Az online felé mozdul el az adóhivatal
Utoljára módositva: 2018-01-12 14:47:25

Átláthatóbbá tett, online is elérhető adónyilvántartást fog beüzemelni a szatmárnémeti adóhivatal, erről és egyéb elképzeléseiről nyilatkozott lapunknak az intézmény megbízott igazgatója.

Az előző igazgató, Iosif Drimuş váratlan elhunyta után Vasile Claudiu Tincu vette át a szatmárnémeti adóhivatal vezetését. Ő tíz éve munkatársa az intézménynek, ideiglenes tisztségének átvétele előtt a végrehajtási és adóellenőrzési osztályon dolgozott, 2015 novembere óta vezette is ezt. Megbízott igazgatói mandátuma 2018. június 30-ig szól.

— Igazgató úr, ön szerint lehet javítani a szatmárnémeti adóbeszedési hatékonyságon?

— A törekvés erre folyamatos, az ország minden helyi adóhivatalára érvényes szabályozások betartása mellett vannak lehetőségek arra, hogy ezen a vonalon is tovább javuljon az intézmény munkája. Vannak sajátos eszközök, amelyek ezeken túl a helyi hatóságok rendelkezésére állnak, ezeket használva lehet hatékonyabbá tenni az adóhivatal működését. Az egyik ilyen az adóhivatali adatbázist más közintézmények adatbázisaival szinkronizálni, gyorsabban és pontosabban adatokhoz jutni a hátralékkal rendelkezőkkel kapcsolatban, tájékozódni az adósok jövedelméről és ingó, illetve ingatlan javaikról. Az adóbevételezés hatékonyabbá tétele érdekében 2017-ben olyan intézményekkel kötött együttműködési szerződést a szatmárnémeti adóhivatal, mint az országos adófelügyeleti ügynökség (ANAF), amelyiknek PatrimVen platformjára összpontosítottunk, a szatmári cégbíróság vagy a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM), hogy csak néhányat említsek a helyi és országos intézmények közül. A begyűjtési hatékonyság növelése érdekében soroltuk be az adóhivatalt a ghiseul.ro rendszerébe, amelyiknek elektronikus ügyfélablakán keresztül belföldről és külföldről egyaránt befizethetőek a telek-, az épület- és a gépjárműadók várakozási idő nélkül, az adófizető bármelyik bank által kiadott bankkártyájáról.

— Tervez-e az adóhivatal munkájával kapcsolatos változásokat bevezetni?

— Vannak ilyen terveim, szeretném, ha hatékonyabb és gyorsabb lenne a kapcsolattartás a hivatal és a lakosság között, fontos lenne, hogy rövidebb idő alatt tudjunk válaszolni a lakossági bejelentésekre, panaszokra. Javítani kell az adóhivatal számítógépes rendszerét kezelő szoftveres csomag működését is, akár újabb modulokkal is bővíteni ezt, és fontosságot tulajdonítok annak is, hogy legyen folyamatos a munkatársak szakmai továbbképzése. Ugyanakkor szorosabb lesz a hivatal együttműködése a városháza sajtóirodájával is a még nyitottabb adóhivatali munka érdekében. Egyszerűsíteni kell a nyilatkozatok megtételét és a befizetések megejtését elektronikus lehetőségek felhasználásával, valamint rövidíteni kell a várakozási időt például olyan megoldások igénybevételével, mint amilyen a már tavaly bevezetett sorszámrendszer.

— Lehet javítani az adóbefizetési hajlandóságon a városban?

— Az adóhivatali tevékenységnek ezen a szegmensén legalább annyira fontos jó irányba változtatni, mint a munka hivatalon belüli részén. Azt látom, hogy az online megtehető adóbevallások sokat lendítenek majd ezen, ily módon megelőzhetőek a késve történő befizetések, és sokkal jobb adófizetési hajlandóság lesz elvárható a más városban vagy éppenséggel külföldön élők, de szatmárnémeti ingatlannal rendelkezők részéről. Az idei év legfontosabb céljai javítani a lakossággal való kommunikáción, és megszokottá, elfogadottá tenni az online adófizetést. Január 15-től interneten keresztül a lakosság számára is elérhető lesz az a számítógépes rendszer, amelyikbe belépve egyértelműen nyomon követhető lesz, melyik személy milyen javak után adózik, mennyi adót kell befizetnie, illetve letölthetőek lesznek különböző, a szatmárnémeti adóhivatalbeli ügyintézéshez szükséges formanyomtatványok.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...