Az utókor kötelessége
Utoljára módositva: 2014-01-20 09:58:12

A sváb deportáltakra emlékezett vasárnap délelőtt a Kálvária-templom német közössége.

 

A sváb deportáltak emlékére állított kőtáblát koszorúzták meg a Kálvária-templom német közösségének tagjai

A Kálvária-templom német gyülekezete és a Német Demokrata Fórum szatmárnémeti szervezete tegnap délelőtti szentmisén emlékezett meg az 1945 januárjában elhurcolt szatmári svábokról. A hívek az 1945 januárjában történt szomorú eseményekre emlékeztek, amikor is a szatmári sváb közösség mintegy ötezer tagját vitték a szovjet munkatáborokba. Az embertelen körülmények, a nehéz munka miatt sokan életüket vesztették, még többen pedig betegen, testi és lelki sebekkel tértek haza. Hátralevő életük nehéz feladata volt az emlékekkel való megküzdés, az utókornak pedig szép kötelessége a rájuk való emlékezés. Nemcsak azok előtt tisztelegtek, akik belehaltak a meghurcoltatásba, hanem azok előtt is, akik ma is élnek, és nap mint nap emlékeznek a nehéz időszakra. P. Orbán Mihály s. j., a Kálvária-templom német közösségének plébánosa igehirdetésében Keresztelő Szent János történetéről beszélt, aki Jézus Krisztusról azt mondta: Íme az Isten báránya, aki elveszi az emberiség bűnét. Jézus Krisztus az ártatlanság szimbóluma, aki megszenvedett az emberiség bűneiért. A plébános rávilágított arra, hogy az ártatlanok szenvedése az ateizmus alapját képezheti, hiszen aki nem tudja elfogadni Isten jelenlétét, azt mondja, hogyan tudja Isten nézni, hogy az ártatlanok szenvednek. A keresztyéni válasz erre a kérdésre és a deportálás helyzetére is: Jézus Krisztus neve, aki megszenvedte, végigélte, hogy Ő mint ártatlan bárány magára vette a sötétség bűnét szenvedésével. Ez az út, melyre rámutat János: Jézus, aki elveszi a világ bűneit. Az igehirdető rávilágított: Mi most is arra vagyunk hivatottak, hogy közreműködjünk abban, hogy ezt a szenvedést boldogságra tudjuk átváltoztatni.

Az ünnepi szentmise végén megkoszorúzták a deportált szatmári svábok emlékére állított kőtáblát a templom udvarán, majd a Sváb Házban agapéval várták a résztvevőket.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...