Az új év küszöbén
Utoljára módositva: 2019-01-03 12:45:25

Itt állsz egy új év küszöbén. Már megtetted (vagy még nem) az újévi fogadalmad. Elhatároztad, hogy hátrahagyod minden hibádat, a rossz tulajdonságaidat és a rossz szokásaid; megszabadulsz a nyugtalanságoktól, amiket az eddigi bizonytalanság okozott. Új terveket szősz, kigondolod az új lépéseket, mert szükség lesz a változásra, ha nem akarod, hogy ezentúl is útkeresésben élj, hogy mindig várd a megújulás és a változás lehetőségeit, a pillanatot, hogy megváltozzon minden, hogy jobb legyen.

Különös világ ez: érzéstelenítve van a test és a lélek is. Csak a zuhanás veszélyét érzed. Igazat írt a költő: nem a haláltól kell félni, hanem a halálfélelemtől. Így éled félelemben a huszonegyedik századot. Mindig a magad dolgáért feszülnek az idegeid. Együtt sétál az utcán a félelem és a bölcsesség, úgy mennek el egymás mellett, mint két idegen. Ilyen vagy te is — a legtöbb ember ilyen —, de itt az új év, megtörtént az új fogadkozás, hogy minden megváltozik, ezentúl minden más lesz. Eddig azt hitted, csak az létezik, amiről beszélsz, amit el tudunk hallgatni, az nincs. Hol van ilyenkor az értelem? A nagy játékosok nem változtatnak folyton játékszabályokat. A nagy játékosok akkor is szabályszerűek, amikor vesztésre állnak. Tudják, hogy nem mindig menedék a győzelem.

Itt állsz az új év küszöbén. Talán lezárulhat az útkeresés korszaka. Csak ki kell gondolni, meg kell tervezni az új lépéseket. El kell dönteni, mi a fontos, mi a legfontosabb. Nem telhet el egy teljes élet folytonos útkereséssel, folytonos várakozással, mert a várakozás veszi el a legtöbb időt az életedből. Itt az idő, itt a lehetőség kimondani a titkokat. Nem lehet minden évben ugyanazt a boldog új évet kívánni. Ha egyszer valóban eljön a boldog új év, titkok nélkül, tiszta lélekkel léphetsz át egy új korszakba. De akarva-akaratlan be kell tartani a játékszabályokat. Csak akkor kérhetsz, ha már adtál. Nem mondhatsz le az élet adta lehetőségekről, az apró örömökről és a nagy álmokról. És ha mégsem történik változás, ha mégsem lesz jobb, akkor se add fel! Keresd magadban tovább a hibát!

Itt állsz az új év kezdetén. Az új évbe való átlépés számodra is egy új elhatározást, elköteleződést jelent egy jobb élet reményében. Számtalan kihívással járó, rohanó világban élsz, amikor nagyon fontos, hogy adj időt és teret magadnak ahhoz, hogy észrevedd és meggyőződhess, előre beláthasd, valóban arra vezet az életutad, van rá esély, hogy olyan legyen a holnap, a holnapután, a jövő év, amilyennek eltervezted. Egy számodra még rejtelmes, titokzatos, előre át nem látható új év kezdetén, ami minden bizonnyal tele van kihívásokkal és meglepetésekkel, nagyon fontos, hogy időben rajzolj meg egy reális jövőképet. Ez lelki életed szempontjából megtartó erőt jelent. Ha rendelkezel reális jövőképpel, magad elé kitűzött célokkal, feladatokkal, elvárásokkal, kötelezettségekkel, akkor kevesebb esély van arra, hogy meglepetések és csalódások érjenek.

Itt állsz az új év kezdetén. Úgy kell elindulj, hogy a megrajzolt jövőképben ott legyen az énkép is. Ha megvan a kellő önbizalom, ha tudod, hogy van, aki megfogja a kezed, van, aki kiolvassa a szemedből az örömöket és a gondokat, ha van, aki karjaiba vegyen vagy akit a karjaidba vegyél, megerősödhet benned az a hit, ami reményt ad a kitűzött célok eléréséhez, amely erőssé, magabiztossá és kitartóvá tehet a mindennapi élet akadályaival és nehézségeivel szemben.

Az óév lezárása nem kötelesség, inkább egy lehetőség, egy belső kényszer, egy felfrissülési folyamat, új gondolatok, új álmok megszületése. Benned is ott él — ott kellene élnie — egy mélyből fakadó vágy a boldogulás után. Te is vágysz a szeretetre, a meghittségre, a nyugalomra, arra, hogy elfogadjanak, és valakinek szüksége legyen rád. Emberien csak akkor tudsz élni, ha érzések és érzelmek laknak benned, ezekhez pedig kapcsolódik a tudat. El kell döntened, milyen úton haladsz, milyen cél felé; fel kell ismerned, hogy nem szabad a hitet és az érzelmeket egymással összekeverni. Szükség van arra, hogy az érzelem és az értelem ellenőrizze egymást. Nem menekülhetsz az őszinte szembesülés elől. Tisztában kell lenned saját értékeiddel és hibáiddal. És ne feledd: az érzelem és az értelem gyakran vitatkozik, de megbékélésük nélkül nem lesz boldog holnap, boldog holnapután, boldog új év… De küzdj azért, hogy legyen!

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...