Az utak felújítása a legfontosabb Kaplonyban
Utoljára módositva: 2019-07-31 11:22:39

Nem csak a megyei út lesz felújítva idén Kaplonyban, a község utolsó három aszfaltborítás nélküli utcáját is korszerűsítenék idén. Ugyanakkor a közvilágítás modernizálása is tervben van.

Régóta téma Kaplonyban a megyei út felújítása, Mosdóczi Vilmos polgármester szerint a ’70-es években volt utoljára újraaszfaltozva a Nagykároly–Kaplony közötti megyei út, azóta csak toldás-foldás az egész útszakasz.

A nagyjából 2,8 kilométeres út felújítása különböző bürokratikus akadályok miatt folyton elmaradt, már tavasszal is elkezdték volna, ha nem kerül csődközeli helyzetbe a kivitelező cég. Az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) keretében a megyei tanács vezetése múlt héten aláírta az útszakasz modernizálásáról és szélesítéséről szóló szerződést, a kivitelezés pedig tegnap elkezdődött.

A megyei önkormányzat múlt héten szűkszavú közleményben tudatta, hogy a kivitelező a Samcif Rt., és a munkálat összértéke 5 056 967 lej.

Mivel a községet több elkerülő úton is meg lehet közelíteni, az aszfaltozás elkezdése nem okoz majd különösebb fejtörést a községbe igyekvőknek. A munkálatok során a jelenleg 5 méter széles utat 1,5 méterrel kiszélesítik, az út alatti átfolyókat kicserélik, de lesznek új közlekedési táblák és útburkolati jelek is.

Ugyanakkor a régi, használaton kívüli vasúti átkelők megszűnnek, a síneket felszedik, az utat pedig egybeöntik, a használatban lévő vasúti átkelőnél pedig fénysorompót ígérnek. Ez utóbbi beruházás nem a megyei tanács projektjének része, még tavaly, amikor Răzvan Alexandru Cuc szállításügyi miniszter Nagykárolyban járt, ő tett ígéretet arra, hogy fénysorompóval szerelik fel a rossz beláthatóság miatt igen veszélyes átkelőt. Erre a beruházásra a megállapodás után nagyjából egy héttel 3 millió lejt utalt a román állam a CFR vasúttársaságnak, ahonnan értesítették is a kaplonyi önkormányzatot, biztosítva arról, hogy amint elkezdőik az útfelújítás, egy kolozsvári cég megejti a fénysorompók felszerelését is.

Mosdóczi Vilmos polgármester továbbá arról is beszámolt, hogy amennyiben idén elkészül a megyei út, még 3 utca lenne a községben, amit szeretnének leaszfaltozni, erre pedig már el is különítette a szükséges összeget az idei költségvetésből a polgármesteri hivatal.

A három utca mintegy 1,5 kilométer hosszú, a halastó egyik, illetve másik oldalán, illetve a roma telep felé vezetnek. Ezek az utcák eddig nem voltak leaszfaltozva, de idén mindenképp szeretne erre is sort keríteni a helyi önkormányzat.

A tervek között szerepel továbbá a község közvilágításának korszerűsítése is; egy vidékfejlesztési pályázat révén 800 ezer lejes pályázati keretből valósítják meg idén ezt a tervet. Mosdóczi elmondta, hogy mintegy 500 lámpatestet fognak felszerelni, ez gyakorlatilag a teljes községet lefedi majd, sőt, a pályázat magában foglalja egy 1 kilométeres villamossági rendszer bővítését is az új utcákban.

A pályázat nemsokára licitre kerül, a kivitelezésre akár idén is sor kerülhet.

Egy másik nyertes pályázat révén, a LEADER-program keretében 50 ezer euró értékben vásárol egy traktort és egy arra felszerelhető fűkaszát a polgármesteri hivatal, erre augusztus 30-ig sor kerülhet. Mivel Kaplonyban zöldövezet van bőven, nagy hasznát látja majd a községvezetés ennek a munkagépnek, amelyikkel az út menti árkok és füves részek karbantartása is megoldható lesz.

A polgármester elmondta még, hogy az év hátralévő részében szeretnék új épületbe költöztetni a könyvtárat: a közelmúltban felújították a régi, használaton kívüli iskolaépületet a polgármesteri hivatallal szemben, ide költöztetnék a könyvtárat a jelenlegi helyéről. A felújított épületben ugyanakkor még van 3 használaton kívüli terem is, ezek egyikét a fúvószenekarnak adnák, hogy ne a kultúrotthonban tartsa a próbákat.

Végül Mosdóczi elmondta, hogy a legutóbbi költségvetés-kiegészítéskor 450 ezer lejt kapott Kaplony község a megyei tanácstól, ennek köszönhetően az önkormányzati dolgozók bérét sikerült biztosítani az év hátralévő részére is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...