Az igazság mindig a hatalom oldalán áll
Utoljára módositva: 2019-03-30 09:43:05

Nem telik el nap úgy, hogy ne történjen valami az igazságszolgáltatás megreformálása terén elindult folyamatban. Állítom, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha az igazságüggyel kapcsolatos törvények és jogszabályok alapjának a Tízparancsolatot tekintenék. Aki a Tízparancsolatot betartja, az a világi törvényeket sem szegi meg. Persze ez túl egyszerű lenne, elvenné a munkát a jogászoktól, az ügyvédektől, sok szempontból a törvényhozóktól is. Mindenki elfogadja, hogy igazság csak egy van, de a törvényhozók lehetőséget adnak arra, hogy az egy örök igazságot számtalan szempontból lehessen megközelíteni, így adódik lehetőség arra, hogy a bíróságok ugyanazt az esetet más és másként értelmezik, egymástól eltérő módon ítélik meg. Ezért fordulhat elő, hogy abban az ügyben, amelyikben az egyik bíróság büntetést szab ki, egy másik bíróság felmentő ítéletet hoz.

Romániában évtizedek óta zajlik az igazságszolgáltatás megreformálása, de előrehaladásról nem beszélhetünk, sokkal inkább két egymással szemben álló hatalom harcáról, két olyan hataloméról, amelyeknek közös a céljuk — a hatalom megszerzése —, de véletlenül sem az, hogy feltárják az igazságot, hanem az, hogy minden eszközt felhasználjanak arra, hogy eltiporják a másik felet, magukat pedig felmentsék minden vád alól. Nyilvánvaló, hogy mind a két félnek megvannak a maga bűnei, de olyan törvényeket igyekeznek elfogadtatni, amelyek őket felmentik, a szemben álló oldalt pedig elmarasztalják.

Ez történik a politikában, a közéletben, és minderre most feltette a pontot a Laura Codruţa Kövesi ellen indult eljárás. A DNA egykori vezetője nem a tyúktolvajokkal foglalkozott évekig, hanem a vezető politikusokkal. Most viszont őt vádolják korrupcióval, őt akarják elítélni. Az, aki éveken át ítélt, most az ítélőszék előtt áll. Meggyőződésem, hogy a DNA egykori vezetője tudatosan indított eljárást olyan politikusok ellen, akik valakinek, valakiknek az útjában álltak. De ugyanúgy meggyőződésem, hogy azok, akik most háttérbe akarják őt szorítani, azt akarják elérni, hogy ők is félreállíthassák azokat, akik az útjukban állnak. Világosan látszik, hogy egyik oldal sem arra törekszik, hogy mindenki számára egyformán érvényes, igazságos törvényeket fogadjanak el, hanem arra, hogy a hatalmon lévők mentsék a bőrüket, és ellehetetlenítsék a velük szemben állók mozgását. Mert az igazság mindig a hatalom oldalán áll.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az oroszlánkirály
Ma, 21:00
Jon Favreau rendező és a Disney filmje, AZ OROSZLÁNKIRÁLY az afrikai szavannára repít el, ahol jövendőbeli király születik. Simba mindennél többre tartja apját, Mufasa királyt, és komolyan veszi, hogy egyszer majd az uralkodás feladata reá száll. Ám nem mindenki örvend az új oroszlánkölyöknek. Zordon, Mufasa fivére elveszítette helyét a trón várományosaként, így tervet sző. A Büszke Birtokért folytatott harcot árulás és tragédia szegélyezi, Simba pedig kénytelen száműzetésbe vonulni. Két újonnan
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...