Az idén korábban kezdődik a szüret
Utoljára módositva: 2012-08-09 10:01:08

Újvároshegyen érik a csemegeszőlő, de egyes borszőlő-fajtákat is lehet már kóstolgatni. Az idén sem lesz kevesebb szőlő, ám a szárazság miatt kevesebb lesz a bor, ám annál jobb a minősége — állítják a borászok.

 

Kellene az eső a szőlőnek, hogy ne csak minőség, hanem mennyiség is legyen

 

Az újvároshegyi szőlősök között haladva, láthatjuk, hogy a nagy forróságban is több helyen szorgoskodnak a szőlőtermesztők. Ez az az időszak, amikor már csak arra kell odafigyelni, hogy ne szakadjanak le az ágak, a fürtöket ne takarják el a levelek, és ahol szükség van rá, még nem árt egy-egy permetezés. Újvároshegyen Ludróczki Sándornak van a legtöbb szőlője, területre is éppúgy, mint a szőlőfajtákat illetően. Ahogy a sorok között végigmegyünk, mutatja a szőlőfajtákat, melyik fajta milyen érési szakaszban van, melyik területen mi a legfontosabb teendő.

A szőlő cukortartalma kiváló — magyarázza Ludróczki — de most, amikor érik, nagyon hiányzik az eső, hogy duzzadjanak a szemek. Itt, ahol gazdagabb a talaj, nincsenek komolyabb gondok, de a köves részeken nem fejlődnek úgy, ahogy kellene. A korán érő fajtákat nem viselte meg annyira a szárazság, mert azok a nagy meleg előtt már kifejlődtek. A nagyobb gondok a kései fajtákkal lehetnek, ha nem lesz eső, mert ha nincs elég nedvesség a szemekben, azok nem tudnak rendesen beérni. Van egy-két fajta, melyeknek még kicsik és zöldek a szemei, ezek eső nélkül már nem tudnak kifejlődni, sőt, összezsugorodnak. Ilyen a rizling, a bakator és a sauvignon. Ezek eléggé le vannak maradva az éréssel. Nagyon jól érik a királyleányka, de eléggé aprók a szemei.

 

Ludróczki Sándor legkedveltebb borát, a cserszegi fűszerest kínálja

Betegségek

 

A melegség elsősorban a lisztharmatot idézheti elő, de ez ellen állandó kezeléssel lehet védekezni — magyarázza Ludróczki. — Nem akkor, amikor már megjelenik a baj, hanem állandó jelleggel. Én évente nyolc-tízszer permetezek, most is permetezek, mind a két oldalról. Emellett nagyon sok természetes trágyát használok, valamint a szőlőfajtának megfelelő tápanyagot. Gyakori betegség még a rothadás, ami nálam még nem jelentkezett, erre akkor lehet számítani, ha a nagy melegség után beáll egy hosszan tartó eső. Ez ellen is van kezelés, amit szintén időben kell alkalmazni.

 

A bakator hazája

 

A borász büszkesége a borpince, amit szeret mutogatni, hiszen ezzel bizonyítja, hogy az, amit elmond, nem mese. A hordók egymás mellett sorakoznak, egyes fajtákból nagyobb, más fajtákból kisebb mennyiség. Újvároshegy jellegzetes bora a bakator, nem véletlenül nevezik Újvároshegyet a bakator hazájának. Ludróczki Sándor borai gyakran részt vesznek hazai és nemzetközi borversenyeken, amelyeken mindig díjat nyernek. Az ő bakatora is díjakat kap, de legkedveltebb bora a cserszegi fűszeres, amit szívesen kóstolnak a borversenyek zsűritagjai. A következő hetekben a borász legfőbb dolga az lesz, hogy előkészítse a hordókat a szüretre, az óborokat pedig palackozza, mert a borpiacon ma már nemcsak a minőség számít, hanem a csomagolás is.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen tejterméket fogyasztasz szívesen?
Tejet, aludttejet
Joghurtot, kefírt
Sajtot
Mindet szeretem
Nem fogyasztok tejterméket
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. január 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 cm gyömbér, 1 liter víz, 2 db fahéj, 2 db szegfűszeg, méz. A gyömbért alaposan megmossuk, felszeleteljük ...