Az idén korábban kezdődik a szüret
Utoljára módositva: 2012-08-09 10:01:08

Újvároshegyen érik a csemegeszőlő, de egyes borszőlő-fajtákat is lehet már kóstolgatni. Az idén sem lesz kevesebb szőlő, ám a szárazság miatt kevesebb lesz a bor, ám annál jobb a minősége — állítják a borászok.

 

Kellene az eső a szőlőnek, hogy ne csak minőség, hanem mennyiség is legyen

 

Az újvároshegyi szőlősök között haladva, láthatjuk, hogy a nagy forróságban is több helyen szorgoskodnak a szőlőtermesztők. Ez az az időszak, amikor már csak arra kell odafigyelni, hogy ne szakadjanak le az ágak, a fürtöket ne takarják el a levelek, és ahol szükség van rá, még nem árt egy-egy permetezés. Újvároshegyen Ludróczki Sándornak van a legtöbb szőlője, területre is éppúgy, mint a szőlőfajtákat illetően. Ahogy a sorok között végigmegyünk, mutatja a szőlőfajtákat, melyik fajta milyen érési szakaszban van, melyik területen mi a legfontosabb teendő.

A szőlő cukortartalma kiváló — magyarázza Ludróczki — de most, amikor érik, nagyon hiányzik az eső, hogy duzzadjanak a szemek. Itt, ahol gazdagabb a talaj, nincsenek komolyabb gondok, de a köves részeken nem fejlődnek úgy, ahogy kellene. A korán érő fajtákat nem viselte meg annyira a szárazság, mert azok a nagy meleg előtt már kifejlődtek. A nagyobb gondok a kései fajtákkal lehetnek, ha nem lesz eső, mert ha nincs elég nedvesség a szemekben, azok nem tudnak rendesen beérni. Van egy-két fajta, melyeknek még kicsik és zöldek a szemei, ezek eső nélkül már nem tudnak kifejlődni, sőt, összezsugorodnak. Ilyen a rizling, a bakator és a sauvignon. Ezek eléggé le vannak maradva az éréssel. Nagyon jól érik a királyleányka, de eléggé aprók a szemei.

 

Ludróczki Sándor legkedveltebb borát, a cserszegi fűszerest kínálja

Betegségek

 

A melegség elsősorban a lisztharmatot idézheti elő, de ez ellen állandó kezeléssel lehet védekezni — magyarázza Ludróczki. — Nem akkor, amikor már megjelenik a baj, hanem állandó jelleggel. Én évente nyolc-tízszer permetezek, most is permetezek, mind a két oldalról. Emellett nagyon sok természetes trágyát használok, valamint a szőlőfajtának megfelelő tápanyagot. Gyakori betegség még a rothadás, ami nálam még nem jelentkezett, erre akkor lehet számítani, ha a nagy melegség után beáll egy hosszan tartó eső. Ez ellen is van kezelés, amit szintén időben kell alkalmazni.

 

A bakator hazája

 

A borász büszkesége a borpince, amit szeret mutogatni, hiszen ezzel bizonyítja, hogy az, amit elmond, nem mese. A hordók egymás mellett sorakoznak, egyes fajtákból nagyobb, más fajtákból kisebb mennyiség. Újvároshegy jellegzetes bora a bakator, nem véletlenül nevezik Újvároshegyet a bakator hazájának. Ludróczki Sándor borai gyakran részt vesznek hazai és nemzetközi borversenyeken, amelyeken mindig díjat nyernek. Az ő bakatora is díjakat kap, de legkedveltebb bora a cserszegi fűszeres, amit szívesen kóstolnak a borversenyek zsűritagjai. A következő hetekben a borász legfőbb dolga az lesz, hogy előkészítse a hordókat a szüretre, az óborokat pedig palackozza, mert a borpiacon ma már nemcsak a minőség számít, hanem a csomagolás is.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...