Az olasz kormánypártok közösen döntöttek a migránsok sorsáról
Utoljára módositva: 2019-03-20 14:09:49

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta kormány közös felelősségét hangsúlyozta az olaszországi migrációs politikában hozott döntésekben Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga vezetője abban a beszédében, amelyet az olasz parlament felsőházában szerdán mondott el a mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló szavazás kezdete előtt.

Felszólalásában felidézte az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója körüli, tavaly augusztusi eseményeket.

Matteo Salvini kijelentette, hogy a hajón tartózkodó 177 migráns partraszállásának több napon át tartó megtagadása az olasz kormány közös kezdeményezése volt Olaszország nemzeti érdekében. Hangsúlyozta, hogy a kormány az illegális bevándorlással szembeni intézkedéseket és lépéseket egységben hozza meg, vagyis az M5S és a Liga “kettesben” cselekszik.

A migránscsoport “segítségére siettünk, megmentettük és elláttuk őket. Megoldottuk a problémát anélkül, hogy veszélyeztettük volna az utasok életét” – jelentette ki Matteo Salvini. Hozzátette, hogy ezzel a döntéssel több ezer ember életét mentették meg, mivel az olasz kormány migrációs politikája elejét vette további hajók elindulásának.

A miniszter kijelentette: minél kevesebben kelnek útra, annál kevesebben érkeznek az olaszországi partokra, és annál kevesebb az út közben életét veszítő ember is. Megjegyezte, hogy aki nyitott kikötőket követel, valójában a temetőket nyitja meg a migránsok előtt.

“Mindenkinek segítséget nyújtunk, soha nem lesz elmondható rólam, hogy olyan miniszter vagyok, aki embereket hagy meghalni a Földközi-tengeren anélkül, hogy a kisujját is megmozdítaná” – mondta Matteo Salvini. Azzal zárta beszédét, hogy munkáját félelem nélkül folytatja tovább.

A Liga által delegált miniszterelnök-helyettes és egyben szenátor mentelmi jogának megvonásáról az olasz parlament felsőházában szerda estére lezáruló szavazás dönt.

A szenátus tagjai egyenként, nyílt szavazással arról mondanak véleményt, hogy engedélyezik-e vagy sem a Matteo Salvini szenátorral szembeni büntetőjogi eljárást.

A szicíliai Catania ügyészsége hivatali hatalommal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása, nemzetközi konvenciók megsértése címén akarja bíróság elé állítani a belügyminisztert, a Liga kormánypárt vezetőjét.

Az olasz parti őrség Ubaldo Diciotti olasz tábornokról elnevezett hajója tavaly augusztus 16-án 190 afrikai migránst vett fedélzetére Málta szigeténél, nemzetközi vizeken. Öt napig Lampedusánál vesztegelt, ahol a betegeket partra szállították, majd 177 emberrel a fedélzetén a szicíliai Catania kikötőjében köthetett ki, de a migránsok partraszállását Matteo Salvini csak augusztus 25-én éjfélkor engedélyezte.

Az olasz sajtó védőbeszédnek nevezte Matteo Salvininek a szenátusi szavazást megelőző beszédét. Valójában a szavazás eredménye kiszámíthatónak tűnik, mivel a kormánytöbbség nemet mond a belügyminiszter mentelmi jogának megvonására.

A szintén kormányon kívüli, jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) is a jobbközép koalíciót vezető miniszter mellett teszi le voksát. Meglepetést egyedül az M5S szenátorai okozhatnak, akik közül néhányan előre jelezték, hogy nem osztják a belügyminiszter migrációs intézkedéseit. Luigi Di Maio, az M5S vezetője azonban egyértelművé tette, hogy ha Salvinivel szemben szavaznak, azzal az M5S szenátorai a pártból való kizárást kockáztatják.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. július 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...