Az új Btk. értelmében továbbra is tilos az eutanázia
Utoljára módositva: 2014-02-12 11:38:41

Az új Btk. február elsején lépett életbe, s több újdonságot is hozott. A börtönbüntetés mellett megjelent a bírság és a házi őrizet fogalma, azonban továbbra is tilos az eutanázia.

 

A Szatmár Megyei Törvényszék bűnügyi osztályának elnöke, Mihai Ciorcaş beszámolt a sokat vitatott új Btk. fontosabb módosításairól és újdonságairól. A bíró elmondta, új értelmezést kapott maga a bűncselekmény kifejezés, és a szabadságvesztés mellett a bírság is bevezetésre került, emellett a házi őrizet is bekerült a bűnügyi perek eszköztárába. A bűncselekmény új meghatározása: a Btk. által becikkelyezett cselekmény, melyet a vétkes személy elkövethet szándékosan vagy indokolatlanul (önvédelemből, szükséghelyzetben stb.), és melyért felelősségre vonható a törvény előtt. A fő büntetések: életfogytig tartó börtönbüntetés, 15 naptól 30 évig terjedő szabadságvesztés, illetve a bírság. Az új Btk. életbelépésével bevezették a napi bírságpont kifejezést: 30—400 napra számítva napi 10—500 lejes bírság róható ki. Amennyiben a vétkes személy nem fizeti ki a bírságot, azt átalakítják letöltendő börtönbüntetésre (rosszhiszeműség esetén) vagy közösségi munkára (amennyiben önhibáján kívül nem tudja kifizetni a bírságot). Anyagi haszonszerzés miatt elkövetett bűncselekmény esetén a bíró a börtönbüntetés mellett bírságot is kiszabhat. Az új jogszabályok értelmében a bíró az egyes bűncselekmények esetében enyhébb ítéletet hozhat, mely lecsökkenti a letöltendő börtönbüntetés idejét, vagy felfüggesztett büntetést rendel el, azonban a halmozott bűncselekmények esetén a börtönbüntetés ideje nő, az eddigiektől eltérő számolási módszer miatt. Egy bűncselekmény akkor minősül folytatólagosan elkövetettnek, ha a tettes ugyanazon személy ellen követi el; kiskorú bűnelkövetőre nem szabható ki börtönbüntetés, hanem nevelő jellegű intézkedésekkel büntethető (felügyelet alatti nevelőprogramban való részvétel, illetve javító-nevelő intézetbe való utalással). Újdonságnak számít, hogy a prostitúció ezentúl kihágásnak minősül, és nem sújtható börtönbüntetéssel, az eutanázia továbbra is tilos, új bűncselekménynek számít a magzat testi sértése, az abortusz továbbra is csak orvosi körülmények között végezhető. A jogalkotók bűncselekménynek sorolták be a zaklatást, és nem csak a munkahelyi vezető, de a kollégák részéről elszenvedett zaklatást.

A kiskorú személyek védelme is nagyobb hangsúlyt kapott: nem lehet koldulásra, prostitúcióra felhasználni egy kiskorút. A 13 évnél fiatalabb személlyel tilos a nemi közösülés, még a fiatalkorú beleegyezésével is. Családelhagyásnak minősülő bűncselekmény, ha a gyermektartást három hónapig nem fizeti ki az illető személy. A nemi erőszakot is pontosan meghatározták a Btk. kidolgozói: kényszerítés hatására elkövetett szexuális közösülés, orális vagy anális szex. A büntetés pedig továbbra is 3 és 10 év közötti börtönbüntetés.

Az új Btk. értelmében az ügyvédnek jogában áll jelen lenni bármely tanú kihallgatásánál, illetve hozzáférni a nyomozati anyaghoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...