Az oroszok csaknem kétharmada ortodox kereszténynek vallja magát
Utoljára módositva: 2019-08-14 15:15:04

Oroszország állampolgárainak 63 százaléka ortodox kereszténynek vallja magát – derült ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet szerdán közölt felméréséből.

A felekezet követőinek 86 százalékát megkeresztelték, 66 százalékukat a szüleik vagy más rokonaik döntése alapján. A megkérdezettek 34 százaléka úgy vélekedett, hogy a megkeresztelkedés kérdésében az érintettnek felnőtt fejjel kell döntenie. Az ekként gondolkodók aránya a 18 és 24 év közötti korosztályban 59 százalékos.

A VCIOM szerint a megkérdezett orosz állampolgárok 5 százaléka mohamedánnak, 1-1 százaléka pedig katolikusnak és protestánsnak vallotta magát. A válaszadók 6 százaléka azt mondta, hogy hívő, de nem tartozik egyetlen felekezethez sem.

Az oroszok 15 százaléka nem hívő. Ez az arány a 18 és 24 év közötti korcsoportban 37 százalék.

Kirill Rogyin, a VCIOM-nak az államhatalom szerveivel folytatott együttműködésért felelős igazgatója szerint a számok “általánosságban a hit és ezen belül az ortodoxia válságának erősödő trendjét” tükrözik, különösen az úgynevezett “Z-nemzedék” – a 90-es évek közepéről az évezred első éveiig született fiatalok – körében. Rogyin rámutatott, hogy ennek a “csaknem teljesen digitalizált” és “új kommunikációs realitásban élő” korosztálynak a körében jelentősen megugrott az ateisták részaránya, és csaknem harmadára csökkent az ortodoxoké.

A felmérést július 26-án egy 1600 fős felnőtt országos reprezentatív mintán végezték el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...