Az énekhang egy ajándék
Utoljára módositva: 2014-01-03 20:43:03

„Számomra a keresztény magyar értékek képviseletét jelentik az énekkarok” — foglalta össze munkájának lényegét Fazakas Erika, a nagykárolyi Gingalló és Harmónia kórusok karvezetője.

 

 

Fazakas Erika már 23 éve végez kórusvezetői szolgálatot Nagykárolyban, az elmúlt másfél évben pedig két kórust is alapított: tavaly októberben a Gingalló nevű gyermekkórust, majd idén áprilisban a Harmónia nevű felnőtt-énekkart. A karvezető a két kórus megalapításáról, valamint azok tevékenységeiről számolt be lapunknak.

„A Gingallót tulajdonképpen azért hoztam létre, mert igény volt rá. Az ötlet egy anyukától indult, aki megkérdezte annak idején, hogy hova vihetné gyermekét énekelni tanulni. Akkor nem kapcsoltam, és ajánlottam neki a károlyi ének- és zenetanárokat, de ő rögtön félbeszakított, és elmondta, hogy egy kórusra gondolt” — mesélte Fazakas-Kiss Erika, aki a gyermekkórus lényegéről is beszélt: „Ez a heti egy óra egy ajándék, így magyaráztam a kicsiknek és a szülőknek egyaránt. Én is ajándékba kaptam, azt adom tovább, ahogyan tudom, a gyermekek pedig szeretik, ugyanakkor megtanulnak csapatban dolgozni, viselkedni.”

A kórusvezető tájékoztatása szerint a Gingalló a kezdetekben hozzávetőlegesen 40 gyermekkel indult, azóta viszont 50–60-an is megfordultak a kórusban. A próbákat minden szombaton délelőtt tartják a Károlyi-kastélyban.

Az énekkar repertoárjában a népdaloktól a karácsonyi énekeken keresztül a megzenésített versekig szinte minden megtalálható. A dalokat természetesen koncerteken is előadják. A Gingalló először tavaly karácsonykor lépett közönség elé a Károlyi-kastélyban, majd a március 15-i ünnepségen, a Német Demokrata Fórum (NDF) által szervezett sváb találkozón és a fórum karácsonyi koncertjén is énekeltek. Továbbá szintén koncerttel ünnepelték idén októberben a kórus egyéves születésnapját, az elmúlt hetekben pedig több karácsonyi koncerten vettek részt Nagykárolyban. December 20-án, valamint a Német Demokrata Fórum karácsonyi ünnepségén a Gingalló mellett a Harmónia kórus is fellépett a Károlyi-kastélyban, illetőleg a Szentlélek-templomban.

Fazakas Erikát a Harmónia énekkar megalapításáról is kérdeztük: „A kórus tulajdonképpen egy olyan csoportosulás köré szerveződött, amely már 10-20 éve együtt énekel. Mondhatjuk, hogy a megalapításhoz elsősorban az járult hozzá, hogy a szülők is kedvet kaptak az énekléshez a Gingalló fellépései után.”

Az idén áprilisban alakult Harmónia kórus eleinte a Károlyi-kastélyban tartotta próbáit, de időközben „átköltözött” az RMDSZ-székházba. Amint azt fentebb említettük, december 20-án a Gingallóval együtt a Károlyi-kastélyban, december 21-én a nagykárolyi adventi ökumenikus kórustalálkozón, december 22-én Csanáloson egy hagyományőrző ünnepségen, majd december 26-án az NDF karácsonyi ünnepségén mutatkozott be a 25-30 tagot számláló énekkar.

„Számomra a keresztény magyar értékek képviseletét jelentik a kórusok. Ebben vagyunk benne, de világi műveket is tanulunk” — fogalmazott a kórusvezető, aki elmondta, hogy bárkit szívesen látnak a kórusokban: „Én csak biztatni tudok mindenkit — felnőttet, gyermeket egyaránt — az éneklésre. A városban több kórus is működik, és mindegy, hogy melyiket választják (természetesen a miénkben is van még hely), a lényeg az, hogy az éneklés nem csak a hangot és a hallást, hanem a lelket is ápolja, főleg, hogyha szépen énekelünk. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez egy ajándék Istentől, ezt az ajándékot mindenki megkapta, és úgy érzem, hogy kötelességünk átadni.”

 Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Az Emoji-film
Ma, 15:00
Még nincs minden felfedezve: feltérképezetlen univerzumok vesznek körül minket, még ha nem is tudunk róluk - talán azért, mert nagyon kicsik. Az okostelefonjában például mindenkinek van: egy boldog völgy, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Ám mindig mosolygós és kacsingatós békéjüket megzavarja egyikük, aki kerek fejébe veszi, hogy kideríti, mi van a völgyükön túl. Kalandos vándorútra indul, amelynek során neki és társainak egyre veszélyesebb alkalmazások kerülnek útj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A sötét torony
Ma, 19:20
Léteznek más világok is. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki. A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatjá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...