Az EU ösztönözné a globális e-kereskedelmet
Utoljára módositva: 2019-05-27 16:28:17

A német ügyészségek nem adhatnak ki önállóan európai elfogatóparancsot, mert a kormányzat, az igazságügyi miniszter által ellenőrzött állami hierarchiába tartoznak, s így nem kellően függetlenek a végrehajtó hatalomtól – döntött az Európai Unió bírósága hétfőn.

Az ügye előzménye, hogy két litván és egy román állampolgárt a német és a litván hatóságok a többi között szándékos emberöléssel és egyéb súlyos bűncselekményekkel vádolnak, ezért a német és a litván ügyészség is európai elfogatóparancsot adott ki ellenük. Ők viszont Írországban bírósághoz fordultak, hogy ezt megtámadják. Az ír bírák pedig a luxembourgi székhelyű uniós bíróság elé utalták a kérdést.

A német ügyészségek szerintük nem függetlenek a végrehajtó hatalomtól, mivel az igazságügyi miniszter által vezetett közigazgatási hierarchiába tartoznak, így fennáll a politikai befolyásolás kockázata.

Az uniós bíróság ítéletében kimondta, az uniós jog szerinti európai elfogatóparancsot kibocsátó igazságügyi hatóság fogalma nem érvényes azon ügyészségre, amely alá lehet rendelve az igazságügyi minisztériumhoz hasonló végrehajtó hatalmi szerv egyedi utasításainak. A litván főügyész viszont az uniós joggal összhangban adhat ki uniós elfogatóparancsot, mert a főügyészség a kormánytól független intézmény.

Aláhúzták: noha a tagállamok maguk jelölhetik ki az európai elfogatóparancs kibocsátására illetékes igazságügyi hatóságot, a fogalom jelentésének és hatályának az unió egészében egységesnek kell lenniük.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...