Az RMDSZ az ombudsmanhoz fordult a román választási törvényt módosító kormányrendelet miatt
Utoljára módositva: 2020-02-18 09:07:39

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint a bukaresti kormány alkotmányellenesen módosította a parlamenti választási törvényt, ezért Kelemen Hunor hétfőn levélben kérte az ombudsman közbelépését.

A román közlönyben múlt pénteken jelent meg, így hétfőn lépett hatályba az a jogszabály, amelyet az előrehozott parlamenti választások körüli joghézag felszámolásának szükségességével indokolt a Ludovic Orban vezette jobbközép román kormány.
A sürgősségi rendeletben a szervezési tennivalók pontosítása mellett a kormány a választási jogosultságot is kiterjesztette oly módon, hogy a szavazók már nemcsak saját lakhelyük parlamenti képviseletébe szólhatnak bele, hanem bármelyik szavazókerületben leadhatják voksukat, ahol a szavazás napján éppen tartózkodnak.
Az RMDSZ elnöke Renate Webernek írt levelében amellett érvelt, hogy ez a rendelkezés és a sürgősségi rendelet több más pontja is a választási rendszer burkolt módosítását jelenti, amit alkotmányellenesnek tart. Kelemen Hunor ezért felkérte az ombudsmant, hogy – az egyedüli erre jogosult romániai intézmény képviseletében – emeljen alkotmányossági óvást a sürgősségi kormányrendelet ellen.
Romániában megyei pártlistás arányos választási rendszerben választják meg a kétkamarás törvényhozás tagjait. Az országot 42 választókerületre osztották fel, amelyekben lakosságarányosan megszabták a képviselők és szenátorok számát. A 41 megye mellett a főváros képezi a 42. választókerületet, a külföldön élő románok számára pedig egy 43. választókerületet alakítottak ki.
A kormány szerint korábban a többszöri szavazás megakadályozása miatt vezették be azt a megkötést, hogy mindenki csak saját választókerületében adhatja le voksát, ezt a problémát azonban a négy éve beüzemelt, a szavazók személyi adatait valós időben ellenőrző informatikai rendszer kiküszöböli, így nincs már ok “a választójog korlátozására”.
Az RMDSZ és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint azonban eltorzítja a helyi közösségek politikai képviseletét az, hogyha egy-egy választókerületben a mandátumelosztásánál figyelembe vett helyi lakosságszámnál lényegesen több választó (ideiglenes lakcím nélküli vendégmunkás, diák, vagy átutazó) szavaz az illető megye jelöltlistáira.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...