Az elhurcolt zsidókra emlékeznek
Utoljára módositva: 2019-05-16 12:34:49

A szatmári zsidók kényszergettósításának, majd az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborokba való deportálásának 75. évfordulóján különleges, hangversennyel, könyvbemutatóval egybekötött megemlékező rendezvényt tartanak május 17-én, pénteken.

A rendezvénysor 17 órakor kezdődik a Várdomb (Decebal) utcai nagyzsinagóga udvarán álló Mártírok Emlékművénél — itt mondanak imát annak a 18 863 szatmárnémeti és környékbeli zsidónak az emlékére, akiket 1944. május 3.–június 1. között hat szállítmányban hurcoltak el a koncentrációs táborokba.

Ezt követően mutatják be Manuela Breban Az emlékezés mint örökség (Amintirea ca moştenire) című kötetét, amely a szatmári zsidók történeteinek füzére — azon keveseké, akik nemcsak a lágerekben túlélt szörnyű napokra, történésekre pillantanak vissza, de azokra a nem kevésbé tragikus momentumokra is, amikor a halál torkából megmenekülve hazaértek Szatmárnémetibe: kirabolt, lerombolt vagy mások által már elfoglalt otthonaikba; a nincstelenségben újrakezdett életre, melynek egén a fajelmélet helyét átvette a nem kevésbé sötét és embertelen kommunizmus; a tengődésre, melynek végén megszületett a döntés: el innen, el a szülőföldről, családjuk őseinek földjéről népük őseinek földjére, Eretz Israelbe. A 87 éves Arno Blei azok közé a még kevesebbek közé tartozik, akik nem vándoroltak ki az őshazába, s története annál is inkább figyelemre méltó, mert az európai zsidóüldözés egy nem kevésbé véres, ám sokkal kevésbé ismert szegmensét, a romániai, pontosabban bukovinai — általa csak „megvadult holokausztként” emlegetett — pogrom éveit is felidézi majd a könyvbemutatót követő beszélgetés során. A megemlékező rendezvény zárásaként Blatniczki Bianka Dóra (mezzoszoprán) és Corina Săvianu (zongora) előadásában csendülnek fel klasszikus, míg George Negrea előadásában modern kori zeneművek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Aladdin
Ma, 20:50
Izgalmas történet a megnyerő utcai suhancról, Aladdinról és a bátor és szabad akaratú Jázmin hercegnőről, akik közös jövőjének kulcsa egy Dzsinn lehet. A Disney 1992-es animációs klasszikusa alapján készült filmben Guy Ritchie rendező a rá jellemző szélsebes, sajátos látványú akcióval tölti meg Agrabah kitalált városát.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...