Az újságírókra figyelt a római katolikus egyház
Utoljára módositva: 2014-08-15 08:43:33

Tegnap, Szent Maximilian Kolbe, az újságírók társvédőszentjének emléknapján a Szatmári Római Katolikus Püspökség könnyed hangvételű beszélgetésre hívta a sajtó képviselőit.

Kötetlen hangvételű beszélgetésre várták a sajtósokat a püspökségen

A találkozón Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök mellett jelen volt Ft. Dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök, Ft. Melega Péter gazdasági igazgató, Nyéki Éva, a püspökség jogásza és Józsa János sajtószóvivő.

Szent Maximilian Kolbe lengyel szerzetes volt, aki egyházi folyóiratok mellett napilapot is irányított és rádióállomást is alapított, az auschwitzi koncentrációs táborban pedig egy bebörtönzött kétgyermekes édesapa helyett önként vállalta a halált, emiatt avatták szentté — mutatta be a jelenlévőknek Józsa János a szakmabeliek védőszentjét.

A püspök rövid köszöntőjében elmondta, az egyház nagy figyelmet szentel a sajtónak. A hírközlés lényeges fejlődésen és változáson ment át, elismerés jár azoknak, akik az újságírói pályát választják, és annak szentelik az életüket, hogy híreket, információkat juttassanak el az emberekhez, fogalmazott az egyházi elöljáró. Ft. Dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök rövid előadásában azt emelte ki, hogy a sajtóra milyen fontos feladat hárul abban, hogy a helyes értékrendet képviselje, objektív tájékoztatást nyújtson, ezért arról biztosította a jelenlévőket, hogy az egyház mindig védelmezni fogja azokat, akik a hivatást becsülettel végzik.

Kihívás az egyháznak

Nyéki Éva, a püspökség jogásza az egyházi ingóságok és ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatáról beszélt. Elmondta, hogy a természetben való visszaszolgáltatás szinte 85 százalékos a Szatmári Egyházmegye szintjén, Szatmárnémetiben pedig nincs olyan ingatlan, amelynek a tulajdonjogát ne kapta volna vissza az egyház — több olyan eset is van, hogy a birtokjogra 5–10 évet kellett várni —, a földterületek visszaszolgáltatásának folyamata viszont jelenleg áll, ezen a téren még változások várhatóak. A jogász beszélt arról, hogy az 1991 óta tartó folyamat során a püspökség és a plébániák is kiálltak a természetbeni visszaszolgáltatás elve mellett, még akkor is, ha ez hatalmas kihívást jelent az egyház számára. Az ingatlanokat 40, 50 vagy akár 60 év után nagyon rossz állapotban kapták vissza, és hosszú idő az is, amíg az eredeti rendeltetésének megfelelő és a közösség igényeihez igazodó szerepkört találnak számukra, a felújítás költsége pedig a püspökséget terheli — magyarázta Nyéki Éva.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...