Az EP elutasította Rovana Plumb jelölését
Utoljára módositva: 2019-09-26 20:53:48

Elutasította csütörtökön az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága (JURI) Rovana Plumb jelölését a közlekedési portfólióért felelős európai biztosi tisztségre, jelentette be Siegfried Mureşan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) EP-képviselője Facebook-oldalán.

„Az Európai Parlament Jogi Bizottsága elsöprő többséggel elutasította Rovana Plumb jelölését. Plumb 6 támogató javaslatot kapott az európai parlamenti képviselőktől, 15 képviselő pedig ellene szavazott, ketten tartózkodtak” — írta Mureşan. „A Jogi Bizottság jóváhagyása nélkül Rovana Plumb nem mehet meghallgatásra a közlekedési bizottság elé” — fűzte hozzá a liberális EP-képviselő. Az információt brüsszeli források megerősítették az AGERPRES-nek, akik megemlítették, hogy a JURI úgy döntött, írásban értesíti az EB-t, hogy Rovana Plumb esetében összeférhetetlenséget állapítottak meg, amit meg kell oldani.

Az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága (JURI) rendkívüli meghallgatásra hívta be csütörtökre Románia és Magyarország biztosjelöltjét, Rovana Plumbot és Trócsányi Lászlót. Rovana Plumb a tervek szerint a közlekedési portfólióért felelne az Ursula von der Leyen elnök vezette Európai Bizottságban (EB), és meghallgatását október 2-ára időzítette a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság (TRAN), illetve a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI). Az EP jogi bizottsága azonban úgy döntött, hogy magyarázatot kér Plumbtól vagyonnyilatkozatának egyes részleteivel kapcsolatban, ezért rendkívüli meghallgatásra hívták be csütörtökre.

 

Hátra kellene lépni

 

Romániának egy másik biztosjelöltet kellene nevesítenie, és Rovana Plumbnak „hátra kellene lépnie”, vélte csütörtökön Hegedüs Csilla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva. „Mi úgy véljük, hogy Rovana Plumb asszonynak nem kellene folytatnia az eljárást, hanem hátra kellene lépnie. Romániának pedig egy másik biztosjelöltet kellene nevesítenie” — mondta Hegedüs Csilla. Véleménye szerint egy olyan feddheteten személyt kellene nevesíteni, aki ‘érti, ami az Európai Unióban történik” és van politikai támogatottsága. „Úgy gondolom, van elég szakember, politikus Romániában, aki képes lenne az európai biztosi tisztségnek megfelelni. Feddhetetlen személynek kell lennie, értenie kell, hogy mi is történik az EU-ban, és természetesen politikai támogatottsága kell hogy legyen” — fűzte hozzá az RMDSZ szóvivője Hegedüs rámutatott, amikor egy ilyen tisztségre kell nevesíteni jelöltet, végig kell venni, hogy milyen problémák merülhetnek fel az eljárás során, és azokat mind ki kell küszöbölni.

 

Szégyen Romániának

 

Európai szintű szégyent jelent Romániára nézve, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága összeférhetetlenség miatt elutasította Rovana Plumb jelölését a közlekedési portfólióért felelős európai biztosi tisztségre — vélekedik Ion Popa, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szenátora. Popa a Facebookon fejtette ki álláspontját, miszerint Románia szégyene annak tudható be, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök makacsul semmibe vette a figyelmeztetéseket Rovana Plumb jelölésének kockázataival kapcsolatban. A párbeszéd és a konzultáció hiánya hozta kínos helyzetbe az országot — állítja a szenátor. Ion Popa szerint Rovana Plumb elutasítása azt bizonyítja, hogy a Dăncilă-kormány „lassan kimúlik.”

„Sajnos Dăncilă asszony nem magánszemélyként, hanem Románia nevében járt el, és cselekedeteivel európai szintű szégyent okozott nekünk” — tette hozzá.

 

 

Hatalmas bukás

 

„Hatalmas bukásként” jellemezte Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt, hogy az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága (JURI) csütörtökön elutasította Rovana Plumb jelölését a közlekedési portfólióért felelős európai biztosi tisztségre. Tomac szerint Viorica Dăncilă kormányfő ‘precedens nélküli negatív helyzetbe hozta Romániát azzal, hogy egy támadható jelöltet javasolt’ az európai biztosi tisztségre. „Kérni fogjuk Brüsszelben, hogy Belgium és Franciaország is vonja vissza jelöltjét, mivel ők ugyanolyan támadhatók, mint Plumb asszony” — nyilatkozta Tomac az Agerpres hírügynökségnek. Viorica Dăncilă kormányfőnek be kellene nyújtania lemondását, tette hozzá a PMP-elnök.

 

Többet ne javasoljon

 

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke arra kéri Viorica Dăncilă miniszterelnököt, hogy többé ne javasoljon európai biztosjelöltet a parlament és az államfő véleményének kikérése nélkül. Orban közleményben fejtette ki véleményét, miszerint a Dăncilă-kormány azon indítványa, hogy Rovana Plumbot javasolja a Romániát képviselő uniós biztosi tisztségbe, szégyenbe hozta az országot Európa előtt. A miniszterelnök annak ellenére ragaszkodott Plumb jelöléséhez, hogy a liberálisok többször kérték: vonja vissza javaslatát, mert Plumb alkalmatlan a magas európai köztisztség betöltésére. „Az Európai Parlament Jogi Bizottságának mai szavazata katasztrófát jelent a hatalmon lévő kormányra nézve, amely az európai partnerek részéről érkező valamennyi figyelmeztetéstől eltekintett” — olvasható az Agerpres hírügynökséghez is eljuttatott közleményben. A PNL vezetője felidézi, hogy Rovana Plumb esetében már első pillanatban megkérdőjeleződött a feddhetetlensége, tovább rontotta a helyzetet, hogy ellentmondásokat találtak a vagyon-, illetve az érdeknyilatkozatában, és bizonyos, az európai parlamenti választásokat megelőző kampányban kölcsönkapott pénzösszegek legális elköltését sem tudta bizonyítani.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...