Bábbemutató a Játékszínben
Utoljára módositva: 2014-03-18 10:02:15

Tegnap az Ács Alajos Játékszínben, a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának előadásában került bemutatásra J. C. Harris Rémusz bácsi meséi című műve alapján készült bábjáték.

 

— Bábrendezőként óhatatlanul ott van, hogy az ember gyermekkorából is építkezzen, tehát meg tudja rendezni azokat a meséket, amelyeket gyerekkorában nagyon szeretett” — nyilatkozta lapunknak Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója, a Joel Chandler Harris Rémusz bácsi meséi című műve alapján készült, Mesék a nyúlról és a rókáról című bábjáték rendezője. — A hatvanas-hetvenes években nagyon népszerű volt a Rémusz bácsi meséi, olvastam is ezeket a meséket, és úgy gondoltam, hogy nagyon alkalmas az egész meseszerkezet, dramaturgia, az, hogy több kis mese ad egy folyamatot. Ezek a mesék bábszínpadra kínálkoznak, hiszen sokszor az a probléma egy-egy mese dramatizálásánál, bábszínpadra alkalmazásánál, hogy nincs a mesében annyi történet, hogy legyen belőle egy negyven–ötven perces előadás, ezért azt bővíteni kell. Itt az volt a jó, hogy több kis mesét — konkrétan öt mesét — egybe lehetett fűzni, és természetesen a nyúl és a róka konfliktusa van előtérben.

 

A rendező szándéka

 

Sramó Gábor először dolgozik a szatmárnémeti bábosokkal — Bodor Judittal, a tervezővel már több előadás elkészítésében is dolgozott Magyarországon, Pécsen, a Bóbita Bábszínházban, Debrecenben és Veszprémben, ő mesélt a szatmárnémeti bábosokról. Sramó szerint a gyerekek ugyanúgy szeretik a bábszínházat, mint régen, de inkább a kisebbek jönnek el, a felsőbb osztályokba járókat már szinte lehetetlen bevinni a bábszínházba. Magyarországon nagyon népszerű az úgynevezett csecsemőszínház, a három év alattiaknak készülő kiselőadások, ahova beülnek anyukák, apukák a gyerekeikkel. Ez esetben egy húsz–huszonöt perces előadásról kell beszélni, ami nem hagyományos színházi előadás, hanem mesék, dalok, mozgás, színek, formák, a végén egy közös játék jellemzi. A rendező úgy véli, hogy van igény a hagyományosabb, paravános, kesztyűs előadásra, a nagyon sokféle, kísérletező bábszínházi előadás mellett időnként szükséges, hogy ezek a klasszikus technikák is megjelenjenek. Külön öröm, hogy színházművészet is egyre jobban nyit a bábjátszás felé, ez Szatmárnémetiben előrehaladott állapotban van a rendező véleménye szerint. Egyre több esély van arra, hogy egyre jobban kihasználják ennek a művészeti ágnak a lehetőségeit, hiszen a színház megszerettetése a legkisebbekkel a bábszínházban történik.

(A mesék a nyúlról és a rókáról című bábjáték szereplői: Bandura Tibor (Róka), Nagy Tamás (Medve, Farkas), Bandura Emese (Nyúl, Teknős apó). Gitáron kísér: Nagy Anikó, tervező: Bodor Judit, zeneszerző: Bogárdi Aliz (Pécs), dramaturg: Szántó Viktória (Veszprém).

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...