Az új tanévben is kapnak ösztöndíjakat a diákoknak
Utoljára módositva: 2014-09-14 14:50:48

A következő tanévben is különböző ösztöndíjakban részesülhetnek a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákok, de a szociálisan hátrányos helyzetű, jól tanuló diákok is kapnak támogatást.

 

Ösztöndíjat kaphatnak azok a diákok, akik teljesítik a következőkben felsorolt kikötések egyikét: első, második vagy harmadik díjban részesültek a Tanügyminisztérium által elismert országos tantárgyversenyeken vagy vetélkedőkön; a nemzetközi tantárgyversenyek döntőjében a romániai válogatott tagjai; dobogós helyezést értek el országos művészeti, tudományos vagy sportversenyeken, amelyek a szaktárca által elismertek. Az ösztöndíjat mindig az előző tanév eredményei alapján ítélik oda, de ezt el is lehet veszíteni, ha a diák magaviseleti jegye nem tízes.

Érdemösztöndíjat például azok a tanulók kaphatnak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeket értek el — legkevesebb 8,50-es volt a tanulmányi átlaguk és tízes a magaviseleti jegyük; a szaktárca által elismert megyei és/vagy országos tanulmányi, művészeti versenyeken első, második vagy harmadik díjban részesültek.

Az érdemösztöndíjra jogosultak listáját minden félévet követően újra összesítik, és az elért eredmények alapján módosítják. Az ösztöndíjasok azonnal elveszíthetik a támogatást, ha a magaviseleti jegyük csökken.

A tanulmányi ösztöndíjat szintén a megszerzett eredmények alapján ítélik oda. A legkisebbek esetében, akik az első évüket töltik az iskolában, értelemszerűen csak a második félévtől ítélhető oda. Itt is számít a kiemelkedő átlag, a magaviseleti jegy pedig ebben az esetben is csak kitűnő lehet.

Szociális ösztöndíjban a következő kategóriákba tartozók részesülnek: árvák, tbc-betegek, diabéteszesek, daganatos betegek, májbetegek, asztmások, epilepsziások, szívbetegek, vesebetegségekben szenvedők, zöldhályogban szenvedők, rövidlátók, immunbeteg diákok, HIV-fertőzöttek, spondilózisos betegek. Számukra a szakember által kiállított és a háziorvos vagy az iskolaorvos által láttamozott orvosi bizonyítvány alapján automatikusan megítélik a támogatást.

 

Líceumi pénz

 

A felsoroltak mellett, idén is lehet pályázni a „Líceumi pénz” támogatásra. A 2014/2015-ös tanévben, az előzőkhöz hasonlóan, csak azok a diákok kérvényezhetik a támogatást, akiknek családjában az egy főre eső bruttó havi jövedelem nem haladja meg a 200 lejt.

A pályázatokat október elsejéig lehet benyújtani, ezután teszik közzé az ösztöndíjat nyert diákok névsorát. Azok a diákok, akiknek megítélik az ösztöndíjat, havi 180 lejes támogatásban részesülnek.

A szaktárca azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az ösztöndíjat csak azoknak a tanulóknak folyósítják, akiknek nem lesznek igazolatlan hiányzásaik. Azoktól a diákoktól, akik lógnak az iskolából, megvonják a támogatást.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...