Az online felé mozdul el az adóhivatal
Utoljára módositva: 2018-01-12 14:47:25

Átláthatóbbá tett, online is elérhető adónyilvántartást fog beüzemelni a szatmárnémeti adóhivatal, erről és egyéb elképzeléseiről nyilatkozott lapunknak az intézmény megbízott igazgatója.

Az előző igazgató, Iosif Drimuş váratlan elhunyta után Vasile Claudiu Tincu vette át a szatmárnémeti adóhivatal vezetését. Ő tíz éve munkatársa az intézménynek, ideiglenes tisztségének átvétele előtt a végrehajtási és adóellenőrzési osztályon dolgozott, 2015 novembere óta vezette is ezt. Megbízott igazgatói mandátuma 2018. június 30-ig szól.

— Igazgató úr, ön szerint lehet javítani a szatmárnémeti adóbeszedési hatékonyságon?

— A törekvés erre folyamatos, az ország minden helyi adóhivatalára érvényes szabályozások betartása mellett vannak lehetőségek arra, hogy ezen a vonalon is tovább javuljon az intézmény munkája. Vannak sajátos eszközök, amelyek ezeken túl a helyi hatóságok rendelkezésére állnak, ezeket használva lehet hatékonyabbá tenni az adóhivatal működését. Az egyik ilyen az adóhivatali adatbázist más közintézmények adatbázisaival szinkronizálni, gyorsabban és pontosabban adatokhoz jutni a hátralékkal rendelkezőkkel kapcsolatban, tájékozódni az adósok jövedelméről és ingó, illetve ingatlan javaikról. Az adóbevételezés hatékonyabbá tétele érdekében 2017-ben olyan intézményekkel kötött együttműködési szerződést a szatmárnémeti adóhivatal, mint az országos adófelügyeleti ügynökség (ANAF), amelyiknek PatrimVen platformjára összpontosítottunk, a szatmári cégbíróság vagy a Szatmár Megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM), hogy csak néhányat említsek a helyi és országos intézmények közül. A begyűjtési hatékonyság növelése érdekében soroltuk be az adóhivatalt a ghiseul.ro rendszerébe, amelyiknek elektronikus ügyfélablakán keresztül belföldről és külföldről egyaránt befizethetőek a telek-, az épület- és a gépjárműadók várakozási idő nélkül, az adófizető bármelyik bank által kiadott bankkártyájáról.

— Tervez-e az adóhivatal munkájával kapcsolatos változásokat bevezetni?

— Vannak ilyen terveim, szeretném, ha hatékonyabb és gyorsabb lenne a kapcsolattartás a hivatal és a lakosság között, fontos lenne, hogy rövidebb idő alatt tudjunk válaszolni a lakossági bejelentésekre, panaszokra. Javítani kell az adóhivatal számítógépes rendszerét kezelő szoftveres csomag működését is, akár újabb modulokkal is bővíteni ezt, és fontosságot tulajdonítok annak is, hogy legyen folyamatos a munkatársak szakmai továbbképzése. Ugyanakkor szorosabb lesz a hivatal együttműködése a városháza sajtóirodájával is a még nyitottabb adóhivatali munka érdekében. Egyszerűsíteni kell a nyilatkozatok megtételét és a befizetések megejtését elektronikus lehetőségek felhasználásával, valamint rövidíteni kell a várakozási időt például olyan megoldások igénybevételével, mint amilyen a már tavaly bevezetett sorszámrendszer.

— Lehet javítani az adóbefizetési hajlandóságon a városban?

— Az adóhivatali tevékenységnek ezen a szegmensén legalább annyira fontos jó irányba változtatni, mint a munka hivatalon belüli részén. Azt látom, hogy az online megtehető adóbevallások sokat lendítenek majd ezen, ily módon megelőzhetőek a késve történő befizetések, és sokkal jobb adófizetési hajlandóság lesz elvárható a más városban vagy éppenséggel külföldön élők, de szatmárnémeti ingatlannal rendelkezők részéről. Az idei év legfontosabb céljai javítani a lakossággal való kommunikáción, és megszokottá, elfogadottá tenni az online adófizetést. Január 15-től interneten keresztül a lakosság számára is elérhető lesz az a számítógépes rendszer, amelyikbe belépve egyértelműen nyomon követhető lesz, melyik személy milyen javak után adózik, mennyi adót kell befizetnie, illetve letölthetőek lesznek különböző, a szatmárnémeti adóhivatalbeli ügyintézéshez szükséges formanyomtatványok.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:30
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:30
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 21.
Egy új ismeretség, bár még csak felszínes, mélyen felkavarja, kitölti minden gondolatát, és nem érti, hogyan érhette be eddig kevesebbel.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...