Az eső sem mosta el a jó hangulatot a LEADER Napon
Utoljára módositva: 2018-09-24 11:45:33

A sárközújlaki LEADER Napon az elért eredményeket és terveket bemutató konferencia mellett ital- és ételkóstolók, traktorfelvonulás, kulturális műsorok várták az érdeklődőket.

A Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport szombaton rendezte meg az idei LEADER Napot Sárközújlakon — az akciócsoporthoz tartozó települések szebbnél szebb standokon mutatták be helyi termékeiket és specialitásaikat, valamint a bőkezű ősz zöldségeit és gyümölcseit, megversenyeztették az üstökben rotyogó (de nem csak) ínycsiklandó finomságokat, s a rendezvényt parádés traktoros felvonulás, mazsorett-tánc és kulturális programok színesítették — és bár az eső elmosta ugyan a nagyon várt parasztolimpia versenyszámait, a résztvevők nem adták fel, s gumicsizmában buliztak a kora esti Rollscream-koncerten.

Két helyszínen startolt el szombaton délelőtt a mikolai székhelyű Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport (HACS) LEADER Napja Sárközújlakon: míg a focipálya melletti téren az akciócsoporthoz tartozó települések (Mikola, Lázári, Egri, Sárközújlak, Halmi, Túrterebes, Kökényesd, Pusztadaróc, Vetés, Batiz, Szatmárudvari, Szatmárpálfalva, Szatmárhegy, Erdőd, Szokond és Bikácfalva) képviselői csinosították bemutató standjaikat, illetve készülődtek a Szatmári ízek főzőversenyre, a közelben lévő rendezvényteremben kezdetét vette az a konferencia, amelyen összesítették a helyi akciócsoport támogatásával megvalósult pályázatokat, illetve bemutatták a további finanszírozási lehetőségeket. Elsőként az akciócsoportot vezető Tóga Judit köszöntötte az egybegyűlteket, summázva: 98%-os lehívási aránnyal zárták az elmúlt pályázati időszakot, aminek köszönhetően körülbelül 3 millió euró érkezett a vidékre — ezzel a Szatmár Környéki HACS országos szinten az élmezőnyben van. „A HACS-ok nem csak nagyon jól kommunikálnak egymással, de nagyon jól is dolgoznak együtt — ennek a jó együttműködésnek az eredményeként lehet létrehozni a Szatmári Termék brandet” — hangsúlyozta Pataki Csaba, aki nemcsak tanácselnökként, de a megyei tanács pályázati irodájának egykori vezetőjeként belülről, szakszemmel is látja az akciócsoport tevékenységét, és mindig támogatja ötleteit, elképzeléseit.

„Úgy vélem, a HACS-ok nagyon jó összekötő kapcsok a civil szervezetek, a mezőgazdászok és az önkormányzatok között. Ők ismerik legjobban a helyi közösség igényeit és szükségeit, s az ő közvetítésükkel lehet majd leginkább megismertetni a Szatmári Termék márkanevet, valamint az azt viselő minőségi termékeket országszerte és külföldön is” — fogalmazott Magyar Lóránd képviselő, szintén nemcsak politikusként, de az akciócsoportokat, működésüket, gondjaikat, terveiket nagyon jól ismerőként is, hozzátéve: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az Európai Unió következő költségvetési időszakában ezek az eddiginél jóval nagyobb összegből gazdálkodhassanak, azaz több vidékfejlesztési pályázatot írhassanak ki. Mint Tóga Judit összesítéséből kiderült, 2017–2018-ban a különböző tengelyek mentén 43 finanszírozási pályázat érkezett a Szatmár Környéki HACS-hoz, amelyekből eddig 34 részesült pozitív elbírálásban. „Hat éve dolgozunk együtt, ez idő alatt rengetegszer kopogtattam az ajtókon, kértem és kaptam segítséget, támogatást — az elmúlt évek közös munkáját szeretném megköszönni a polgármestereknek, a megyei tanácsnak, kollégáinak a többi HACS-ból s nem utolsósorban munkatársaimnak” — zárta összefoglalóját.

A szakmai megbeszélést követően a konferencia résztvevői a rendezvénytérre indultak, ahol már teljes szépségükben díszelegtek a települések standjai, a „díszes porták” mögött pedig már javában sültek, főttek, rotyogtak a finomságok — a házigazda sárközújlakiak körömpörköltet és gulyást főztek, ráadásként pedig a református nőszövetség tagjai 10 kiló lisztből gyúrtak szilvalekváros fánkot; a batiziak csülkös babot és húsgombócos csorbát, a mikolaiak pörköltet, az egriek pedig juharfás és oldalas töltött káposztát készítettek. A halmiak csülkös paszulya és őzbográcsa mellett különleges itókát — 14-féle gyógynövénnyel készített, zölddió-likőrt — is hoztak „helyi termékként”, természetesen a jóféle halmihegyi borok mellett; a túrterebesiek ez alkalommal is a háromhúsos vasas gulyást rotyogtatták, Szokond pedig menüsorral érkezett (kolbászos-sajtos kenyértekercs, báránycsorba, töltött káposzta, toros káposzta). Gulyás főtt a szatmárhegyi, a kökényesdi és az erdődi csapat üstjében is, a pusztadaróciak pacalpörköltet is rotyogtattak a babgulyás mellett, a lázáriak viszont bajai módra készítettek frissen fogott pontyból és harcsából halászlevet, a szatmárudvariak meg tepertőt olvasztottak a törzsökgomba-paprikás, nokedlis disznópörkölt mellé, s a HACS-csapat üstjébe is erdei gomba (fekete tinóru) került az oldalas mellé.

A LEADER Nap hivatalos megnyitójaként 25, többé vagy kevésbé feldíszített traktor vonult végig a kisvároson, utánfutóban szállítva a fúvószenekart — stílusosan a vetési mazsorettek vezetésével, akik aztán a színpadon is folytatták előadásukat. Őket a mikolai Gyöngyösbokréta, majd a Rákóczi Kulturális Egyesület kórusa, a pusztadaróci hagyományőrzők, majd az erdődi tánccsoport váltotta — közben pedig „munkába állt” a zsűri is. Döntése nyomán a Pop Gizella vezette batizi traktor minősült a legszebbnek, második helyezést Hăitaş Alexandru sárközújlaki, harmadikat pedig a Vincze Anetta vezette pusztadaróci munkagép ért el, Gyungyuc Ferenc 1952-es traktora pedig különdíjban részesült. A legszebb standot a szokondiak állították fel, akik működő szövőgépet és rokkát is hoztak magukkal (no meg településnév-kenyeret), ezüstérmes lett a halmiak fafaragásokkal és vadásztrófeákkal díszített standja (s nem mellékesen ők bizonyultak a legkitartóbb csapatnak is), bronzérmes pedig az egrieké. Az ételek elbírálása nem volt könnyű falat, s két kategóriában hirdettek nyerteseket: a legfinomabb gulyásokat (leveseket) a kökényesdi, a sárközújlaki és a lázári csapat készítette, a legízletesebb főételeket a sárközújlaki, a batizi és a szokondi csapat, a legfinomabb fánk különdíjat pedig a sárközújlaki református nőszervezet kapta. A délutáni felhőszakadás elmosta ugyan a sokak által nagyon várt parasztolimpiát, de a szervezők ígérete szerint október 14-én Mezőpetriben, a Délnyugat-Szatmári HACS LEADER Napján bepótolják.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A belleville-i zsaru
Ma, 14:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...