Az nyerjen licitet, aki ért a kivitelezéshez!
Utoljára módositva: 2018-10-11 14:00:23

A munkaerőhiánnyal küzdő, és a kellő tapasztalattal, hozzáértéssel nem rendelkező cégek is pályáznak olyan munkák kivitelezésére, amelyekre nem kellene. Több fontos projekt is készül Nagykároly további fejlesztésére, azonban a polgármester nem túl derűlátó.

Néhány héttel ezelőtt tartott terepszemlét az a szakértői csapat Nagykárolyban, amelynek tagjai azt vizsgálták, hogy megfelelőek-e a jelenleg elbírálás alatt álló projektek kijelölt megvalósítási helyszínei.

Mint ismeretes, fontos épületekkel bővülne a város, hiszen olyan hiánypótló intézmények és létesítmények létrehozását tervezik, amelyeket a helyiek is többször kértek már különböző fórumokon. Az egyik projekt révén létesülne egy olyan épületkomplexum, amely a városi könyvtár helyhiányára jelente megoldást, illetve ugyanitt készülne egy hetven férőhelyes mélygarázs, illetve egy nagy konferenciaterem, valamint egy 150 fő befogadására alkalmas moziterem. Az 1-es általános iskola sportteremmel és további tantermekkel bővülne, valamint megépülne 58 szociális lakás, és a stadion mellett épülne egy tanuszoda a csengeri mintájára. A projektek összértéke, kiegészítve a már megnyert, városi közvilágítási rendszer korszerűsítését célzó beruházással, 32 millió euró.

„A projektek önrésze is nagyon magas összeg lesz, de nem is annyira ez, hanem inkább a kivitelezési körülmények biztosítására vonatkozó rész kifizetése aggaszt engem, hiszen az — ha minden projektünk sikeres lesz — legalább 2,5 millió eurót tesz ki. Mikor egy harmincmilliós csomag mellé kell még 2,5 millió euró, akkor azt szoktam mondani, hogy ne azon vacilláljunk, hogyan fogjuk megoldani, hanem annak örüljünk inkább, hogy egy olyan beruházás létesül, amivel befejeződik Nagykároly urbanisztikai fejlesztése. Szerintem utána már csak az lesz a feladat, hogy a működtetésen törjük a fejünket. Olyan problémákkal kell szembesülnünk, amelyekre sok esetben nem is számítunk. A napokban terepszemlén voltunk Keizer Lajos alpolgármesterrel, s megnéztük a tervezett kerékpárutakat. A tervezett kerékpárút kimegy egészen a Mezőfény–Csanálos felé haladó út kereszteződéséig. Az Electrica vállalat által megbízott cég munkásai befejezték az áramkábelek lefektetésének munkálatait, most itt nekünk kell rendbe tennünk. Ugyancsak hasonló a helyzet a Mihai Viteazul I-es lakónegyedben, ahol még mindig nincs rendben sem a transzformátorház, sem pedig a zöldövezeten nem végeztek olyan helyreállítási munkát, ami kielégítő lenne. Sorolhatnám a rossz példákat, hiszen több mint harminc kilométeren tevékenykednek, és kevés az olyan rész, ahol a helyreállítás jól sikerült. Csodát nem várok el a romániai cégektől, mert olyan helyzetben vannak a kompetens munkaerő hiánya miatt, hogy sok esetben nem tudnak megfelelő minőségű munkát végezni. Ezért is izgulok és aggódom, hogy azok a cégek, amelyek ezeknek a nagy terveknek a végrehajtására érkeznek majd, megfelelően tudják-e kivitelezni azt, amit elvárunk tőlük. Én kimondom azt is — még ha ez sokaknak nem is tetszik —, hogy ha nem áll egy magyar cég a mellett a román cég mellett, amelyik az évekkel ezelőtt Nagykárolyban végrehajtott kanalizálási munkálatokat végezte, s nem finanszírozza meg a munkát, akkor soha az életben nem lett volna meg a kanalizálás. Itt van a 4,5 és a 9,5 millió eurós mobilitási projektünk. Ha nem lesz szerencsénk abban, hogy egy olyan cég nyerje el a munkát, amelyik finanszírozni is tudja, akkor rosszul járunk. Nem lesz meg a munkavégzés megfelelő üteme, s hol ember nem lesz, aki dolgozzon, hol pedig a kifizetések folyósítása képez majd akadályt. S akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az elvégzett munka milyen minőségű. Itt a nagy baj, és a közbeszerzési törvény nem teszi lehetővé az olyan kitételeket sem, hogy a nyertesnek legyen pénze az emberei kifizetésére. A lényeg hiányzik az adott törvényből: csak az kaphassa meg a munkát, aki el is tudja azt végezni!” — fejtette ki meglátását tőle szokatlan szkepticizmussal Kovács Jenő polgármester.

 Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. június 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...