Az Élet nem vár; az Élet rohan
Utoljára módositva: 2014-06-04 10:26:14

Vajon vannak még, akik mesélhetnének az 1920-ban történtekről, amelyek aztán örökre megbélyegezték a magyarság sorsát? Bizonyára vannak, de azok is csak arról tudnak mesélni, amit ők is szüleiktől és nagyszüleiktől hallottak, vagy talán azokról a személyes élményekről, amelyeket az elmúlt több mint kilencven év alatt megéltek, megtapasztaltak. Mert volt mit megélniük, volt mit megtapasztalniuk azoknak, akik sem érdekből, sem a jobb életért nem adták fel magyarságukat, még akkor sem, ha emiatt sokszor hátrányos helyzetbe kerültek. Mert mi történt? Az I. világháború befejezése után a szerencsés győztesek Trianonban ítéletet hirdettek. Irgalmatlanok voltak a győztesek, és rettenetesek a feltételek, melyeket megszabtak. Az elszakított nemzetrészek teendőiről 1920-ban Kós Károly a Kiáltó szóban így ír: „Számba kell vennünk erőinket, szerveznünk kell a munkát, tudnunk kell a célt, amit el akarunk érni. Kiáltom a jelszót: építenünk kell, szervezkedjünk át a munkára… Az lesz a mienk, amit ki tudunk küzdeni magunknak… A bátraknak kiáltok hát, a harcolni akaróknak, a kötelességtudóknak; a látni akaróknak, az előrenézőknek. Álljanak elő, ne szégyenkezzenek, ne aludjanak, ne duzzogjanak. Az Élet nem vár; az Élet rohan. Kiáltó szómmal ezt kiáltom! …”

Kós Károly szavait gyakran idézzük, de be kell vallanunk, nem mindig építkezünk tudatosan, nem küzdünk eredményesen, nem nézünk előre célszerűen, pedig naponta tapasztalhatjuk, hogy az élet valóban nem vár. Nem tudunk elszámolni gyermekeinknek harcaink eredményeivel, mert kevés a kivívott végső győzelem. Még mindig nem biztosított az anyanyelvi oktatás, nem biztosítottak az alkotmány által nemzetiségi jogaink, nincs kisebbségi törvény, ami hosszú távon garantálja, hogy szülőföldünk valóban otthonunk legyen. Ma már biztos, hogy csak az a mienk, amit ki tudunk harcolni magunknak. De hol vannak a harcolni akarók, a kötelességtudók, az előrelátók? Miért van az, hogy még mindig többen vannak a szégyenkezők, mint azok, akik el akarják érni a kitűzött célt? Bízunk abban, hogy mint ahogy mi sem iskolai történelemkönyvből tanultuk meg a magyarság történetét, képesek leszünk arra, hogy gyerekeink és unokáink tőlünk tanulják meg az igaz történelmet. Az emlékműveket le lehet dönteni, a történelemkönyveket meg lehet hamisítani, de a tudatunkban és érzéseinkben rejlő igazat nem lehet semmilyen hatalmi erővel sem kiölni. Még mindig igazak Szentmihályi Szabó Péter sorai, aki így ír: „Trianon sebeit az idő bekötözte,/ de a vér átüt még mindig a sebeken./ Régi gazdaként lépek a magyar földre,/ és szent szavait sohasem feledem.”

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...