Az RMDSZ Kelemen Hunort jelöli a bukaresti képviselőház elnöki tisztségére
Utoljára módositva: 2019-05-29 10:12:37

Az RMDSZ saját jelöltet állít Kelemen Hunor szövetségi elnök személyében a bukaresti képviselőház elnöki tisztségére, amely Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök elítélése és bebörtönzése nyomán üresedett meg – jelentette be kedden Korodi Attila, a szövetség képviselőházi frakcióvezetője.

 

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi parlamenti frakciójának együttes ülése után Kelemen Hunor megerősítette: a magyar érdekképviselet beszüntette parlamenti együttműködését a szociálliberális koalícióval, mivel a kormányt tartja felelősnek az úzvölgyi katonatemető körüli feszültségek elmérgesedéséért.

Az MTI kérdésére, hogy támogatna-e az RMDSZ egy esetleges bizalmatlansági indítványt a Viorica Dancila vezette kormány ellen, az RMDSZ elnöke jelezte: egyelőre nincs egyetértés a folytatásról a jobbközép ellenzéki pártok között sem, például a Nemzeti Liberális Párt (PNL) át akarja venni a kormányzást, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) viszont elzárkózik ettől. Az RMDSZ azzal a feltétellel támogatná a kormány megbuktatását, ha prioritásait az ellenzéki pártok is felvállalják.

“Ha valamit támogatunk, hozzá is akarunk járulni. Ha megkeresnek, konkrét javaslatunk lesz, hogy a szövegnek (bizalmatlansági indítványnak) mit kell tartalmaznia ahhoz, hogy szóba jöhessen a támogatása” – mondta Kelemen Hunor.

Az európai parlamenti (EP-) választásokra utalva az RMDSZ elnöke az “adott körülmények között” jónak nevezte a szövetség öt százalékot meghaladó eredményét. Hozzátette, hogy továbbra is magas részvételre számít a következő választásokon, ami az RMDSZ-t is munkára sarkallja. Kelemen Hunor úgy értékelte: az EP-választással “nem lezáródott, hanem elkezdődött valami”, a polgárok megfogalmazták igényüket a változásra, és ez a trend szerinte folytatódni fog. Romániában év végén elnökválasztást, jövőre pedig önkormányzati és parlamenti választás tartanak.

A román jobbközép ellenzék a Viorica Dancila vezette kormány távozását követeli a vasárnapi EP-választás eredményére hivatkozva, amelynek eredménye szerintük azt jelzi, hogy a szociálliberális kormánykoalíció pártjai elveszítették a választói felhatalmazásukat. A 2016-os decemberi romániai parlamenti választásokat több mint 46 százalékos eredménnyel megnyerő Szociáldemokrata Párt (PSD) vasárnap a voksok alig 23 százalékát kapta, második helyre szorulva a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, ellenzéki PNL mögött. Koalíciós partnere, a liberális ALDE nem lépte át az ötszázalékos bejutási küszöböt.

A PSD vezetését átvevő Viorica Dancila miniszterelnök, a párt ügyvezető elnöke kedd estére válságtanácskozást hívott össze, de előtte leszögezte, nem fog önként lemondani, csak akkor távozik posztjáról, ha a parlament megvonja kormányától a bizalmat.

A házbizottság kedden Carmen Mihalcescut, a képviselőház egyik szociáldemokrata alelnökét bízta meg a házelnöki feladatok ideiglenes ellátásával, amíg a képviselőháznak sikerül új elnököt választania.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...