Bakator Fesztivál Avasújvárosban
Utoljára módositva: 2017-09-05 16:06:24

Első alkalommal szerveznek Bakator Fesztivált Avasújvárosban azzal a céllal, hogy elismertessék a bakatort mint nemes szőlőfajta — tájékoztatott Butka Sándor, a rendezvény főszervezője.

Butka Sándor

Az Avasújvárosi Bakator Hegyközség szeptember 9–10-én az avasújvárosi szőlőhegyen és Avasújváros központjában rendezi meg az első Bakator Borfesztivált, amelyen Szatmár megyei és magyarországi szőlőtermesztők és borkészítők vesznek részt — tájékoztatott Butka Sándor, a rendezvény főszervezője. Szombaton az avasújvárosi szőlőhegyen lesz egy tanácskozás a bakator szőlőről. A résztvevők megnézik a bakatorültetvényeket, és arról tanácskoznak majd, hogyan ismertessék el a bakatort mint nemes szőlőfajtát. Egy küldöttség érkezik Vértesszőlősről (ez Tata és Tatabánya között van), akikkel az avasújvárosi borászok testvérkapcsolatot alakítanak ki. Ugyancsak Magyarországról érkezik a Bakator Szövetség négy tagja, Badacsonyból érkezik Málik Zoltán, a Málik Pincészet tulajdonosa, de itt lesz Heil Lóránd, a magyarországi Bakator Szövetség tagja, akinek Diószegen van bakatorültetvénye. Jelen lesz Leiher Géza, a Szatmári Szőlőhegyek Egyesületének elnöke és több Szatmár megyei borász is.

 

Ludróczki Sándor, az Avasújvárosi Bakator Egyesület elnöke a szőlőtermést mérlegeli

Vasárnap 12 órakor Avasújváros bejáratánál felavatnak egy 4-szer 3 méteres táblát, amelyre az lesz ráírva magyarul, románul és angolul, hogy Isten hozta a Bakator országában. 15 órakor lesz a megnyitó, amelyen köszöntőt mond Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Ludróczki Sándor, az Avasújvárosi Bakator Hegyközség elnöke, Majláth Gábor, Avasújváros község polgármestere és néhányan a magyarországi meghívottak közül. A megnyitó után a községközpontban felállított színpadon 16 és 18 óra között fellép az avasújvárosi hagyományőrző együttes és az Egri Csodaszarvas. 18 órától lép fel a Két haver, 19 órától Martocsán Gyöngyi, 20 órától a magyarországi Bakator együttes szórakoztatja a közönséget, 21 órától a Bertici fivérek, 22 órától pedig a Két zsivány koncertezik.

A rendezvény egyik különlegessége, hogy lesz ökörsütés. Egy magyarországi ökörsütő mester már szombat este elkezdi sütni az ökröt, hogy az vasárnap délre elkészüljön. Lesz sült malac, valamint vadas és babgulyás. A helyszínen nem lesznek árusok és nem lesz sör. A csatószegiek fognak kürtőskalácsot sütni. A helyi borászok mellett a badacsonyiak és a diószegiek értékesítik majd nedűiket — tudtuk meg Butka Sándortól.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 10 db tojás, só, 6 szelet bacon, 1 ek. mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 8–10 szál snidling, 1 szál ...