Az EU-t bírálja Băsescu
Utoljára módositva: 2014-07-23 10:33:57

Hazánk szigorú gazdasági szankciókat sürget és azok határozott alkalmazását szorgalmazza Oroszországgal szemben — mondta Traian Băsescu, aki tegnap a varsói államfői tanácskozáson vett részt.

Traian Băsescu

A bukaresti elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatóján Băsescu élesen bírálta az Európai Unió vezetőit, akik szerinte a gazdasági érdekeket helyezték előtérbe, és megfeledkeztek arról, hogy valójában az EU állampolgárainak élete és biztonsága kellene legyen az európai közösség legnagyobb értéke. Băsescu szerint az EU eljutott arra a pontra, amikor választania kell állampolgárai biztonsága és a gazdasági érdekek között, és előbbit kell mindenek fölé helyeznie még akkor is, ha ez komoly gazdasági veszteségekkel jár. Hozzátette: ezek a veszteségek nem lesznek nagyobbak, mint Oroszországéi. Rámutatott: szigorú gazdasági intézkedéseket kell alkalmazni Moszkvával szemben, amely „egyenlő mértékben” osztozik a felelősségben a kelet-ukrajnai orosz terroristákkal a maláj utasszállító lelövéséért. „Oroszország partnerévé vált a kelet-ukrajnai orosz terroristáknak azáltal, hogy politikai és szakértői támogatást nyújt nekik, valamint fegyverzettel látja el őket. (…) Oroszország része volt a terrorista cselekménynek, és partnere a terroristáknak” — mondta Băsescu. Kijelentette: hiba „kesztyűs kézzel” alkalmazni a gazdasági szankciókat jelentő, harmadik lépcsőként tervezett intézkedéseket az EU részéről. Az államfő szerint Brüsszelnek már régen alkalmaznia kellett volna a gazdasági büntetőintézkedéseket, hogy elvegye Moszkva kedvét a kelet-ukrajnai konfliktus szításától. Ezáltal többet tehetett volna a tragédia megakadályozásáért. Hozzátette: ma Ukrajnában zajlik a konfliktus, de az a balti államok, Lengyelország és hazánk határaihoz is eljuthat. Úgy vélte, fennáll annak kockázata, hogy az EU számára fontosabbak a gazdasági érdekek a kelet-európai országokkal való szolidaritásnál.

Megkezdődött

Traian Băsescu államfő tegnap részt vett a varsói 9 közép-európai államfő tanácskozásán. A négy visegrádi ország — Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország —, továbbá a három balti állam — Észtország, Lettország, Litvánia — valamint Románia és Bulgária államfőinek találkozójának célja a felkészülés a NATO szeptemberi, nagy-britanniai csúcstalálkozójára, az álláspontok egyeztetése. A varsói elnöki palota előtt Bronislaw Komorowski lengyel elnök ünnepélyesen fogadta a tanácskozásra érkező államfőket. Nyitóbeszédében elmondta, az orosz-ukrán konfliktus a legnagyobb kihívás az európai biztonságra a hidegháború befejeződése óta, amelyet valamennyien súlyos elnyomásként éltünk meg, lezárása pedig országaink számára a szabadság és a demokrácia visszaszerzését jelentette — szögezte le a lengyel államfő. Bronislaw Komorowski hangsúlyozta a kelet-közép-európai térség biztonságának fontosságát, és ezzel szoros összefüggésben a NATO keleti szárnyának megerősítését, amely a napirend legfontosabb témája. Ugyancsak fontos napirendi pont az észak-atlanti szövetség alapokmányának a kollektív segítségre vonatkozó 5. cikkelye. A lengyel elnök elmondta, hogy megvitatják a malajziai légitársaság utasszállító repülőgépének — feltételezett — lelövését Kelet-Ukrajna légterében, ami szintén a térség biztonságának megerősítésére hívja fel a figyelmet. Napirenden szerepelt Oroszország tevékenysége az ukrán válsággal összefüggésben, a Krím félsziget elcsatolása, amely a nemzetközi jog és az évtizedek óta kialakult európai rend alapjainak megrendítését jelenti. Komorowski szerint az Oroszország és Ukrajna közötti viszonyt a Kelet és Nyugat közötti viszonyként kell tekinteni. Az orosz-ukrán konfliktus tétje nemcsak a szuverén és demokratikus ukrán állam fennmaradása, hanem a területi integritáson és az erő alkalmazásának kizárásán alapuló európai rend hitelessége — mondta. A malajziai repülőgép lelövése és csaknem 300, különböző országbeli ember halála drámai kifejeződése az orosz-ukrán konfliktusnak — húzta alá. A biztonság nem osztható meg, ezért nem lehet egyetérteni a NATO-tagországok „különböző osztályú szövetségesekre” való felosztásával — figyelmeztetett. A NATO-nak vissza kell térnie ahhoz, hogy minden tagja számára egyformán biztosítsa a hatékony védelem lehetőségét — hangsúlyozta. A lengyel elnök hangsúlyozta a NATO-erők kelet-közép-európai folyamatos jelenlétének fontosságát. Ezt követően az elnöki palota oszlopos termében megkezdődött a tanácskozás, amely zárt körben, a sajtó kizárása mellett zajlott.

Kép: Traian Băsescu és Bronislaw Komorowski lengyel államfő tegnap Varsóban találkoztak egy zárt körű megbeszélésen

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...