Az idősek életminőségén javít
Utoljára módositva: 2019-09-20 11:14:07

Elkezdődött a szatmárnémeti szociális igazgatóság és a Caritas közös idősprogramja, 2020 áprilisában lesz kézzelfogható eredménye a projektnek, ami foglalkozásokról és étkeztetésről szól.

Tegnap ismertették a Szépkorúan is aktívan projekt részleteit egy szatmárnémeti polgármesteri hivatali sajtótájékoztatón. Ennek lényege, hogy a város szociális igazgatósága a Caritasszal együttműködve javítson a szatmárnémeti idősek életminőségén azáltal, hogy klub jellegű elfoglaltságot biztosít számukra, illetve meleg ételt szállít ki az ágyhoz kötött, szegény idős embereknek.

Adrian Bălaj, a szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) vezetője elmondta, hogy a nemzetközi standardok szerint, ha a lakosság 12 százaléka 65 év feletti, akkor elöregedett populációról lehet beszélni az adott közigazgatási egységben. Szatmárnémeti lakosságának ma a 12,6 százaléka van e kor felett, és kevés a szépkorúakkal foglalkozó intézmények száma, tehát örömre ad okot, hogy sikerült egy ilyen kezdeményezést elindítani. Sopoian Réka, a Caritas koordinátora elmondta, hogy a projekt levezetését elkezdték, de a következő hat hónap a tevékenységek engedélyeztetéséről fog szólni, a konkrét hozadékát ennek áprilisban tapasztalhatják majd meg a kedvezményezettek és környezetük, rokonaik. Szocializálódni, szabadidőt eltölteni lehet majd a Jiului utcai épületben kialakított, negyven férőhelyes idősklubban áprilistól, és workshopokat, kultúreseményeket is szerveznek majd az intézményt látogatóknak. Áprilisban kezdik a projekt másik szolgáltatását, a meleg étel házhoz szállítását azoknak az időseknek, akik betegségük vagy koruk miatt nem tudnak otthonról kimozdulni.

Az elszigeteltségből és a haszontalanság érzése alól mentesítheti a szatmárnémeti idős generációt a Szépkorúan is aktívan projekt, fűzte hozzá Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester; a kormány alig fordít figyelmet a szociális háló meglétére az idősek esetében, ezért kezeli a városvezetés kiemelten a polgármesteri hivatal, a szociális igazgatóság és a Caritas közös európai uniós projektjét.

 

Várható eredmények

 

A projekt gyakorlatba ültetésének várható eredményei: 2 akkreditált szociális szolgáltató egység létrehozása — egy nappali idősközpont és egy mobil étkezde idős személyeknek —, minimum 124 idős részesül a nappali központ szolgáltatásaiban, legalább 40 idős számára biztosít kétnaponta meleg ebédet a mobil étkezde, és összesen 164 idős részesül támogatásban. A 2019 júliusa és 2022 júniusa között megvalósítandó, 2 786 616,39 lej értékű projekt társfinanszírozója a 2014–2020-as Humánerőforrás Operatív Programon (POCU) keresztül az Európai Szociális Alap.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...