Az erdőtűzoltás fortélyai
Utoljára módositva: 2019-10-04 10:29:08

Az erdőtüzek oltása az egyik leghosszabb, ugyanakkor legfáradságosabb feladat is, hiszen a legtöbb esetben nincs elegendő vízmennyiség.

Határon átnyúló program keretében pályázott sikeresen az önkéntes tűzoltócsapatok felszerelésének bővítésére Halmi, Udvari, Szatmárhegy és Pálfalva, valamint a magyarországi Tyukod község; az egyenként átlagosan 200 000 euró értékű oltóautókat, valamint bevetési védőruházatot, felszerelést és eszközöket január elején vették birtokba tulajdonosaik (és azóta sajnos már több alkalommal is szükség volt rájuk), illetve a pályázat keretében szakmai találkozókra is sor került, amelyeket nem egy esetben közös gyakorlatozás egészített ki — Halmiban például vegyibaleset-helyzetgyakorlatozást tartottak nyáron, tegnap pedig Szatmárhegyen az erdőtüzek oltásának fortélyait vitatták meg s mutatták be. A megbeszélés keretében Strâmb Gheorghe nyugalmazott tűzoltóparancsnok (s nem mellesleg a pályázat sikerességének „bábája” és szakmai szakértője) javasolta, hogy a projektzárón az érintett önkormányzatok kössenek egy együttműködési szerződést vészhelyzetek, illetve kimondottan erdőtüzek esetére. Mint mondta, az országhatár ilyenkor, azaz baj esetén nem minősül gátló tényezőnek, példaként említve a csengeri cipőgyártüzet a 2000-es évek derekán, amelynek oltásában aktívan részt vettek a szatmári lánglovagok is, mint ahogy arra is volt példa, hogy a magyarországi hivatásos és/vagy önkéntes lánglovagok segítettek a mezőfényi, csanálosi stb. erdőtüzek felszámolásában, és természetesen ez az együttműködési szerződés nemcsak a határon át, de a négy község között is érvényben lenne.

„Az erdőtüzek az egyik legveszélyesebb tűzesetek közé tartoznak, legyen szó törzs- és koronaégésről, illetve avar- vagy aljnövényzettűzről. Előbbiek nagyon gyorsan, mondhatni szempillantás alatt terjednek, s a legkisebb szél is percek alatt lángba boríthat akár többhektárnyi lombkoronát is; utóbbiak pedig nagyon alamusziak, lassan, de biztosan parázslanak, senyvednek, és csak komoly erőkifejtéssel lehet teljesen eloltani őket. Nem hiába intik annyit s annyiszor a lakosságot tűzoltókollégáim a tarlótüzek felügyelete, valamint az erdőkben sütögetős tűzgyújtás, no meg az égő cigarettacsikkek elpöccintése miatt. Megszámlálhatatlan erdőtüzet okoztak már. De csaptak fel lángok a kirándulók által hátrahagyott üvegpalackok-üvegcserepek, a vadászok töltényei miatt is” — magyarázta. Mint mondta, az erdőtűz (mint bármilyen más tűz) leghatékonyabban vízzel oltható — már ha van, hiszen az esetek zömében oltóautókkal nehezen megközelíthető és/vagy vízforráshiányos területeken lobbannak fel a lángok, s ilyenkor egyetlen hatékony módszer létezik: a lapáttal, ásóval, esetleg seprűvel való csapkodásos oltás, ráadásul az érintett területet az oltást követően többször is ellenőrizni kell, hogy nem bújt-e meg a vastag avarrétegben, aljnövényzetben egy-egy parázs, ami aztán újragyullad.

A megbeszélést követően felbőgtek a szirénák, jelezvén: baj van; a helyzetgyakorlat forgatókönyve szerint a kirándulók, piknikezők, túrázók által igencsak kedvelt csonkási erdőben csaptak fel a lángok — a kiérkező önkéntes tűzoltók biztonsági lépésként előbb a fák lombkoronáját „vizezték be”, majd az avartűz egy részét oltották el, s mivel „elfogyott a víz”, végül a lapátos csapkodási módszert is alkalmazták.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 12.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...