Az én házam, az én váram
Utoljára módositva: 2019-07-08 10:08:26

A lakosság több mint fele mindegyik uniós tagállamban saját tulajdonú ingatlanban lakik: a skála a németországi 52%-tól a romániai 96%-ig terjed — ebben legalább az élen járunk.

Az Európai Unió tagországaiban tíz emberből több mint négy lakásban (41,8%), a lakosság csaknem negyede (23,9%) sor- vagy ikerházban, kicsivel több mint egyharmada (33,6%) pedig családi házban él — derül ki az Eurostat statisztikájából. A családi házban élők aránya Horvátországban (71%), Szlovéniában (65,5%), Magyarországon (62,8%) és Romániában (61,9%) a legmagasabb.

Az uniós lakosság több mint egynegyede (26,6%) kölcsönnel vagy jelzáloghitellel terhelt, saját tulajdonú otthonnal rendelkezik, míg a lakosság több mint kétötöde (42,6%) lakik kölcsönnel vagy jelzáloghitellel nem terhelt saját tulajdonú otthonban. Ennek megfelelően az Unió területén tíz emberből hét (69,2%) saját tulajdonú otthonban, míg 19,9% piaci áron bérelt ingatlanban, 10,8% pedig csökkentett bérleti díjú ingatlanban vagy ingyenes szálláson él. A legmagasabb arányban a romániai lakosok élnek saját lakásban, 96 százalékuk, Németországban ellenben csak a lakosság 51 százaléka.

Lakásminőség szempontjából azonban már nem állunk ilyen jól. Az uniós lakosság 16,6%-a él zsúfolt lakásokban — a zsúfoltsági rátát a háztartás rendelkezésére álló szobák száma, a háztartás mérete, valamint tagjainak kora és családi helyzete határozza meg. A zsúfoltsági ráta Romániában (48,4%) a legmagasabb, ezzel szemben Ciprus (2,4%), Málta (2,9%), Írország (3,2%), Belgium (3,7%) és Hollandia (4%) rendelkezik a legalacsonyabb zsúfoltsági rátával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...