Az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnökével is találkozott Klaus Iohannis államfő
Utoljára módositva: 2020-02-21 19:07:43

Klaus Iohannis államfő pénteken reggel találkozott az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel és az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, miután az Európai Tanács rendkívüli ülésén megszakadtak az EU 2021-2027-es többéves költségvetésével foglalkozó tárgyalások.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel csütörtök este megszakította a csúcstalálkozót, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson az ülésen részt vevő összes állam- vagy kormányfővel annak érdekében, hogy megállapodásra jussanak az EU költségvetéséről.

A csúcstalálkozó pénteken folytatódik, a várakozások értelmében az Európai Tanács elnöke új javaslatot fog előterjeszteni az EU többéves költségvetését illetően.

Az Európai Tanács rendkívüli csúcstalálkozója csütörtök délután kezdődött, majd négy órával később megszakadt.

Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott csütörtökön, a rendkívüli ülés előtt: azt óhajtja, hogy az EU többéves költségvetéséből Románia elegendő pénzt kapjon kohézióra és mezőgazdaságra. ‘Ez egy olyan tárgyalás lesz, amelynek során mindenki igyekszik a maximumot kihozni az esélyeiből. Az én ambícióm az, hogy elegendő pénz kapjunk a kohézióra és a mezőgazdaságra, és hogy összességében nagyobb költségvetésünk legyen, mint az előző költségvetési periódusban’ -nyilatkozta Iohannis.

Azt is elmondta, komplikált tárgyalásokra számít, mivel az EU többéves pénzügyi keretével kapcsolatban többféle álláspont körvonalazódott.

‘Akik többet adnak, mint amennyit kapnak, úgy vélik, hogy túl sokat adnak, akik viszont – mint mi is – többet kapnak, mint amennyit adnak, úgy érzik, hogy túl keveset kapnak. Nekünk rendkívül fontos, hogy számottevő finanszírozást kapjunk a kohézióra és a mezőgazdaságra, ugyanakkor az is fontos, hogy az úgynevezett modern programokra (mint amilyen a digitalizálás, mesterséges intelligencia, kutatás, hallgatói mobilitás) szintén kapjunk finanszírozást’ – mondta az államfő.

Arról is beszélt, hogy a nézőpontok különböznek az úgynevezett zöld megállapodással (Grean Deal) kapcsolatban, így feltehetően erről is bonyolult egyezkedések kezdődnek.

Iohannis elnök ugyanakkor azt mondta: szkeptikus a tárgyalások gyors lezárásával kapcsolatban.
AGERPRES/(RO-szerző: Otilia HALUNGA, szerkesztő: Irina POENARU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...