Az új Btk. értelmében továbbra is tilos az eutanázia
Utoljára módositva: 2014-02-12 11:38:41

Az új Btk. február elsején lépett életbe, s több újdonságot is hozott. A börtönbüntetés mellett megjelent a bírság és a házi őrizet fogalma, azonban továbbra is tilos az eutanázia.

 

A Szatmár Megyei Törvényszék bűnügyi osztályának elnöke, Mihai Ciorcaş beszámolt a sokat vitatott új Btk. fontosabb módosításairól és újdonságairól. A bíró elmondta, új értelmezést kapott maga a bűncselekmény kifejezés, és a szabadságvesztés mellett a bírság is bevezetésre került, emellett a házi őrizet is bekerült a bűnügyi perek eszköztárába. A bűncselekmény új meghatározása: a Btk. által becikkelyezett cselekmény, melyet a vétkes személy elkövethet szándékosan vagy indokolatlanul (önvédelemből, szükséghelyzetben stb.), és melyért felelősségre vonható a törvény előtt. A fő büntetések: életfogytig tartó börtönbüntetés, 15 naptól 30 évig terjedő szabadságvesztés, illetve a bírság. Az új Btk. életbelépésével bevezették a napi bírságpont kifejezést: 30—400 napra számítva napi 10—500 lejes bírság róható ki. Amennyiben a vétkes személy nem fizeti ki a bírságot, azt átalakítják letöltendő börtönbüntetésre (rosszhiszeműség esetén) vagy közösségi munkára (amennyiben önhibáján kívül nem tudja kifizetni a bírságot). Anyagi haszonszerzés miatt elkövetett bűncselekmény esetén a bíró a börtönbüntetés mellett bírságot is kiszabhat. Az új jogszabályok értelmében a bíró az egyes bűncselekmények esetében enyhébb ítéletet hozhat, mely lecsökkenti a letöltendő börtönbüntetés idejét, vagy felfüggesztett büntetést rendel el, azonban a halmozott bűncselekmények esetén a börtönbüntetés ideje nő, az eddigiektől eltérő számolási módszer miatt. Egy bűncselekmény akkor minősül folytatólagosan elkövetettnek, ha a tettes ugyanazon személy ellen követi el; kiskorú bűnelkövetőre nem szabható ki börtönbüntetés, hanem nevelő jellegű intézkedésekkel büntethető (felügyelet alatti nevelőprogramban való részvétel, illetve javító-nevelő intézetbe való utalással). Újdonságnak számít, hogy a prostitúció ezentúl kihágásnak minősül, és nem sújtható börtönbüntetéssel, az eutanázia továbbra is tilos, új bűncselekménynek számít a magzat testi sértése, az abortusz továbbra is csak orvosi körülmények között végezhető. A jogalkotók bűncselekménynek sorolták be a zaklatást, és nem csak a munkahelyi vezető, de a kollégák részéről elszenvedett zaklatást.

A kiskorú személyek védelme is nagyobb hangsúlyt kapott: nem lehet koldulásra, prostitúcióra felhasználni egy kiskorút. A 13 évnél fiatalabb személlyel tilos a nemi közösülés, még a fiatalkorú beleegyezésével is. Családelhagyásnak minősülő bűncselekmény, ha a gyermektartást három hónapig nem fizeti ki az illető személy. A nemi erőszakot is pontosan meghatározták a Btk. kidolgozói: kényszerítés hatására elkövetett szexuális közösülés, orális vagy anális szex. A büntetés pedig továbbra is 3 és 10 év közötti börtönbüntetés.

Az új Btk. értelmében az ügyvédnek jogában áll jelen lenni bármely tanú kihallgatásánál, illetve hozzáférni a nyomozati anyaghoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...