Az önkormányzatnak kell fizetnie a cechet
Utoljára módositva: 2019-09-12 10:45:54

A kormány az önkormányzatokkal fizetteti meg az építőiparban bevezetett differenciált béremelést. A nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola kibővítéséről szóló beruházás esetében mindez 600 ezer lejnyi többletkiadást jelent a városi kassza számára.

Az építőiparban tevékenykedők béréről szóló kormányrendelet igencsak kellemetlen helyzetet teremt a már zajló beruházások kapcsán. Mint ismeretes, a szabályozás értelmében emelkedett a dolgozók minimálbére, és ezzel együtt nőtt a kivitelezés költsége is. A már odaítélt támogatások esetében azonban mindezt nem veszik figyelembe, így a helyhatóságoknak saját erőforrásból kell előteremteniük a kieső pénzt. Nagykárolyi vonatkozásban, a Vasile Lucaciu Általános Iskola kibővítéséről szóló projekt esetében mindez közel 600 ezer lejt jelent. Ennek az összegnek az elkülönítéséről döntöttek a tegnap reggel megtartott soron kívüli tanácskozás alkalmával.

A gyűlés keretében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy tanácsosa, Ilie Ciută több tekintetben is sérelmezte a határozattervezetet. Felvetette, hogy a 2018. évi 113-as számú kormányrendelet ilyetén hatásáról már korábban kellett volna tudnia a városvezetőségnek. Mint kifejtette, legalább huszonhat napja meg lehetett volna ejteni a mostani tanácsülést — hiszen a kivitelező legkésőbb akkor jelezte, hogy nőttek a költségei. Érzése szerint — hangoztatta — a halasztás arra utal, hogy többletpénzt akarnak a vállalatnak adni. Kovács Jenő polgármester kikérte magának a feltételezést. Ki is fejtette, miért alakult ki a késedelem: az önkormányzat műszaki irodájának munkatársai egyeztettek a különleges eset kapcsán a szaktárcával. Mint mondta, korántsem kizárólag Nagykárolyon csattan kellemetlenül az általa minősíteni nem kívánt kormányhatározat, hanem minden helyhatóságon, amely részben kormánypénzek bevonásával valósít meg projekteket. A rendkívüli eset okán kérték a minisztérium állásfoglalását, s miután kiderült, hogy nincs más megoldás, a testület elé terjesztették a mostani határozattervezetet. Értelemszerűen megpróbálták megkeresni a városi kassza számára legkevésbé megterhelő megoldást. A tényállást a műszaki iroda két hivatalnoka, Máncz Dezső és Csizmár József is részletesen elmagyarázta a tanácstagoknak.

Nem sikerült azonban meggyőzniük a közbevető tanácstagot, legalábbis egymaga nem szavazta meg a határozatot, hanem tartózkodott. (Egyébként még a frakciótársa is igennel voksolt.) Kovács Jenő polgármestert kérdeztük az eset kapcsán, aki bevallotta, hogy rosszulesik neki, ha meggondolatlansággal, csúsztatással vádolják — még ha azt vélhetően politikai alapon, szónoki fordulattal is teszik. „Ilie Ciută megint teszi az értetlent. Nyilván ismertük a kormányrendeletet, de mint mindenki, mi is egyeztettünk a minisztériummal. Hiszen megemelték a fizetéseket az építőiparban, ezt nem is kommentáljuk, ellenben az ebből adódó többletköltségeket ne nekünk kelljen kifizetni! Férfiasan bevallom, hogy nem sikerült kijárnunk az igazunkat, de a munkálatot el kell végeztetnünk, annak ellenére, hogy 4 százalékkal nőttek a költségeink. Ezt valahogy kigazdálkodjuk, hiszen 11 millió lej érkezik ‘cserébe’ a városba. Nem fogjuk felrúgni a szerződést, egyébként is ez országos szinten gondot jelent. De hogy ennek kapcsán ilyen váddal jöjjön egy tanácstag, miszerint mi hajigáljuk a pénzt, enyhén szólva tisztességtelen — ezt ki kell mondjam. Mindig ilyen populista vádakkal áll elő, holott küszködünk, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Erre meg egy totál felelőtlen ember azzal vádol, hogy mi dobáljuk a pénzt. Hát hiszen pont arról volt szó, hogy az utolsó percig próbáltuk elhárítani a többletkiadást. Ismét hangsúlyozom: nem azzal van gondom, hogy emelték a fizetéseket az építőiparban, hanem azzal, hogy az ezzel járó kiadásokat ránk hárították. Ez alól nem sikerült kibújnunk, ahogy másoknak sem, és ez a probléma minden kormányberuházásnál fennáll. Szerencsére az európai uniós finanszírozású támogatások kivételt jelentenek. Azoknál mindez a projekttartalékokból kifizethető, a kormányberuházásoknál azonban nem. Ezt tudatta a szaktárca, és ezért hívtuk össze a tanácsülést” — nyilatkozta Kovács Jenő polgármester. Egyébként a tanácsi határozatról szóló okmányt még tegnap el is juttatták az illetékes hivatalokba, hogy minél hamarabb kifizethessék a kivitelezőt, amely így folytathatja az iskola kibővítését célzó beruházást.

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...