Az igazság mindig a hatalom oldalán áll
Utoljára módositva: 2019-03-30 09:43:05

Nem telik el nap úgy, hogy ne történjen valami az igazságszolgáltatás megreformálása terén elindult folyamatban. Állítom, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha az igazságüggyel kapcsolatos törvények és jogszabályok alapjának a Tízparancsolatot tekintenék. Aki a Tízparancsolatot betartja, az a világi törvényeket sem szegi meg. Persze ez túl egyszerű lenne, elvenné a munkát a jogászoktól, az ügyvédektől, sok szempontból a törvényhozóktól is. Mindenki elfogadja, hogy igazság csak egy van, de a törvényhozók lehetőséget adnak arra, hogy az egy örök igazságot számtalan szempontból lehessen megközelíteni, így adódik lehetőség arra, hogy a bíróságok ugyanazt az esetet más és másként értelmezik, egymástól eltérő módon ítélik meg. Ezért fordulhat elő, hogy abban az ügyben, amelyikben az egyik bíróság büntetést szab ki, egy másik bíróság felmentő ítéletet hoz.

Romániában évtizedek óta zajlik az igazságszolgáltatás megreformálása, de előrehaladásról nem beszélhetünk, sokkal inkább két egymással szemben álló hatalom harcáról, két olyan hataloméról, amelyeknek közös a céljuk — a hatalom megszerzése —, de véletlenül sem az, hogy feltárják az igazságot, hanem az, hogy minden eszközt felhasználjanak arra, hogy eltiporják a másik felet, magukat pedig felmentsék minden vád alól. Nyilvánvaló, hogy mind a két félnek megvannak a maga bűnei, de olyan törvényeket igyekeznek elfogadtatni, amelyek őket felmentik, a szemben álló oldalt pedig elmarasztalják.

Ez történik a politikában, a közéletben, és minderre most feltette a pontot a Laura Codruţa Kövesi ellen indult eljárás. A DNA egykori vezetője nem a tyúktolvajokkal foglalkozott évekig, hanem a vezető politikusokkal. Most viszont őt vádolják korrupcióval, őt akarják elítélni. Az, aki éveken át ítélt, most az ítélőszék előtt áll. Meggyőződésem, hogy a DNA egykori vezetője tudatosan indított eljárást olyan politikusok ellen, akik valakinek, valakiknek az útjában álltak. De ugyanúgy meggyőződésem, hogy azok, akik most háttérbe akarják őt szorítani, azt akarják elérni, hogy ők is félreállíthassák azokat, akik az útjukban állnak. Világosan látszik, hogy egyik oldal sem arra törekszik, hogy mindenki számára egyformán érvényes, igazságos törvényeket fogadjanak el, hanem arra, hogy a hatalmon lévők mentsék a bőrüket, és ellehetetlenítsék a velük szemben állók mozgását. Mert az igazság mindig a hatalom oldalán áll.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csaló csajok
Ma, 17:45
A CSALÓ CSAJOK-ban, ebben a kacagtató új vígjátékban Anne Hathaway és Rebel Wilson szélhámosnőket alakítanak; egyikük kisstílű, másikuk nagypályás. Egyesítik erőiket, és rászedik a férfiakat – hogy megszedjék magukat.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bosszúállók: Végjáték
Ma, 21:25
Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...