Az Izráel a legritkább, a Kevin a leggyakoribb név
Utoljára módositva: 2020-01-22 09:11:53

Szinte két és fél ezer gyereket anyakönyveztettek tavaly a szatmárnémeti anyakönyvvezetői hivatalban, a fiúnevek között a Kevin, a Denis és a Márk volt a leggyakoribb, míg a legnépszerűbb lánynevek a Zoé, a Blanka és a Katalin voltak.

Kelta, latin és német eredetű nevek közül választottak gyermekeiknek a szatmárnémeti szülők leggyakrabban tavaly, amikor fiúgyerekük született, illetve főleg görög és germán eredetű nevekre esett a választásuk, ha lány volt az újszülött. A fiúnevek közül a Kevin, a Denis és a Márk volt a három legnépszerűbb, a legtöbb kislány pedig a Zoé, a Blanka vagy a Katalin nevet kapta 2019-ben. Gyakori névnek számított fiúknál a József, a János, a Sámuel, a Rafael, az Andrei, a Răzvan, a Fabian, a Zoltán és a Noel is, a három legritkább fiúnév pedig a héberül Isten harcosát jelentő Izráel, a — Wyattből lett — Vájet és a Nimród volt tavaly. A három leggyakoribb lánynév után a Mária, az Emma, az Anna, az Enikő, az Anikó, a Krisztina, a Zsófia és a Vivien volt még gyakran választva a szülők részéről, a ritkán anyakönyvezett lánynevek közé pedig a görögül zöldellőt jelentő Kloé és az Éva héber változata, a Chává került.

Ezeken a neveken — de persze más neveken is — összesen 2478 gyerek osztozott tavaly Szatmárnémetiben és környékén, ennyi születést jegyeztek be a megyeszékhelyi anyakönyvvezetői hivatalban, amelyik a város mellett hat másik település személyi ügyeit is intézi. A bejegyzett születések közül 541 átjegyzés formájában került be a szatmárnémeti nyilvántartásba, ennyien szülték meg szatmárnémeti állandó lakhely mellett külföldön a gyereküket. A tavaly született gyerekek közül 1195 lány, 1283 pedig volt fiú.

Bájos kislány Hunorka és Atika

Bár nagyon sok területen „nincs új a nap alatt”, a keresztnevek tárháza kivételt képez ez alól, s évről évre rácsodálkozhatunk (szörnyülködhetünk) egyrészt a szülők határtalan fantáziájára, másrészt a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete Névtanácsának finoman szólva is furcsa döntéseire. Az intézmény által engedélyezett (hivatalosan anyakönyvezhető) nevek jegyzéke folyamatosan bővül (természetesen filmek, sorozatok, szappanoperák s a mostanság óriási divatnak örvendő névösszevonások ihlették a legtöbb nevet, amiket szülők engedélyezésre nyújtottak be), és a 2020. január 1-jei lista 2375 női és 1813 férfinevet tartalmaz — furcsaságokban pedig nincs hiány. Mostantól a leánynevek amúgy sem szűkös tára a Jara, Egres, Nazil, Hébé, Pippa, Hürrem és Brianna tétellel, a fiúneveké pedig a Terenc, Parker, Csemen, Őze és Alperen névvel bővült, illetve elfogadott lett a Lóránt is.

De bőven voltak olyanok is, amelyek nem mentek át azon a bizonyos szűrőn — elutasították az Aylin, Belaél, Rába, Tibina, Cinke, Mézy, Samsara, Dzoána, Pink és Izáura lányneveket (hogy utóbbival miért diszkrimináltak, az teljesen érthetetlen, hiszen egyrészt anno egész országok várták lélegzetvisszafojtva a kedves rabszolgalány sorsának alakulását, másrészt rengeteg dél-amerikai és török filmsorozatbeli név anyakönyvezhető); illetve az Oliwer, Mex, Nikolausz (miközben Nikolasz és Nikosz gond nélkül lehet), Portosz, Ánhel, Dudi, Jettero, Dzetero, Zödön fiúneveket. No és hosszú évek óta folyamatosan elutasítják a rendületlenül kérelmezett Öcsit, amelynek azért van némi jogalapja a hivatalosodásra, hiszen több ezer fiú, férfi hallgat erre a rokonsági jelzőből kialakult megnevezésre egész életén keresztül.

Merthogy az öt szakemberből álló bizottság 14 alapelv figyelembe vételével dönt: az első és abszolút kizáró feltétel, hogy a külföldi keresztnév csakis magyar helyesírással, köznyelvi kiejtés szerint adható — aztán a tanulmányait majd angol nyelvterületen folytató Dzsennifer, Dzsesszika, Bájron, Dzsusztin és Rodzser majd magyarázhatja a bizonyítványát és a világon talán egyedülálló szabályozást. Aztán: minden baba maximum két nevet kaphat, a neveknek pedig tükrözniük kell a gyerkőc nemét, és nem fogadható el olyan név, ami mindkét nemhez tartozik, vagy ha egy nevet elfogadtak női névként, azt már nem lehet fiúknak adni, ráadásul ha egy nevet ősi magyar névnek tartanak, az anyakönyvezhető, de csak akkor, ha van a név ősi magyar voltára meggyőző, írásos bizonyíték — ezen szabályok és a valóság között megdől minden logika, és valósággal megbokrosodik a józan ész látva, mit is művel a Magyar Tudományos Akadémia. Kislánynév lett a Hunorka és Magorka, mint állítólagosan török-magyar név, bár erre egyetlen egysoros, friss Wikipédia-utaláson kívül semmiféle más írásos bizonyíték nem találtatik sehol, az ember pedig csak kapkodja a fejét, hogy hogy is van ez. Ha édes anyanyelvünk egyetlen kicsinyítő képzőjét használva becézzük édes kisfiunkat, Hunort, egyből megváltoztatjuk a nemét is?! Rákérdeztem székelyföldi ismerőseimnél is, de soha senki nem hallotta még a Hunorka lánynevet, s volt, aki nagyot nevetett az MTA „újításán”, mások azonban mélyen felháborodtak (csemetéjüket ugyanis Hunornak hívják). Nem úszták meg a nemváltást az Attilák sem, a kedveskedő-becéző Atika ugyanis eztán kislányt nevesít, akárcsak az Örst becéző Örsi — s ezen minta nyomán készülhetünk, hogy jövőre már az Istvánka, Sándorka vagy Józsefke is nemet vált.

A Névtanács tagjai becéző nevet csak akkor fogadnak el, ha annak már van hagyománya a magyar nevek között — kivétel a fentebb már említett Öcsi —, de csak egyszeri becézéssel, így anyakönyvezhető az Icu, de Icuka már nem.

S hogy mi alapján döntenek arról, hogy a flórából és faunából, azaz növény- és állatvilágból frissen keresztnévvé nemesedett megnevezések közül melyik lesz női és melyik férfinév, arra nincs semmiféle előírás, meghatározás, irányvonal (hacsak az „ahogy esik, úgy puffan” nem az), s lett az Erdő, a Hárs, a Bojtorján fiúnévvé, míg a Vanília, Zöldike, Tűzvirág és Fahéj nőivé.

Zárásként pedig csemegézzünk a különleges nevekből, fiú kategóriában: Apaj, Aurélián, Barakony, Benája, Bors, Ciceró, Dzsamal, Cvi, Csatár, Boáz, Erdő, Erős, Euszták, Fajsz, Jefte, Jukundusz, Hannibál, Hamilkár, Hárs, Gida, Góvinda, Fortunátó, Kajetán, Karcsa, Kardos, Karion, Kerubin, Krizosztom, Koriolán, Kos, Kövecs, Kratosz, Kücsid, Lizander, Modesztusz, Malakiás, Malik, Manóhar, Melkisédek, Naftali, Nárájan, Naróttama, Odiló, Orlandó, Piramusz, Polikárp, Raúf, Rátold, Román, Srídhara, Tamerlán, Tonuzóba, Tullió, Vérbulcsú, Vitályos, Vulkán, Zílió, Zuriel. Lány kategóriában pedig: Adelgund, Adeodáta, Ajándék, Ajnácska, Akaiéna, Áldáska, Annavirág, Ánfissza, Annunciáta, Angyalka, Árpádina, Asszunta, Balzsam, Barack, Barka, Baucisz, Bekka, Bogárka, Brohe, Búzavirág, Cila, Cirel, Csaga, Delfina, Dezideráta, Életke, Eperke, Fahéj, Fehérke, Füzér, Gesztenye, Giszmunda, Gyopárka, Hágár, Hatidzse, Hargita, Havaska, Hófehérke, Hunorka, Kandida, Kisanna, Korall, Küllikki, Kunti, Lula, Makaréna, Maminti, Margitvirág, Mátka, Mirandolína, Moána, Nájiká, Nilüfer, Nurbanu, Oana, Opika, Őzike, Örsi, Pintyőke, Pompónia, Poppea, Psziché, Remény, Romi, Rozamunda, Skolasztika, Szengláhák, Szüntüké, Tavaszka, Tűzvirág, Ünige, Vanília, Valina, Vrindávani, Zöldike.

Princz Csaba

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...