Az Élet nem vár; az Élet rohan
Utoljára módositva: 2014-06-04 10:26:14

Vajon vannak még, akik mesélhetnének az 1920-ban történtekről, amelyek aztán örökre megbélyegezték a magyarság sorsát? Bizonyára vannak, de azok is csak arról tudnak mesélni, amit ők is szüleiktől és nagyszüleiktől hallottak, vagy talán azokról a személyes élményekről, amelyeket az elmúlt több mint kilencven év alatt megéltek, megtapasztaltak. Mert volt mit megélniük, volt mit megtapasztalniuk azoknak, akik sem érdekből, sem a jobb életért nem adták fel magyarságukat, még akkor sem, ha emiatt sokszor hátrányos helyzetbe kerültek. Mert mi történt? Az I. világháború befejezése után a szerencsés győztesek Trianonban ítéletet hirdettek. Irgalmatlanok voltak a győztesek, és rettenetesek a feltételek, melyeket megszabtak. Az elszakított nemzetrészek teendőiről 1920-ban Kós Károly a Kiáltó szóban így ír: „Számba kell vennünk erőinket, szerveznünk kell a munkát, tudnunk kell a célt, amit el akarunk érni. Kiáltom a jelszót: építenünk kell, szervezkedjünk át a munkára… Az lesz a mienk, amit ki tudunk küzdeni magunknak… A bátraknak kiáltok hát, a harcolni akaróknak, a kötelességtudóknak; a látni akaróknak, az előrenézőknek. Álljanak elő, ne szégyenkezzenek, ne aludjanak, ne duzzogjanak. Az Élet nem vár; az Élet rohan. Kiáltó szómmal ezt kiáltom! …”

Kós Károly szavait gyakran idézzük, de be kell vallanunk, nem mindig építkezünk tudatosan, nem küzdünk eredményesen, nem nézünk előre célszerűen, pedig naponta tapasztalhatjuk, hogy az élet valóban nem vár. Nem tudunk elszámolni gyermekeinknek harcaink eredményeivel, mert kevés a kivívott végső győzelem. Még mindig nem biztosított az anyanyelvi oktatás, nem biztosítottak az alkotmány által nemzetiségi jogaink, nincs kisebbségi törvény, ami hosszú távon garantálja, hogy szülőföldünk valóban otthonunk legyen. Ma már biztos, hogy csak az a mienk, amit ki tudunk harcolni magunknak. De hol vannak a harcolni akarók, a kötelességtudók, az előrelátók? Miért van az, hogy még mindig többen vannak a szégyenkezők, mint azok, akik el akarják érni a kitűzött célt? Bízunk abban, hogy mint ahogy mi sem iskolai történelemkönyvből tanultuk meg a magyarság történetét, képesek leszünk arra, hogy gyerekeink és unokáink tőlünk tanulják meg az igaz történelmet. Az emlékműveket le lehet dönteni, a történelemkönyveket meg lehet hamisítani, de a tudatunkban és érzéseinkben rejlő igazat nem lehet semmilyen hatalmi erővel sem kiölni. Még mindig igazak Szentmihályi Szabó Péter sorai, aki így ír: „Trianon sebeit az idő bekötözte,/ de a vér átüt még mindig a sebeken./ Régi gazdaként lépek a magyar földre,/ és szent szavait sohasem feledem.”

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...