Bajba kerülhetnek a nyolcadikosok
Utoljára módositva: 2019-05-28 21:46:46

A középiskolai felvételi űrlapon egy rossz bejelölés miatt román líceumokba oszthatják le a magyar nyolcadikosokat — figyelmeztet a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) felhívja a romániai magyar tannyelvű vagy magyar tagozatos általános iskolák vezetőinek, pedagógusainak — különösen végzős osztályok osztályvezető pedagógusainak —, a nyolcadikos diákok pályaorientálásával foglalkozó nevelési tanácsadó szakemberek, valamint a végzős diákok szüleinek a figyelmét a középiskolai felvételi eljárást szabályzó 4829/30.08.2018-es számú miniszteri rendelet 6. paragrafusa előírásaira. Ennek értelmében az idei évtől a felvételi eljárás keretén belül a kisebbségi oktatásban részt vevő és a nyolcadikosok országos értékelésén magyar nyelv és irodalom tantárgyból vizsgázó diákoknak lehetőségük adódik a felvételi űrlap egyik fejezetében történő bejelöléssel kérni, hogy a felvételi átlag kiszámításában ne vegyék figyelembe az anyanyelvi vizsgán elért érdemjegyet.

„Felhívjuk a kedves szülők, osztályfőnökök és tanintézményvezetők figyelmét arra, hogy az említett miniszteri rendelet 6-os számú cikkelye értelmében ebben az esetben a diák nem felvételizhet kisebbségi (magyar) nyelven működő középiskolai osztályokba, vagyis ennek az opciónak a bejelölésével a felvételi elosztás során a számítógép átugorhatja a kisebbségi tanintézmények osztályainak kódszámait” — írja közleményében az RMPSZ.

Ilyen körülmények között úgy ítélik meg, hogy fennállhat a veszélye annak, hogy számos magyar diák középiskolai hely nélkül maradjon, vagy a számítógép román tannyelvű osztályba/iskolába sorolja őket, ugyanakkor úgy értékelik, hogy számos magyar tannyelvű középiskola beiskolázási száma is valós veszélybe kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...