Bajok vannak a közétkeztetésben
Utoljára módositva: 2014-05-22 13:56:06

A tegnapi prefektusi kollégiumi gyűlésen kiderült, hogy még most sem lehet százszázalékosan megbízni a szatmári vendéglátóiparban, s ez némi aggodalomra adhat okot a bankettek közeledtével.

 

A közétkeztetés problémáinak megoldásába egyre több intézménynek kell beavatkoznia

A megyében történt harmadik tömeges ételmérgezéses eset után is még mindig a megelőzésről, a felvilágosításról és a higiéniai előírások vendéglátóiparban való alkalmazásának fontosságáról beszélnek az illetékesek. A ballagások és az ilyenkor szokásos ünnepségek közeledtével az egyik kérdése az volt a prefektusnak az állati eredetű élelmiszerek biztonságával és a fogyasztók egészségével és jogaival foglalkozó hivatalok vezetői felé: mit tesznek azért, hogy megelőzzék az ételmérgezéses eseteket?

 

Adatbázis-készítés

 

Nicolae Dumuţa, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője sietett leszögezni, hogy az igazgatóság emberei egy órán belül is a helyszínen tudnak lenni, ha ételmérgezés-gyanús esetet jelent be valaki a sürgősségi szolgálatnál, illetve gondoskodtak a megelőző lépések megtételéről is. Először is kikérték azoknak a vendéglátóipari egységeknek az adatait, amelyek iskolákba vagy óvodákba is szállítanak készételt, ezeknél meg fogják nézni, betartják-e az egészségügyi előírásokat akkor, amikor előkészítik, tárolják, csomagolják, illetve kiszállítják a megrendelt ételeket. Jelentésükben felsorolják azt a tíz lényeges pontot, mi az, amit be kell tartania az éttermi személyzetnek, s ezt szigorúan ellenőrizni fogják.

 

A catering veszélyei

 

Az iskolai/óvodai étkeztetések egyik jellemzője, hogy az étterem nem az iskolákat felügyelő tanfelügyelőséggel köt szerződést az általa nyújtott szolgáltatással kapcsolatban, hanem az illető oktatási intézmény jogi személyiséggel is rendelkező szülői bizottságával. Másik fontos részlet, amire szintén a tegnapi gyűlésen mutattak rá, a házhoz szállított (catering) rendszerben történő étkeztetések veszélyei leginkább a községi iskolák és óvodák növendékeire leselkednek, lévén hogy saját konyha kialakítására nemigen van lehetőség.

 

Jön a ballagási szezon

 

Eugeniu Avram prefektus igyekezett hangsúlyozni: különösen érinti őt és a megye minden lakosát az, ha közétkeztetésben történik baleset, főleg ha gyerekek az áldozatok. Ezért fokozott készenlétet kért az illetékesektől és fokozott odafigyelést a vendéglátósoktól. Közeledik a ballagásokkor tartott ünnepi ebédek és vacsorák időszaka, senki nem kívánja, hogy végzős diákok kerüljenek az éttermi asztal mellől egyenesen a sürgősségire.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 22.
Ma különös gonddal tegyen eleget munkahelyi kötelezettségeinek és csak este pihenjen! Akkor azonban átadhatja magát a szerelemnek.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...