Az ünnep akár örök is lehet
Utoljára módositva: 2017-08-16 15:02:26

Nagyboldogasszony napja a katolikus és az ortodox egyházak egyik legnagyobb ünnepe, ami Romániában szabadnapnak van nyilvánítva. Szépen hangzik, jól mutat a kirakatban ez a döntés, viszont nem biztos, hogy egyenrangúvá kell tenni sok más szabadnapos ünneppel. Sokszor felvetődik a kérdés: tudnak-e a mai közösségek, tudnak-e a mai egyének ünnepelni? Tudnak-e különbséget tenni ünnep és ünnep között? Mert nem hiszem, hogy ugyanolyan jelentősége van május elsejének, mint augusztus tizenötödikének, bár az utóbbi években egyre többen úgy ünnepelik meg mindkettőt, hogy elmennek valamelyik divatos üdülőhelyre, és buliznak egyet. A kommunizmus utáni korban, amikor egyforma lehetőség van konzervatív és liberális módon élni, kezdik elveszíteni lényegüket a vallásos ünnepek. Az, hogy Romániában Nagyboldogasszony napja szabadnap, érthető abból a szempontból, hogy az ortodox és a román görögkatolikus egyház is a legnagyobb ünnepek közé sorolja ezt a napot, de jó ez a római katolikusoknak és jó a protestáns egyházaknak is.

A Nagyboldogasszony elnevezés kizárólag a magyar nyelvben, a magyar szóhasználatban létezik, az egyház e napot hivatalosan Szűz Mária mennybemeneteleként ünnepli. Magyarországon Szent István király még uralkodása alatt ünneppé avatta augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját. Szűz Máriának Boldogasszonyként való elnevezése egyedülálló, magyar nyelvi jelenség, amely az ősi magyar hitvilágból is táplálkozott. Szent István erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénykezést. Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta az országot Mária oltalmába. A felajánlás páratlan a világon, a közjogban is érvényesült a magyar történelem folyamán a Regnum Marianum eszme, mely szerint Magyarország Mária országa.

Ezek tudatában — most, az ünnep másnapján — gondolkozzunk el egy kicsit azon, hogy ma mit jelent számunkra, magyarok számára és saját magunk számára ez az ünnep! Katolikusként és protestánsként tudunk-e hinni abban, hogy Szűz Mária felment a mennybe? A vallásos ünnepek a hitre épülnek, hit nélkül nincs — nem lehet — vallásos ünnep. Nagyboldogasszony napján el lehet menni a világ bármelyik részére, de akiben nem él a hit, az csak kirándul, kikapcsolódik, nem ünnepel. Vagy valami mást ünnepel. Az emberek sokfélék, az ünnepek is sokfélék. Ünnepelni viszont csak egyféleképpen lehet: hittel. Az ünnepek nem kötelezőek. Nem is lehetnének azok, hiszen nem tud mindenki ünnepelni. Éppen emiatt van szükség a közösségi ünnepekre — egyházira és világira —, hogy együtt ünnepelve, az ünnepi hangulatban fakadó érzésekből azok is kapjanak, akikben nem élnek ezek az érzések. Az ünnep felébreszti az érzéseket, érzéseket szül azokban, akik igyekeznek hittel ünnepelni, akik megpróbálnak hinni abban, hogy az ünnep akár örök is lehet.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...