Az oktatásé a feladat, hogy visszahozza a szakértelmet a közszférába
Utoljára módositva: 2019-05-12 12:32:10

Elsősorban az oktatásra hárul az a feladat, hogy visszahozza a szakértelmet a közszférába – jelentette ki szombaton Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke a iaşi-i oktatási fórumon tartott beszédében.

Orban szerint 1989 után ‘futószalagon’ hoztak létre állami és magánegyetemeket, amelyek végzettjei közül többen, akik ‘a tanórák fele sem néztek, (…) beszélni sem tudnak helyesen, és semmilyen intellektuális képességgel nem rendelkeznek, hogy átfogják a társadalom egyik vagy másik területét’, most az az országot igazgatják.

‘Elsősorban az oktatásra hárul az a feladat, hogy visszahozza a szakértelmet a közszférába’ – hangoztatta Orban.

Ami a közoktatást illeti, Orban szerint meg kellene kérdezni a diákokat, hogy milyen oktatást akarnak, és ez ügyben a tanároknak “megértőbbeknek és barátságosabbnak’ kellene lenniük, és képesek arra, hogy felkeltsék a gyerekek érdeklődését tantárgyuk iránt.

‘Azt hiszem, nagyobb figyelmet kell fordítanunk a gondolkodásra, nem csak arra, hogy a diák bemagolja és visszamondja a tananyagot. A kreativitást, az analitikus és szintetizáló képességet kell fejleszteni (…), amelyek valóban segítenek a gyerekeknek kritikusan nézni a világot, képessé teszi őket a helyzet gyors elemzésére és a helyes döntések meghozatalára’ – mondta Ludovic Orban.

Orban beszédében hangsúlyozta a szakképzés újbóli elindításának fontosságát, és megjegyezte, hogy hiába vannak a beruházások, hiába próbálják újraindítani az ipart, ha nincsenek szakemberek.

“A legtöbb esetben beiskolázási számokat tehetetlenségből állapítják meg és nem az igények szerint alakítják. Ha egy településen olyan beruházás van, amelyhez fémmegmunkálókra és hegesztőkre van szükség, akkor azt kell képezni a helyi iskolában. Nem képezhetsz varrónőket, csak azért, mert ehhez van szaktanárod az intézményben. A szakképzés rendkívül fontos. Jelenleg nagyítóval kell keresned, hogy egy jó mesterembert találj. A jó mesteremberek hiánya gátolja a gazdaság fejlődését. Hiába akarod újraindítani a román ipart, hogyha a szakiskolák nem képeznek olyan szakembereket, amelyekre a befektetőknek szükségük van – hangoztatta Ludovic Orban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...