Az írásbelikkel kezdődött a pótérettségi
Utoljára módositva: 2019-08-21 19:13:37

Két tanintézményben, az Elisa Zamfirescu Műszaki Líceumban és a Johann Ettinger Német Líceumban vizsgáznak a Szatmár megyei pótérettségizők.

Szerdán reggel kezdetét vette Románia-szerte az újabb vizsgaláz: a hét közepétől írásban bizonyítanak a hazai végzősök a pótérettségin. A vizsgákra több mint 43 500 diák iratkozott be, akik közül 28 700 tanuló idén, 14 800 a korábbi évfolyamokban végzett.

Ami Szatmár megyét illeti, az idei második vizsgaszesszióra 677 fiatal jelentkezett, 475-en az idei év maturandusai, 202-en pedig az előző években ballagtak — tájékoztatta lapunkat Adriana Dîngă szaktanfelügyelő, a tanfelügyelőség sajtófelelőse. Az érettségizők számára két központot jelöltek ki, idén az Elisa Zamfirescu Műszaki Líceumban és a Johann Ettinger Német Líceumban bizonyíthatnak a pótérettségizők, akik az első vizsgán már túl is vannak. Augusztus 21-én, reggel kilenctől ugyanis a román nyelv és irodalom írásbelivel rajtolt el a pótérettségi. A fiataloknak ezúttal is a már megszokott, három nagyobb feladatból álló tételsort kellett kidolgozni: az elsőben egy megadott szöveg alapján kellett különböző kérdésekre válaszolni, a másodikban egy kreatívabb rész is helyet kapott, míg a legnagyobb, kidolgozásra váró tétel a harmadik volt. Ez utóbbiban esszét kellett írniuk, melynek alapjául a készítők több választási lehetőséget is megadtak: például Liviu Rebreanu Ion című regényét vagy George Călinescu Enigma Otiliei című munkáját. A fiataloknak, akik ezúttal is a meghirdetett kezdésnél korábban kellett elfoglalják a vizsgatermekben kijelölt helyeiket, három óra állt a rendelkezésükre, hogy kidolgozzák a tételeket. Most sem volt szabad segédeszközöket, mobiltelefont bevinniük, csupán kéken író tollal, egy palack vízzel és a személyi igazolványukkal foglalhatták el helyeiket.

A megmérettetés a kisebbségi oktatásban résztvevők számára csütörtökön az anyanyelv próbával folytatódik, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 23-án, a választott tantárgyból pedig 26-án írásbeliznek a diákok. Augusztus 27-én és 28-án kerül sor a román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsgára, 29-én anyanyelvből szóbeliznek a tanulók, augusztus 30-án és szeptember 2-án a digitális kompetenciák felmérésére kerül sor, szeptember 2-án és 3-án pedig az idegennyelv szóbeli zajlik.

Ezúttal is él az Oktatási Minisztérium zöldszáma, a 0800–801100-as telefonszámon lehet jelenteni az esetleges szabálytalanságokat. Az érettségi vizsgán az a diák sikeres és vehet majd át oklevelet, aki az összes szóbeli és írásbeli vizsgán részt vett, és minden írásbeli dolgozatán megszerezte legalább az 5-ös osztályzatot úgy, hogy a jegyátlaga eléri legalább a 6-ost.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...