Az elhurcolt zsidókra emlékeznek
Utoljára módositva: 2019-05-16 12:34:49

A szatmári zsidók kényszergettósításának, majd az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborokba való deportálásának 75. évfordulóján különleges, hangversennyel, könyvbemutatóval egybekötött megemlékező rendezvényt tartanak május 17-én, pénteken.

A rendezvénysor 17 órakor kezdődik a Várdomb (Decebal) utcai nagyzsinagóga udvarán álló Mártírok Emlékművénél — itt mondanak imát annak a 18 863 szatmárnémeti és környékbeli zsidónak az emlékére, akiket 1944. május 3.–június 1. között hat szállítmányban hurcoltak el a koncentrációs táborokba.

Ezt követően mutatják be Manuela Breban Az emlékezés mint örökség (Amintirea ca moştenire) című kötetét, amely a szatmári zsidók történeteinek füzére — azon keveseké, akik nemcsak a lágerekben túlélt szörnyű napokra, történésekre pillantanak vissza, de azokra a nem kevésbé tragikus momentumokra is, amikor a halál torkából megmenekülve hazaértek Szatmárnémetibe: kirabolt, lerombolt vagy mások által már elfoglalt otthonaikba; a nincstelenségben újrakezdett életre, melynek egén a fajelmélet helyét átvette a nem kevésbé sötét és embertelen kommunizmus; a tengődésre, melynek végén megszületett a döntés: el innen, el a szülőföldről, családjuk őseinek földjéről népük őseinek földjére, Eretz Israelbe. A 87 éves Arno Blei azok közé a még kevesebbek közé tartozik, akik nem vándoroltak ki az őshazába, s története annál is inkább figyelemre méltó, mert az európai zsidóüldözés egy nem kevésbé véres, ám sokkal kevésbé ismert szegmensét, a romániai, pontosabban bukovinai — általa csak „megvadult holokausztként” emlegetett — pogrom éveit is felidézi majd a könyvbemutatót követő beszélgetés során. A megemlékező rendezvény zárásaként Blatniczki Bianka Dóra (mezzoszoprán) és Corina Săvianu (zongora) előadásában csendülnek fel klasszikus, míg George Negrea előadásában modern kori zeneművek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...