Az igazság és a szabadság elválaszthatatlan
Utoljára módositva: 2014-03-17 10:01:49

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei szervezete a Kossuth-kertben tartott ünnepi megemlékezést, amelyen részt vett Tőkés László, az EMNT elnöke is. A rendezvény keretében megkoszorúzták a vasút melletti református temetőben levő Kossuth-emléksírt.

 

Nemzeti ünnepünk alkalmával az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is szervezett ünnepi megemlékezést. Szombaton 15 órától, a Kossuth-kertben Veres-Kupán Enikő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei elnökének köszöntője után a Szózat eléneklésével vette kezdetét az ünnepi műsor. Hencz József karnagy vezetésével fellépett a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület kórusa, verset mondtak: László Zita és István István színművészek, közreműködött Birinyi József népzenész, népzenekutató, a Hungaricum Szövetség elnöke, Berta Alexandra népdalénekes és Kovács László népzenész. Ünnepi beszédet mondott: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, EP-képviselő. Tőkés a román lakosságot is köszöntötte, majd kiemelte, hogy mennyire ódzkodik a mai ember a küzdelem vállalásától, milyen nehezen tudjuk követni azoknak a hősöknek a példáját, akik krisztusi módon életüket áldozták a szabadságért. Szatmárnémeti azt is eszünkbe kell juttassa, hogy Bem tábornok annak idején innen indult Erdélyország felszabadítására. Annak idején egy nagy döntés elé állította Pilátus Isten népét, hogy kit engedjen szabadon: Jézust vagy Barabást? Ma úgy tevődik fel a kérdés, hogy kire hallgassunk: Jézusra vagy Pilátusra? El kell dönteni, hogy a Hegyi beszéd szavát hallgassuk meg, vagy a Golgota-hegy mondja ki a döntő szót? A virágvasárnapi ünneplők sokaságában sorakozzunk fel, vagy pedig a keresztre feszítők, gyűlölködők társaságába álljunk be? A prófétákra hallgassunk, akik megjövendölték Isten népének szabadulását, vagy pedig a hamis próféták által hagyjuk magunkat félrevezettetni? A jó pásztor szavára figyeljünk-e, vagy pedig a hamis és hűtlen pásztorok által hagyjuk magunkat kizsákmányoltatni és félrevezettetni? Ezékiel próféta így ír: „Jaj Izráel pásztorainak, akik magukat legeltették! Hát nem a nyájat kell legeltetniük a pásztoroknak? A tejet megittátok, a gyapjúval ruházkodtatok, a kövéret levágtátok, de a nyájat nem legeltettétek! A gyengét nem erősítettétek, a beteget nem gyógyítottátok, a sérültet nem kötöztétek be, az eltévedtet nem tereltétek vissza, és az elveszettet nem kerestétek meg, hanem erőszakosan és kegyetlenül uralkodtatok rajtuk. Szétszóródtak, mint akiknek nincs pásztoruk, mindenféle mezei vad eledelévé lettek”. A mai magyarság is szétszóródik és a politikai konjunktúra, pillanatnyi érdekek, a bársonyszékek kedvelőinek az áldozataivá válik. Magunk vagyunk hajlandók visszatérni abba a járomba, amit lerázni véltünk a nyakunkból. Tőkés kihangsúlyozta, hogy csak akkor lesz szabadság, ha fényt derítünk az igazságra is, mert az igazság és a szabadság elválaszthatatlan. Végezetül, a vasút melletti református temetőben lévő Kossuth-emléksír megkoszorúzásakor imát mondott Pocsveiler István Levente református lelkipásztor.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...