Az írásbelikkel kezdődött a pótérettségi
Utoljára módositva: 2019-08-21 19:13:37

Két tanintézményben, az Elisa Zamfirescu Műszaki Líceumban és a Johann Ettinger Német Líceumban vizsgáznak a Szatmár megyei pótérettségizők.

Szerdán reggel kezdetét vette Románia-szerte az újabb vizsgaláz: a hét közepétől írásban bizonyítanak a hazai végzősök a pótérettségin. A vizsgákra több mint 43 500 diák iratkozott be, akik közül 28 700 tanuló idén, 14 800 a korábbi évfolyamokban végzett.

Ami Szatmár megyét illeti, az idei második vizsgaszesszióra 677 fiatal jelentkezett, 475-en az idei év maturandusai, 202-en pedig az előző években ballagtak — tájékoztatta lapunkat Adriana Dîngă szaktanfelügyelő, a tanfelügyelőség sajtófelelőse. Az érettségizők számára két központot jelöltek ki, idén az Elisa Zamfirescu Műszaki Líceumban és a Johann Ettinger Német Líceumban bizonyíthatnak a pótérettségizők, akik az első vizsgán már túl is vannak. Augusztus 21-én, reggel kilenctől ugyanis a román nyelv és irodalom írásbelivel rajtolt el a pótérettségi. A fiataloknak ezúttal is a már megszokott, három nagyobb feladatból álló tételsort kellett kidolgozni: az elsőben egy megadott szöveg alapján kellett különböző kérdésekre válaszolni, a másodikban egy kreatívabb rész is helyet kapott, míg a legnagyobb, kidolgozásra váró tétel a harmadik volt. Ez utóbbiban esszét kellett írniuk, melynek alapjául a készítők több választási lehetőséget is megadtak: például Liviu Rebreanu Ion című regényét vagy George Călinescu Enigma Otiliei című munkáját. A fiataloknak, akik ezúttal is a meghirdetett kezdésnél korábban kellett elfoglalják a vizsgatermekben kijelölt helyeiket, három óra állt a rendelkezésükre, hogy kidolgozzák a tételeket. Most sem volt szabad segédeszközöket, mobiltelefont bevinniük, csupán kéken író tollal, egy palack vízzel és a személyi igazolványukkal foglalhatták el helyeiket.

A megmérettetés a kisebbségi oktatásban résztvevők számára csütörtökön az anyanyelv próbával folytatódik, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 23-án, a választott tantárgyból pedig 26-án írásbeliznek a diákok. Augusztus 27-én és 28-án kerül sor a román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsgára, 29-én anyanyelvből szóbeliznek a tanulók, augusztus 30-án és szeptember 2-án a digitális kompetenciák felmérésére kerül sor, szeptember 2-án és 3-án pedig az idegennyelv szóbeli zajlik.

Ezúttal is él az Oktatási Minisztérium zöldszáma, a 0800–801100-as telefonszámon lehet jelenteni az esetleges szabálytalanságokat. Az érettségi vizsgán az a diák sikeres és vehet majd át oklevelet, aki az összes szóbeli és írásbeli vizsgán részt vett, és minden írásbeli dolgozatán megszerezte legalább az 5-ös osztályzatot úgy, hogy a jegyátlaga eléri legalább a 6-ost.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...