Az idősek életminőségén javít
Utoljára módositva: 2019-09-20 11:14:07

Elkezdődött a szatmárnémeti szociális igazgatóság és a Caritas közös idősprogramja, 2020 áprilisában lesz kézzelfogható eredménye a projektnek, ami foglalkozásokról és étkeztetésről szól.

Tegnap ismertették a Szépkorúan is aktívan projekt részleteit egy szatmárnémeti polgármesteri hivatali sajtótájékoztatón. Ennek lényege, hogy a város szociális igazgatósága a Caritasszal együttműködve javítson a szatmárnémeti idősek életminőségén azáltal, hogy klub jellegű elfoglaltságot biztosít számukra, illetve meleg ételt szállít ki az ágyhoz kötött, szegény idős embereknek.

Adrian Bălaj, a szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) vezetője elmondta, hogy a nemzetközi standardok szerint, ha a lakosság 12 százaléka 65 év feletti, akkor elöregedett populációról lehet beszélni az adott közigazgatási egységben. Szatmárnémeti lakosságának ma a 12,6 százaléka van e kor felett, és kevés a szépkorúakkal foglalkozó intézmények száma, tehát örömre ad okot, hogy sikerült egy ilyen kezdeményezést elindítani. Sopoian Réka, a Caritas koordinátora elmondta, hogy a projekt levezetését elkezdték, de a következő hat hónap a tevékenységek engedélyeztetéséről fog szólni, a konkrét hozadékát ennek áprilisban tapasztalhatják majd meg a kedvezményezettek és környezetük, rokonaik. Szocializálódni, szabadidőt eltölteni lehet majd a Jiului utcai épületben kialakított, negyven férőhelyes idősklubban áprilistól, és workshopokat, kultúreseményeket is szerveznek majd az intézményt látogatóknak. Áprilisban kezdik a projekt másik szolgáltatását, a meleg étel házhoz szállítását azoknak az időseknek, akik betegségük vagy koruk miatt nem tudnak otthonról kimozdulni.

Az elszigeteltségből és a haszontalanság érzése alól mentesítheti a szatmárnémeti idős generációt a Szépkorúan is aktívan projekt, fűzte hozzá Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester; a kormány alig fordít figyelmet a szociális háló meglétére az idősek esetében, ezért kezeli a városvezetés kiemelten a polgármesteri hivatal, a szociális igazgatóság és a Caritas közös európai uniós projektjét.

 

Várható eredmények

 

A projekt gyakorlatba ültetésének várható eredményei: 2 akkreditált szociális szolgáltató egység létrehozása — egy nappali idősközpont és egy mobil étkezde idős személyeknek —, minimum 124 idős részesül a nappali központ szolgáltatásaiban, legalább 40 idős számára biztosít kétnaponta meleg ebédet a mobil étkezde, és összesen 164 idős részesül támogatásban. A 2019 júliusa és 2022 júniusa között megvalósítandó, 2 786 616,39 lej értékű projekt társfinanszírozója a 2014–2020-as Humánerőforrás Operatív Programon (POCU) keresztül az Európai Szociális Alap.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...