Az énekhang egy ajándék
Utoljára módositva: 2014-01-03 20:43:03

„Számomra a keresztény magyar értékek képviseletét jelentik az énekkarok” — foglalta össze munkájának lényegét Fazakas Erika, a nagykárolyi Gingalló és Harmónia kórusok karvezetője.

 

 

Fazakas Erika már 23 éve végez kórusvezetői szolgálatot Nagykárolyban, az elmúlt másfél évben pedig két kórust is alapított: tavaly októberben a Gingalló nevű gyermekkórust, majd idén áprilisban a Harmónia nevű felnőtt-énekkart. A karvezető a két kórus megalapításáról, valamint azok tevékenységeiről számolt be lapunknak.

„A Gingallót tulajdonképpen azért hoztam létre, mert igény volt rá. Az ötlet egy anyukától indult, aki megkérdezte annak idején, hogy hova vihetné gyermekét énekelni tanulni. Akkor nem kapcsoltam, és ajánlottam neki a károlyi ének- és zenetanárokat, de ő rögtön félbeszakított, és elmondta, hogy egy kórusra gondolt” — mesélte Fazakas-Kiss Erika, aki a gyermekkórus lényegéről is beszélt: „Ez a heti egy óra egy ajándék, így magyaráztam a kicsiknek és a szülőknek egyaránt. Én is ajándékba kaptam, azt adom tovább, ahogyan tudom, a gyermekek pedig szeretik, ugyanakkor megtanulnak csapatban dolgozni, viselkedni.”

A kórusvezető tájékoztatása szerint a Gingalló a kezdetekben hozzávetőlegesen 40 gyermekkel indult, azóta viszont 50–60-an is megfordultak a kórusban. A próbákat minden szombaton délelőtt tartják a Károlyi-kastélyban.

Az énekkar repertoárjában a népdaloktól a karácsonyi énekeken keresztül a megzenésített versekig szinte minden megtalálható. A dalokat természetesen koncerteken is előadják. A Gingalló először tavaly karácsonykor lépett közönség elé a Károlyi-kastélyban, majd a március 15-i ünnepségen, a Német Demokrata Fórum (NDF) által szervezett sváb találkozón és a fórum karácsonyi koncertjén is énekeltek. Továbbá szintén koncerttel ünnepelték idén októberben a kórus egyéves születésnapját, az elmúlt hetekben pedig több karácsonyi koncerten vettek részt Nagykárolyban. December 20-án, valamint a Német Demokrata Fórum karácsonyi ünnepségén a Gingalló mellett a Harmónia kórus is fellépett a Károlyi-kastélyban, illetőleg a Szentlélek-templomban.

Fazakas Erikát a Harmónia énekkar megalapításáról is kérdeztük: „A kórus tulajdonképpen egy olyan csoportosulás köré szerveződött, amely már 10-20 éve együtt énekel. Mondhatjuk, hogy a megalapításhoz elsősorban az járult hozzá, hogy a szülők is kedvet kaptak az énekléshez a Gingalló fellépései után.”

Az idén áprilisban alakult Harmónia kórus eleinte a Károlyi-kastélyban tartotta próbáit, de időközben „átköltözött” az RMDSZ-székházba. Amint azt fentebb említettük, december 20-án a Gingallóval együtt a Károlyi-kastélyban, december 21-én a nagykárolyi adventi ökumenikus kórustalálkozón, december 22-én Csanáloson egy hagyományőrző ünnepségen, majd december 26-án az NDF karácsonyi ünnepségén mutatkozott be a 25-30 tagot számláló énekkar.

„Számomra a keresztény magyar értékek képviseletét jelentik a kórusok. Ebben vagyunk benne, de világi műveket is tanulunk” — fogalmazott a kórusvezető, aki elmondta, hogy bárkit szívesen látnak a kórusokban: „Én csak biztatni tudok mindenkit — felnőttet, gyermeket egyaránt — az éneklésre. A városban több kórus is működik, és mindegy, hogy melyiket választják (természetesen a miénkben is van még hely), a lényeg az, hogy az éneklés nem csak a hangot és a hallást, hanem a lelket is ápolja, főleg, hogyha szépen énekelünk. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez egy ajándék Istentől, ezt az ajándékot mindenki megkapta, és úgy érzem, hogy kötelességünk átadni.”

 Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...