Az ilyenek és olyanok ünnepe
Utoljára módositva: 2014-03-18 08:55:49

Eljött az idő — szerencsénkre vagy szerencsétlenségünkre —, hogy március 15-ét is külön ünnepeljük. Külön az ilyen, és külön az olyan magyarok. Hogy mitől ilyen vagy olyan, senki sem tudja, hiszen egyik is, a másik is az összefogás, az összetartozás szükségességéről beszél. Ha ez az összefogás mégsem jön létre, ha még mindig csak beszélünk róla, számíthatunk rá, hogy bekövetkezik a magyar szabadság sokadik bukása, újra arra fogunk kényszerülni, hogy letegyük a fegyvert. Beszélünk a forradalom hőseiről, elmondjuk, hogy azok példáját kell kövessük, hirdetjük a „talpra, magyar” örökkévalóságát, mert ez az egyetlen záloga a megmaradásunknak. Azt is elmondjuk, hogy az igazi szabadság még távol van, ebben a korban is naponta meg kell küzdenünk a szabadságért, de nekünk sokkal könnyebb, mert nem fegyverrel kell harcolnunk, nem kell életünket adnunk a harcok folyamán a szülőföldért, az anyanyelvért, az otthonért, a családért … Elmondjuk, hogy egyre kevesebben vagyunk, hogy mások lakják be falvainkat és városainkat, fogy a nemzet, de akik élnek, azok külön ünnepelnek, más-más helyen mondják el, hogy csak együtt lehetünk erősek, hogy elkerülhetetlen az összefogás. Az 1848-as forradalomnak az volt a csodája, hogy összefogtak az elnyomottak, és valamennyien Kossuth zászlaja alatt próbálták kivívni a szabadságot. Ki is vívták volna, ha nem fogott volna össze ellenük a túlerő, hogy legyőzze őket. A szabadságharcok elbuktak, őseinket legyőzték, de nem pusztították el, ma is élünk, de a megmaradásban hinni kell. Akik a szabadságharcban meghaltak, hittel haltak meg, ma ha meg akarunk maradni, hittel kell megvívnunk fegyvertelen csatáinkat, együtt, mert együtt is kevesen vagyunk. Minden ünnepen elmondjuk, hogy még nagyon sok jogot kell kivívnunk és megtartanunk, ehhez viszont továbbra is harcolni kell. Sohasem beszélünk arról, hogy a fegyvertelen harcoknak is vannak áldozatai. Annyi megoldásra váró problémánk van még, amelyeken túlnézünk, mert azzal vagyunk elfoglalva, hogy az egymás elleni harcban kik a felelősök azért, mert rosszul mennek a dolgok, és egyre kevesebben vagyunk.

 

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...