Az önkormányzatnak kell fizetnie a cechet
Utoljára módositva: 2019-09-12 10:45:54

A kormány az önkormányzatokkal fizetteti meg az építőiparban bevezetett differenciált béremelést. A nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola kibővítéséről szóló beruházás esetében mindez 600 ezer lejnyi többletkiadást jelent a városi kassza számára.

Az építőiparban tevékenykedők béréről szóló kormányrendelet igencsak kellemetlen helyzetet teremt a már zajló beruházások kapcsán. Mint ismeretes, a szabályozás értelmében emelkedett a dolgozók minimálbére, és ezzel együtt nőtt a kivitelezés költsége is. A már odaítélt támogatások esetében azonban mindezt nem veszik figyelembe, így a helyhatóságoknak saját erőforrásból kell előteremteniük a kieső pénzt. Nagykárolyi vonatkozásban, a Vasile Lucaciu Általános Iskola kibővítéséről szóló projekt esetében mindez közel 600 ezer lejt jelent. Ennek az összegnek az elkülönítéséről döntöttek a tegnap reggel megtartott soron kívüli tanácskozás alkalmával.

A gyűlés keretében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy tanácsosa, Ilie Ciută több tekintetben is sérelmezte a határozattervezetet. Felvetette, hogy a 2018. évi 113-as számú kormányrendelet ilyetén hatásáról már korábban kellett volna tudnia a városvezetőségnek. Mint kifejtette, legalább huszonhat napja meg lehetett volna ejteni a mostani tanácsülést — hiszen a kivitelező legkésőbb akkor jelezte, hogy nőttek a költségei. Érzése szerint — hangoztatta — a halasztás arra utal, hogy többletpénzt akarnak a vállalatnak adni. Kovács Jenő polgármester kikérte magának a feltételezést. Ki is fejtette, miért alakult ki a késedelem: az önkormányzat műszaki irodájának munkatársai egyeztettek a különleges eset kapcsán a szaktárcával. Mint mondta, korántsem kizárólag Nagykárolyon csattan kellemetlenül az általa minősíteni nem kívánt kormányhatározat, hanem minden helyhatóságon, amely részben kormánypénzek bevonásával valósít meg projekteket. A rendkívüli eset okán kérték a minisztérium állásfoglalását, s miután kiderült, hogy nincs más megoldás, a testület elé terjesztették a mostani határozattervezetet. Értelemszerűen megpróbálták megkeresni a városi kassza számára legkevésbé megterhelő megoldást. A tényállást a műszaki iroda két hivatalnoka, Máncz Dezső és Csizmár József is részletesen elmagyarázta a tanácstagoknak.

Nem sikerült azonban meggyőzniük a közbevető tanácstagot, legalábbis egymaga nem szavazta meg a határozatot, hanem tartózkodott. (Egyébként még a frakciótársa is igennel voksolt.) Kovács Jenő polgármestert kérdeztük az eset kapcsán, aki bevallotta, hogy rosszulesik neki, ha meggondolatlansággal, csúsztatással vádolják — még ha azt vélhetően politikai alapon, szónoki fordulattal is teszik. „Ilie Ciută megint teszi az értetlent. Nyilván ismertük a kormányrendeletet, de mint mindenki, mi is egyeztettünk a minisztériummal. Hiszen megemelték a fizetéseket az építőiparban, ezt nem is kommentáljuk, ellenben az ebből adódó többletköltségeket ne nekünk kelljen kifizetni! Férfiasan bevallom, hogy nem sikerült kijárnunk az igazunkat, de a munkálatot el kell végeztetnünk, annak ellenére, hogy 4 százalékkal nőttek a költségeink. Ezt valahogy kigazdálkodjuk, hiszen 11 millió lej érkezik ‘cserébe’ a városba. Nem fogjuk felrúgni a szerződést, egyébként is ez országos szinten gondot jelent. De hogy ennek kapcsán ilyen váddal jöjjön egy tanácstag, miszerint mi hajigáljuk a pénzt, enyhén szólva tisztességtelen — ezt ki kell mondjam. Mindig ilyen populista vádakkal áll elő, holott küszködünk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Erre meg egy totál felelőtlen ember azzal vádol, hogy mi dobáljuk a pénzt. Hát hiszen pont arról volt szó, hogy az utolsó percig próbáltuk elhárítani a többletkiadást. Ismét hangsúlyozom: nem azzal van gondom, hogy emelték a fizetéseket az építőiparban, hanem azzal, hogy az ezzel járó kiadásokat ránk hárították. Ez alól nem sikerült kibújnunk, ahogy másoknak sem, és ez a probléma minden kormányberuházásnál fennáll. Szerencsére az európai uniós finanszírozású támogatások kivételt jelentenek. Azoknál mindez a projekttartalékokból kifizethető, a kormányberuházásoknál azonban nem. Ezt tudatta a szaktárca, és ezért hívtuk össze a tanácsülést” — nyilatkozta Kovács Jenő polgármester. Egyébként a tanácsi határozatról szóló okmányt még tegnap el is juttatták az illetékes hivatalokba, hogy minél hamarabb kifizethessék a kivitelezőt, amely így folytathatja az iskola kibővítését célzó beruházást.

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...