Az RMDSZ elvi alapokra helyezte álláspontját
Utoljára módositva: 2018-07-14 20:32:43

Mindenhol ki kell állnunk az igazunkért, a román többség és saját közösségünk előtt is – hangsúlyozta a Magyar Ifjúsági Értekezlet besztercei közgyűlésén Kelemen Hunor.

Elmondta: az RMDSZ az elmúlt időszakban olyan döntéseket hozott, amelyek hosszú távon az össztársadalmi érdeket szolgálják. „A magyar emberek tőlünk várják a jövőképet, a cselekvést, a munkát és a megoldásokat” – ez a Szövetség küldetése továbbra is.

Az ország különböző pontjairól érkezett fiataloknak az elmúlt időszak döntései mellett érvelt a szövetségi elnök aktuálpolitikai tájékoztatójában. Kiemelte: az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvényeknél az RMDSZ elvi alapokra helyezte álláspontját. A hatalmi ágak szétválasztására, az alkotmánybíróság döntéseinek jogrendbe való beemelésére szavazott – ismertette. Rámutatott: nem a korrupcióellenes harcot gyengítik ezek a törvények, hanem a hatalmi ágak szétválasztása mellett pontosan meghatározzák az ügyészek és bírák felelősségét. „Mezei János esete az egyik legékesebb példa, ami elfogadhatatlan. Egy hónapig volt kivizsgálási fogságban, hat hónapig házi őrizetben. Három és fél évig tartott a pere, majd minden vád alól felmentették. Neki senki sem adja vissza ezeket az éveket” – tette hozzá Kelemen Hunor.

A büntetőeljárási törvénykönyvet többek között azért támogatta az RMDSZ, mert európai direktívákat emel át a jogrendbe és az ártatlanság vélelmét erősíti. Ez sem gátolja a korrupcióellenes harcot, a bűntények felderítését és a felelősségre vonást – nyomatékosított. A büntetőtörvénykönyv végleges formájával viszont nem értett egyet a Szövetség, amely a károkozás értékének megszabását a bíróra bízta volna az igazságügyi minisztérium által javasolt 1 900 lejes küszöb helyett. Ugyanakkor a hivatali hatalommal való visszaélés cikkelyének kiegészítése miatt sem támogatta ezt. „Meg akartuk különböztetni magunkat a liberális párttól is, amely folyamatosan támadja a magyar ügyet. A döntőházi szavazáson ezért tartózkodtunk” – érvelt.

A PSD-ALDE-val kötött parlamenti együttműködést laza megállapodásnak nevezte Kelemen Hunor, amely lehetővé teszi azt, hogy a felek egy-egy törvénykezdeményezésnél saját belátásuk szerint, szabadon dönthessenek. Az együttműködés nem jelent semmiféle ideológiai vagy értékazonosságot, hiszen nem dolga ma a Szövetségnek, hogy igazságot tegyen bal- és jobboldal között – bár nehéz azt megmondani, ki bal- és ki jobboldali ma Romániában. „Oktatási és a közigazgatást érintő anyanyelvhasználati kérdésekben előre tudtunk lépni, de a PSD-ALDE ellen szavaztunk, amikor szükségesnek tartottuk. A PSD által kezdeményezett kisajátításról szóló törvényt – amely durván sérti a tulajdonjogot – például közösen támadtuk meg az USR-vel az alkotmánybíróságon” – részletezte a szövetségi elnök.

A bizalmatlansági indítvány kapcsán, az elhíresült kávézáson az érdekelte Kelemen Hunort és az RMDSZ-t, van-e kormányprogramja, miniszterelnök-jelöltje, kormánybuktatáshoz szükséges többsége a PNL-nek és az ellenzéknek. Nem voltak jó válaszai Ludovic Orbannak, aki sértettségből nagyon meredek és buta állításokat fogalmazott meg. A parlamenti matematikát viszont nem lehet átverni: a kormány a Szövetség szavazatai nélkül sem bukott meg – szögezte le Kelemen Hunor, aki abban reménykedik: eljön az a pillanat, amikor a társadalom valós problémáiról vitáznak majd és a holnapról döntenek: a közös jólétről, minden ember jólétéről – akkor jelen lesz az RMDSZ.

Olyan közösséget akar építeni a Szövetség, amely megmarad magyarnak szülőföldjén, megőrzi identitását, ugyanakkor sikeres és versenyképes. A jövőkép egyértelmű, a jövő évi kongresszuson tehát az lesz a feladat, hogy az egészségügyben, a vállalkozói szférában, a gazdaságban, a fiskális politikában, az oktatásban és más főbb területeken ágazatokra lebontva fogalmazzák meg a célokat. Ez a kongresszus legfontosabb tétje – összegzett az RMDSZ elnöke.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...