Az Összetartozás Napja Száraberken
Utoljára módositva: 2014-06-30 10:29:55

A schengeni határok és a határátkelők sorompóinak megléte ellenére szeretnének egymással élő kapcsolatot fenntartani a szárazberkiek és a szomszédos magyarországi településen lakók.

 

A legnagyobb sikere a kicsiket és nagyokat egyaránt színpadra vivő néptáncsoport fellépésének volt

Kicsinek bizonyult szombat este a szárazberki kultúrotthon az Összetartozás Napja alkalmából megrendezett műsorra érkezők nagy száma miatt, a megjelenteket üdvözlő Ilonczai Zsombor lelkipásztor a házigazdák mellett garbolciakhoz, méhtelekiekhez, rozsályiakhoz, zajtaiakhoz szólhatott. A Lázárihoz tartozó öt település és a szomszédos magyarországi települések lakói kerülnek évről évre közelebb és közelebb egymáshoz. A határon innen és túl lévő szomszéd-települések lakóikkal együtt össztartoznak, hangsúlyozta Ilonczai és minden egyes találkozással ezt az összetartozást erősítik, legyen szó a júliusi zajtai visszatérés napjáról, a Bocskai bálról vagy akármelyik szüreti mulatságról.

Összekovácsol

Bücs Attila, a Szárazberki Hármashatár Egyesület elnöke, az esemény társszervezőjeként barátjának szólított minden jelenlévőt, majd örömének adott hangot, hogy azt az összatartozást, amit ők itt egymást közt táplálnak, azt 2010-ben Magyarország alkotmányába is foglalta, ami csak még inkább összekovácsolja és feltölti a kisközösségeket.

Nem lesz határnyitás?

Huszti Róbert, a zajtai Vitéz Gaál Lajos Közhasznú Kulturális Egyesület elnöke megpróbált a realitás talaján megmaradni amikor arról beszélt, hogy meglátása szerint nem fog megtörténni Románia schengeni csatlakozása decemberben, nem lesz folyamatos határnyitás sem Szárazberek és Garbolc, sem Nagypeleske és Zajta között év végére sem. Garbolc és Zajta is arra készül, árulta el, hogy időszakosan átjárható határt nyisson ezen települések között, a gond ezzel annyi, hogy tizenkét órát megnyitva tartani egy határt napi ezerötszáz lejbe kerül, amit az önkormányzatok nem tudnak egyedül fedezni. Ezt a pénzt előteremteni lenne a térségben élők jóléte és a két ország jó viszonyában érdekelt politikum legfőbb feladata.

Közös szórakozás

A rövid, de tartalmas megnyitóbeszédek után a műsorest szereplőire irányulhatott a figyelem, elsőként a szárazberki vegyes kar tagjai énekeltek, Ilonczai Zsombor irányításával. Ezután a hat éves szárazberki színjátszó kör előadása következett, a Móricz Zsigmond által írt Dinnyék című parasztkomédia tanulsága az volt: szép asszonyt szeressünk, de csúnyát vegyünk feleségül, úgyis mindegy. Egy Móricz Zsigmond által írt darabbal készült viszonzásképpen a zajtai színjátszó kör is, ez a mű is a házasság témájával foglalkozik, a Násztehén a házasság első pillanataiban felbukkanó konfliktusok által ironizál az együttélésről.

Az egy éve újjáalakult nagy hírű szárazberki néptáncegyüttes felcsíki, moldovai és szatmári néptáncokat adott elő, ezután a zajtai daloskör nótázására már a kultúrház udvarán került sor, ahol már várt mindenkit a Bíró Magdolna, Csukat Angéla és Bócs Katalin által bográcsban készített babgulyás. Az esemény záróakkordjaként a Trió LESZ biztosított báli hangulatot az együtt ünneplők számára.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...