Az új tanévben is kapnak ösztöndíjakat a diákoknak
Utoljára módositva: 2014-09-14 14:50:48

A következő tanévben is különböző ösztöndíjakban részesülhetnek a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákok, de a szociálisan hátrányos helyzetű, jól tanuló diákok is kapnak támogatást.

 

Ösztöndíjat kaphatnak azok a diákok, akik teljesítik a következőkben felsorolt kikötések egyikét: első, második vagy harmadik díjban részesültek a Tanügyminisztérium által elismert országos tantárgyversenyeken vagy vetélkedőkön; a nemzetközi tantárgyversenyek döntőjében a romániai válogatott tagjai; dobogós helyezést értek el országos művészeti, tudományos vagy sportversenyeken, amelyek a szaktárca által elismertek. Az ösztöndíjat mindig az előző tanév eredményei alapján ítélik oda, de ezt el is lehet veszíteni, ha a diák magaviseleti jegye nem tízes.

Érdemösztöndíjat például azok a tanulók kaphatnak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeket értek el — legkevesebb 8,50-es volt a tanulmányi átlaguk és tízes a magaviseleti jegyük; a szaktárca által elismert megyei és/vagy országos tanulmányi, művészeti versenyeken első, második vagy harmadik díjban részesültek.

Az érdemösztöndíjra jogosultak listáját minden félévet követően újra összesítik, és az elért eredmények alapján módosítják. Az ösztöndíjasok azonnal elveszíthetik a támogatást, ha a magaviseleti jegyük csökken.

A tanulmányi ösztöndíjat szintén a megszerzett eredmények alapján ítélik oda. A legkisebbek esetében, akik az első évüket töltik az iskolában, értelemszerűen csak a második félévtől ítélhető oda. Itt is számít a kiemelkedő átlag, a magaviseleti jegy pedig ebben az esetben is csak kitűnő lehet.

Szociális ösztöndíjban a következő kategóriákba tartozók részesülnek: árvák, tbc-betegek, diabéteszesek, daganatos betegek, májbetegek, asztmások, epilepsziások, szívbetegek, vesebetegségekben szenvedők, zöldhályogban szenvedők, rövidlátók, immunbeteg diákok, HIV-fertőzöttek, spondilózisos betegek. Számukra a szakember által kiállított és a háziorvos vagy az iskolaorvos által láttamozott orvosi bizonyítvány alapján automatikusan megítélik a támogatást.

 

Líceumi pénz

 

A felsoroltak mellett, idén is lehet pályázni a „Líceumi pénz” támogatásra. A 2014/2015-ös tanévben, az előzőkhöz hasonlóan, csak azok a diákok kérvényezhetik a támogatást, akiknek családjában az egy főre eső bruttó havi jövedelem nem haladja meg a 200 lejt.

A pályázatokat október elsejéig lehet benyújtani, ezután teszik közzé az ösztöndíjat nyert diákok névsorát. Azok a diákok, akiknek megítélik az ösztöndíjat, havi 180 lejes támogatásban részesülnek.

A szaktárca azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az ösztöndíjat csak azoknak a tanulóknak folyósítják, akiknek nem lesznek igazolatlan hiányzásaik. Azoktól a diákoktól, akik lógnak az iskolából, megvonják a támogatást.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...