Az RMDSZ elvi alapokra helyezte álláspontját
Utoljára módositva: 2018-07-14 20:32:43

Mindenhol ki kell állnunk az igazunkért, a román többség és saját közösségünk előtt is – hangsúlyozta a Magyar Ifjúsági Értekezlet besztercei közgyűlésén Kelemen Hunor.

Elmondta: az RMDSZ az elmúlt időszakban olyan döntéseket hozott, amelyek hosszú távon az össztársadalmi érdeket szolgálják. „A magyar emberek tőlünk várják a jövőképet, a cselekvést, a munkát és a megoldásokat” – ez a Szövetség küldetése továbbra is.

Az ország különböző pontjairól érkezett fiataloknak az elmúlt időszak döntései mellett érvelt a szövetségi elnök aktuálpolitikai tájékoztatójában. Kiemelte: az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvényeknél az RMDSZ elvi alapokra helyezte álláspontját. A hatalmi ágak szétválasztására, az alkotmánybíróság döntéseinek jogrendbe való beemelésére szavazott – ismertette. Rámutatott: nem a korrupcióellenes harcot gyengítik ezek a törvények, hanem a hatalmi ágak szétválasztása mellett pontosan meghatározzák az ügyészek és bírák felelősségét. „Mezei János esete az egyik legékesebb példa, ami elfogadhatatlan. Egy hónapig volt kivizsgálási fogságban, hat hónapig házi őrizetben. Három és fél évig tartott a pere, majd minden vád alól felmentették. Neki senki sem adja vissza ezeket az éveket” – tette hozzá Kelemen Hunor.

A büntetőeljárási törvénykönyvet többek között azért támogatta az RMDSZ, mert európai direktívákat emel át a jogrendbe és az ártatlanság vélelmét erősíti. Ez sem gátolja a korrupcióellenes harcot, a bűntények felderítését és a felelősségre vonást – nyomatékosított. A büntetőtörvénykönyv végleges formájával viszont nem értett egyet a Szövetség, amely a károkozás értékének megszabását a bíróra bízta volna az igazságügyi minisztérium által javasolt 1 900 lejes küszöb helyett. Ugyanakkor a hivatali hatalommal való visszaélés cikkelyének kiegészítése miatt sem támogatta ezt. „Meg akartuk különböztetni magunkat a liberális párttól is, amely folyamatosan támadja a magyar ügyet. A döntőházi szavazáson ezért tartózkodtunk” – érvelt.

A PSD-ALDE-val kötött parlamenti együttműködést laza megállapodásnak nevezte Kelemen Hunor, amely lehetővé teszi azt, hogy a felek egy-egy törvénykezdeményezésnél saját belátásuk szerint, szabadon dönthessenek. Az együttműködés nem jelent semmiféle ideológiai vagy értékazonosságot, hiszen nem dolga ma a Szövetségnek, hogy igazságot tegyen bal- és jobboldal között – bár nehéz azt megmondani, ki bal- és ki jobboldali ma Romániában. „Oktatási és a közigazgatást érintő anyanyelvhasználati kérdésekben előre tudtunk lépni, de a PSD-ALDE ellen szavaztunk, amikor szükségesnek tartottuk. A PSD által kezdeményezett kisajátításról szóló törvényt – amely durván sérti a tulajdonjogot – például közösen támadtuk meg az USR-vel az alkotmánybíróságon” – részletezte a szövetségi elnök.

A bizalmatlansági indítvány kapcsán, az elhíresült kávézáson az érdekelte Kelemen Hunort és az RMDSZ-t, van-e kormányprogramja, miniszterelnök-jelöltje, kormánybuktatáshoz szükséges többsége a PNL-nek és az ellenzéknek. Nem voltak jó válaszai Ludovic Orbannak, aki sértettségből nagyon meredek és buta állításokat fogalmazott meg. A parlamenti matematikát viszont nem lehet átverni: a kormány a Szövetség szavazatai nélkül sem bukott meg – szögezte le Kelemen Hunor, aki abban reménykedik: eljön az a pillanat, amikor a társadalom valós problémáiról vitáznak majd és a holnapról döntenek: a közös jólétről, minden ember jólétéről – akkor jelen lesz az RMDSZ.

Olyan közösséget akar építeni a Szövetség, amely megmarad magyarnak szülőföldjén, megőrzi identitását, ugyanakkor sikeres és versenyképes. A jövőkép egyértelmű, a jövő évi kongresszuson tehát az lesz a feladat, hogy az egészségügyben, a vállalkozói szférában, a gazdaságban, a fiskális politikában, az oktatásban és más főbb területeken ágazatokra lebontva fogalmazzák meg a célokat. Ez a kongresszus legfontosabb tétje – összegzett az RMDSZ elnöke.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...