×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Sport

Az immunrendszert is erősíti a sport!

2020.03.18 - 15:52
Megosztas :
 • Az immunrendszert is erősíti a sport!

  Beindult az online-edzés Szatmár megyében is. Azok a sportegyesületek, akik tehetik, edzőprogramot osztottak ki versenyzőiknek, hogy odahaza alapozzanak. Anzik Arnold személyi edző arra buzdít, hogy mindenki mozgassa meg magát otthon ülve.

  Az koronavírus-világjárvány miatt felfüggesztett iskolai oktatás nem csak a tanintézményektől tartja távol a gyerekeket, hanem az edzőtermektől is. A megyében több ezer gyerek sportol egy-egy klubnál: labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, röplabda, vívás, atlétika, asztalitenisz, tenisz, cselgáncs, birkózás, ökölvívás, karate, sporttánc, fitness-torna, karting, stb. Viszont valamennyi egyesület bejelentette, hogy felfüggeszti az edzéseket mindaddig, amíg az iskolai oktatás sem indul újra.

  Mint ismeretes, az iskolai oktatást felváltotta az online, virtuális oktatás. A tanárok arra törekednek, hogy megoldásokat keressenek, és internetes platformokat találjanak arra, hogy a tananyagot átadhassák a diákoknak. Ez a módszer a sportba is felütötte a fejét.

  Magos Róbert, a Samuraiul SK karatemestere a klub Facebook-oldalán közölte a „leckét”: „Bemelegítés: 20 perc! (úgy, ahogy a teremben tanultuk)” — írja bejegyzésébe, majd kiosztotta azokat az utasításokat is, amit egy szokásos edzésen végezni szoktak: „seiken tsuki, a fokozatól függő 1-es, 2-es, 3-as vagy 4-es kombináció, mae geri, mawashi geri, yoko geri, mindegyiket ötvenszer ismételni.” A sor még hosszan folytatódik a speciális gyakorlatok neveivel, így a karatékák is formában tarthatják magukat, de a végén a mesteredző hozzátette: „A sensei lélekben veletek van!”

  Emellett több ezer felnőtt jár(t) napi rendszereséggel edzőtermekben is. Anzik Ardnold, az Energy Kardio Club vezetője és közismert személyi edző lapunknak elmondta, az elsők között zárták be pénteken a szatmárnémeti termüket.

  „Fontosabb a klienseinknek és edzőinknek az egészsége. Itt már csak az volt a kérdés, hogy keveset, vagy minden veszítünk. Ez a helyzet már nem a pénzről szól” — mondta lapunknak Anzik. Hozzátette, hogy virtuális „termet” nyitottak a klienseiknek, és élő online kapcsolatot tartanak velük egy zárt csoportban. „A valós terembe használt eszközök egy részét ki tudtuk adni nekik, és ezek segítségével, zárt facebook-csoportba adjuk le a leckét. Így közel tudjuk tartani őket” — mondta.

  A személyi edző egyébként hozzátette, mindenkinek fontos lenne ezekben a napokban odafigyelni a kellő mozgásra is, amit otthon ülve is el lehet végezni. „Napi 30 perces mozgást végezzen mindenki. Vannak applikációk, amik letölthetők telefonra, számítógépre. Ez fontos, mert ezáltal valamilyen szinten erősítjük az immunrendszert is, és pszichikai szempontból is segít. Nagyon fontos, hogy ezekben a napokban is maradjunk pozitívak” — üzente Anzik.

  Pesek Attila

  Cookie