Az elméleti a megye legnépesebb iskolája
Utoljára módositva: 2018-11-07 12:27:09

Szeptember óta összevonva működik a Nagykárolyi Elméleti Líceum és a mellette levő 3-as Számú Általános Iskola. A kezdeti nehézségekről, az összecsiszolódásról kérdeztük Zsidó Sándor fizikatanárt, a Nagykárolyi Elméleti Líceum igazgatóját.

A diáklétszám csökkenése, néhány osztály levágása, az általános iskola megszűnésének veszélye tette indokolttá azt, hogy összevonják azt a két nagykárolyi tanintézményt, amelyek egymás szomszédságában találhatók Nagykárolyban. Az összevonás nem aratott osztatlan sikert az érintett felek körében, azonban már kezdenek összecsiszolódni a munkatársak. A nehézségekről és a tervekről Zsidó Sándor fizikatanárt, a Nagykárolyi Elméleti Líceum igazgatóját kérdeztük.

„Szeptember 1-től a Nagykárolyi Elméleti Líceum és a mellettünk levő 3-as Számú Általános Iskola — fizikai kifejezéssel élve — fúzióra lépett egymással. Ennek eredményeképpen a megye legnagyobb iskolája lettünk 1575 diákkal, akik 63 osztályban vannak leosztva. Összesen 128 munkatárs dolgozik itt együtt, a pedagógusok, valamint a kisegítő személyzet, takarítók, portások stb. A tervezett fúzió azért jött létre, mert szeretnénk folyamatosságot biztosítani a gyermekeknek a következőképpen: ide jönnek előkészítő osztályba, majd elvégzik az öt évet, következik az ötödik-nyolcadik, s ha itt is jól haladnak, akkor a líceum kapui nyitva állnak előttük, hogy itt folytassák középiskolai tanulmányaikat, és egy sikeres érettségi után megnyílik előttük az élet kapuja. Ez a folytonosság nagyon fontos dolog mind a gyermekek, mind a szülők szempontjából. A gyermekek már kicsi koruktól ebben a közegben, ebben a környezetben nőnek fel, szinte észre sem veszik, hogy egyik épületből a másikba kerülnek át. A fúzió eredményessége nem mérhető rövid távon, ez egy hosszú távú terv. Viszont a gyermeklétszám csökkenése és az osztályok létszámának kurtítása miatt reméljük, hogy ebből a fúzióból valami jó jön létre, amit később kamatoztatni tudunk” — mondta Zsidó.

„Furcsa volt az elején az új helyzet, hiszen nagyon sok olyan új osztály volt, amelyeket nem ismertem. Külön újdonságot jelentettek az előkészítőtől a negyedikig való évfolyamok, mivel ilyen kicsikkel még nem dolgoztam együtt. Ötödik osztályunk volt, azzal kapcsolatban zökkenőmentes volt minden, viszont az alsóbb évfolyamokon pár nehézségbe ütköztünk. Ezeken szerencsére túl vagyunk, szokjuk, tanuljuk az együttműködést, hiszen azért vagyunk, hogy tanuljunk. Két segítőtársam van a munkában Pop Rodica és Dragos Renáta aligazgatónők személyében. Renáta nagyon jól ismeri a kisiskolások problémáit, mert ő ott nőtt fel közöttük, Rodica pedig már évek óta itt dolgozik a líceumban. Két komoly segítőtárs, akikre nagy szükségem is van, mert egyedül nem lehetne ezt csinálni. Így hárman jobban haladunk, mert ezt másképp nem is lehetne” — fejtette ki az igazgató.

A magas gyermeklétszám révén újabb lehetőségek nyílnak meg az iskola előtt. A Nagykárolyi Elméleti Líceum igazgatója azon terveikről is beszélt, amelyeket a városvezetéssel együtt, a tanintézmény bővítése és további korszerűsítése céljából dolgoztak ki.

„Első lépésben bővítési munkálatokat tűztünk ki célul, ezen belül a 3-as számú iskola nagy épületének felújítása, valamint a hátsó, kis épület korszerűsítésének befejezése is várat még magára. Igaz, ez utóbbi részen már dolgoztunk, viszont még van min csiszolni. Három tornatermünk van, amelyeket szintén szeretnénk rendben tartani. Az iskola bővítése révén új tantermeket alakítanánk ki, illetve van egy étkezdénk, amelyet visszanyertünk ugyan, de további pereskedés folyik az ingatlan alatt lévő terület tulajdonjogának tisztázása érdekében. Nincs a nevünkön, viszont szeretnénk az iskola részére bekebeleztetni, s ebben is számítunk a helyi önkormányzat illetékeseinek segítségére, közbenjárására. Szeretnénk visszakapni az étkezdét, és az üzemeltetését is tervezzük, ezáltal tovább szolgálhatnánk az iskolánkba járó diákok érdekeit is” — mondta az igazgató.

 

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...