Az igazság és a szabadság elválaszthatatlan
Utoljára módositva: 2014-03-17 10:01:49

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei szervezete a Kossuth-kertben tartott ünnepi megemlékezést, amelyen részt vett Tőkés László, az EMNT elnöke is. A rendezvény keretében megkoszorúzták a vasút melletti református temetőben levő Kossuth-emléksírt.

 

Nemzeti ünnepünk alkalmával az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács is szervezett ünnepi megemlékezést. Szombaton 15 órától, a Kossuth-kertben Veres-Kupán Enikő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei elnökének köszöntője után a Szózat eléneklésével vette kezdetét az ünnepi műsor. Hencz József karnagy vezetésével fellépett a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület kórusa, verset mondtak: László Zita és István István színművészek, közreműködött Birinyi József népzenész, népzenekutató, a Hungaricum Szövetség elnöke, Berta Alexandra népdalénekes és Kovács László népzenész. Ünnepi beszédet mondott: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, EP-képviselő. Tőkés a román lakosságot is köszöntötte, majd kiemelte, hogy mennyire ódzkodik a mai ember a küzdelem vállalásától, milyen nehezen tudjuk követni azoknak a hősöknek a példáját, akik krisztusi módon életüket áldozták a szabadságért. Szatmárnémeti azt is eszünkbe kell juttassa, hogy Bem tábornok annak idején innen indult Erdélyország felszabadítására. Annak idején egy nagy döntés elé állította Pilátus Isten népét, hogy kit engedjen szabadon: Jézust vagy Barabást? Ma úgy tevődik fel a kérdés, hogy kire hallgassunk: Jézusra vagy Pilátusra? El kell dönteni, hogy a Hegyi beszéd szavát hallgassuk meg, vagy a Golgota-hegy mondja ki a döntő szót? A virágvasárnapi ünneplők sokaságában sorakozzunk fel, vagy pedig a keresztre feszítők, gyűlölködők társaságába álljunk be? A prófétákra hallgassunk, akik megjövendölték Isten népének szabadulását, vagy pedig a hamis próféták által hagyjuk magunkat félrevezettetni? A jó pásztor szavára figyeljünk-e, vagy pedig a hamis és hűtlen pásztorok által hagyjuk magunkat kizsákmányoltatni és félrevezettetni? Ezékiel próféta így ír: „Jaj Izráel pásztorainak, akik magukat legeltették! Hát nem a nyájat kell legeltetniük a pásztoroknak? A tejet megittátok, a gyapjúval ruházkodtatok, a kövéret levágtátok, de a nyájat nem legeltettétek! A gyengét nem erősítettétek, a beteget nem gyógyítottátok, a sérültet nem kötöztétek be, az eltévedtet nem tereltétek vissza, és az elveszettet nem kerestétek meg, hanem erőszakosan és kegyetlenül uralkodtatok rajtuk. Szétszóródtak, mint akiknek nincs pásztoruk, mindenféle mezei vad eledelévé lettek”. A mai magyarság is szétszóródik és a politikai konjunktúra, pillanatnyi érdekek, a bársonyszékek kedvelőinek az áldozataivá válik. Magunk vagyunk hajlandók visszatérni abba a járomba, amit lerázni véltünk a nyakunkból. Tőkés kihangsúlyozta, hogy csak akkor lesz szabadság, ha fényt derítünk az igazságra is, mert az igazság és a szabadság elválaszthatatlan. Végezetül, a vasút melletti református temetőben lévő Kossuth-emléksír megkoszorúzásakor imát mondott Pocsveiler István Levente református lelkipásztor.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...