Az ősökre emlékeztek Újvárosban
Utoljára módositva: 2012-08-13 10:20:57

Újváros község napján az összetartozás, az összefogásra hívták fel a figyelmet az ünnepi szónokok. A polgármester szerint elérkezett a megnyugvás, a megbékélés és az újrakezdés ideje.

 

A résztvevők megkoszorúzták a községközpontban lévő hősök emlékművét

Isten igéjének hirdetésével és megemlékezéssel vette kezdetét vasárnap Újváros község napja. Gellén Sándor református lelkész igehirdetésében az összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet. Szükség van az összetartozásra, az összefogásra a családokban és a nagyobb közösségekben. Ma már az emberek nagyon eltávolodnak egymástól, ami magányossághoz vezet. Ne várjuk azt, hogy mások közeledjenek hozzánk, mi közeledjünk másokhoz, amíg meg lehet menteni a kapcsolatokat — figyelmeztetett az igehirdető. A lelkipásztor örömmel jelentette be, hogy a templom tornyának felújításakor, az elmúlt héten megtalálták azt a két emlékiratot, amit 1934–ben és 1950–ben írtak az egyház akkori vezetői az utókor számára. Ezeket az emlékiratokat az egyházközség lelkészi hivatalában bárki megtekintheti és elolvashatja. Istentisztelet után a hívek a községközpontban elhelyezett hősök emlékművéhez vonultak, hogy azt megkoszorúzva emlékezzenek azokra, akik a világháborúkban haltak hősi halált.

Ludróczki Sándor polgármester és Rákos Gyula alpolgármester koszorúz

A lelkipásztor Pál apostolt idézte: „Emlékezzetek meg a ti elöljáróitokról, a kik szólották néktek az Isten beszédét, és figyelmeztetvén az ő életök végére, kövessétek hitöket. Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz. (Zsidókhoz írt levél 13:7,8). Az 1270–ben létrejött település a történelem folyamán sokszor volt kitéve ellenségeknek. 1717–ben, a tatárjárás végén a település lakosságának nagy része elpusztult, de a történelem ura, akinek kezében vagyunk, mindig lehetőséget adott a település lakói számára a megmaradásra — emlékeztetett a lelkipásztor. Tegnap nem csak a háborús hősökre emlékeztek, hanem mindazokra, akik tettek valamit Avasújvárosért. Akkor kérdezhetjük meg, hogy mit adott számunkra a szülőföld, ha megmondjuk, mit tettünk mi érte — hangsúlyozta a lelkipásztor. Az avasújvárosiak kaptak hitet, bátorságot és erőt a kitartáshoz, melyek megteremték a maguk gyümölcseit.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Ludróczki Sándor polgármester kiemelte: „Remélem sokan tekintik úgy a községnapot, mint a megnyugvás, a megbékélés és az újrakezdés idejét. Ilyenkor az elszármazottak is hazajönnek. Sokunknak itt van az otthonunk, együtt élünk és összetartozunk. Különbözőek vagyunk, de van bennünk egy közös pont, hogy ebből a községből származunk. Most emlékezünk a múltra, az ősökre, akik ezt a községet megalapították. Akik a legnehezebb időkben is itt maradtak és otthont teremtettek. Ezer esztendő öröksége értékes hagyaték. Találjuk meg otthonunkat ebben a községben, ez a rendezvény pedig legyen ennek a közös otthonnak az ünnepi asztala, amelyet mindannyian körül vehetünk.

 

Szórakoztató műsor

 

Délután a helyi óvodások és a magyar néptáncosok műsora szórakoztatta a résztvevőket. Mulatós pop népzenét játszott a Sonor együttes, a gyerekekkel játszott és nekik énekelt Dancs Annamari, koncertezett a Mc Hawer és a Groovehouse. A községnap tűzijátékkel és szabadtéri diszkóval ért véget.

 Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...