Az utak felújítása a legfontosabb Kaplonyban
Utoljára módositva: 2019-07-31 11:22:39

Nem csak a megyei út lesz felújítva idén Kaplonyban, a község utolsó három aszfaltborítás nélküli utcáját is korszerűsítenék idén. Ugyanakkor a közvilágítás modernizálása is tervben van.

Régóta téma Kaplonyban a megyei út felújítása, Mosdóczi Vilmos polgármester szerint a ’70-es években volt utoljára újraaszfaltozva a Nagykároly–Kaplony közötti megyei út, azóta csak toldás-foldás az egész útszakasz.

A nagyjából 2,8 kilométeres út felújítása különböző bürokratikus akadályok miatt folyton elmaradt, már tavasszal is elkezdték volna, ha nem kerül csődközeli helyzetbe a kivitelező cég. Az Országos Településfejlesztési Program (PNDL) keretében a megyei tanács vezetése múlt héten aláírta az útszakasz modernizálásáról és szélesítéséről szóló szerződést, a kivitelezés pedig tegnap elkezdődött.

A megyei önkormányzat múlt héten szűkszavú közleményben tudatta, hogy a kivitelező a Samcif Rt., és a munkálat összértéke 5 056 967 lej.

Mivel a községet több elkerülő úton is meg lehet közelíteni, az aszfaltozás elkezdése nem okoz majd különösebb fejtörést a községbe igyekvőknek. A munkálatok során a jelenleg 5 méter széles utat 1,5 méterrel kiszélesítik, az út alatti átfolyókat kicserélik, de lesznek új közlekedési táblák és útburkolati jelek is.

Ugyanakkor a régi, használaton kívüli vasúti átkelők megszűnnek, a síneket felszedik, az utat pedig egybeöntik, a használatban lévő vasúti átkelőnél pedig fénysorompót ígérnek. Ez utóbbi beruházás nem a megyei tanács projektjének része, még tavaly, amikor Răzvan Alexandru Cuc szállításügyi miniszter Nagykárolyban járt, ő tett ígéretet arra, hogy fénysorompóval szerelik fel a rossz beláthatóság miatt igen veszélyes átkelőt. Erre a beruházásra a megállapodás után nagyjából egy héttel 3 millió lejt utalt a román állam a CFR vasúttársaságnak, ahonnan értesítették is a kaplonyi önkormányzatot, biztosítva arról, hogy amint elkezdőik az útfelújítás, egy kolozsvári cég megejti a fénysorompók felszerelését is.

Mosdóczi Vilmos polgármester továbbá arról is beszámolt, hogy amennyiben idén elkészül a megyei út, még 3 utca lenne a községben, amit szeretnének leaszfaltozni, erre pedig már el is különítette a szükséges összeget az idei költségvetésből a polgármesteri hivatal.

A három utca mintegy 1,5 kilométer hosszú, a halastó egyik, illetve másik oldalán, illetve a roma telep felé vezetnek. Ezek az utcák eddig nem voltak leaszfaltozva, de idén mindenképp szeretne erre is sort keríteni a helyi önkormányzat.

A tervek között szerepel továbbá a község közvilágításának korszerűsítése is; egy vidékfejlesztési pályázat révén 800 ezer lejes pályázati keretből valósítják meg idén ezt a tervet. Mosdóczi elmondta, hogy mintegy 500 lámpatestet fognak felszerelni, ez gyakorlatilag a teljes községet lefedi majd, sőt, a pályázat magában foglalja egy 1 kilométeres villamossági rendszer bővítését is az új utcákban.

A pályázat nemsokára licitre kerül, a kivitelezésre akár idén is sor kerülhet.

Egy másik nyertes pályázat révén, a LEADER-program keretében 50 ezer euró értékben vásárol egy traktort és egy arra felszerelhető fűkaszát a polgármesteri hivatal, erre augusztus 30-ig sor kerülhet. Mivel Kaplonyban zöldövezet van bőven, nagy hasznát látja majd a községvezetés ennek a munkagépnek, amelyikkel az út menti árkok és füves részek karbantartása is megoldható lesz.

A polgármester elmondta még, hogy az év hátralévő részében szeretnék új épületbe költöztetni a könyvtárat: a közelmúltban felújították a régi, használaton kívüli iskolaépületet a polgármesteri hivatallal szemben, ide költöztetnék a könyvtárat a jelenlegi helyéről. A felújított épületben ugyanakkor még van 3 használaton kívüli terem is, ezek egyikét a fúvószenekarnak adnák, hogy ne a kultúrotthonban tartsa a próbákat.

Végül Mosdóczi elmondta, hogy a legutóbbi költségvetés-kiegészítéskor 450 ezer lejt kapott Kaplony község a megyei tanácstól, ennek köszönhetően az önkormányzati dolgozók bérét sikerült biztosítani az év hátralévő részére is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...