Bakator Fesztivál Avasújvárosban
Utoljára módositva: 2017-09-05 16:06:24

Első alkalommal szerveznek Bakator Fesztivált Avasújvárosban azzal a céllal, hogy elismertessék a bakatort mint nemes szőlőfajta — tájékoztatott Butka Sándor, a rendezvény főszervezője.

Butka Sándor

Az Avasújvárosi Bakator Hegyközség szeptember 9–10-én az avasújvárosi szőlőhegyen és Avasújváros központjában rendezi meg az első Bakator Borfesztivált, amelyen Szatmár megyei és magyarországi szőlőtermesztők és borkészítők vesznek részt — tájékoztatott Butka Sándor, a rendezvény főszervezője. Szombaton az avasújvárosi szőlőhegyen lesz egy tanácskozás a bakator szőlőről. A résztvevők megnézik a bakatorültetvényeket, és arról tanácskoznak majd, hogyan ismertessék el a bakatort mint nemes szőlőfajtát. Egy küldöttség érkezik Vértesszőlősről (ez Tata és Tatabánya között van), akikkel az avasújvárosi borászok testvérkapcsolatot alakítanak ki. Ugyancsak Magyarországról érkezik a Bakator Szövetség négy tagja, Badacsonyból érkezik Málik Zoltán, a Málik Pincészet tulajdonosa, de itt lesz Heil Lóránd, a magyarországi Bakator Szövetség tagja, akinek Diószegen van bakatorültetvénye. Jelen lesz Leiher Géza, a Szatmári Szőlőhegyek Egyesületének elnöke és több Szatmár megyei borász is.

 

Ludróczki Sándor, az Avasújvárosi Bakator Egyesület elnöke a szőlőtermést mérlegeli

Vasárnap 12 órakor Avasújváros bejáratánál felavatnak egy 4-szer 3 méteres táblát, amelyre az lesz ráírva magyarul, románul és angolul, hogy Isten hozta a Bakator országában. 15 órakor lesz a megnyitó, amelyen köszöntőt mond Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Ludróczki Sándor, az Avasújvárosi Bakator Hegyközség elnöke, Majláth Gábor, Avasújváros község polgármestere és néhányan a magyarországi meghívottak közül. A megnyitó után a községközpontban felállított színpadon 16 és 18 óra között fellép az avasújvárosi hagyományőrző együttes és az Egri Csodaszarvas. 18 órától lép fel a Két haver, 19 órától Martocsán Gyöngyi, 20 órától a magyarországi Bakator együttes szórakoztatja a közönséget, 21 órától a Bertici fivérek, 22 órától pedig a Két zsivány koncertezik.

A rendezvény egyik különlegessége, hogy lesz ökörsütés. Egy magyarországi ökörsütő mester már szombat este elkezdi sütni az ökröt, hogy az vasárnap délre elkészüljön. Lesz sült malac, valamint vadas és babgulyás. A helyszínen nem lesznek árusok és nem lesz sör. A csatószegiek fognak kürtőskalácsot sütni. A helyi borászok mellett a badacsonyiak és a diószegiek értékesítik majd nedűiket — tudtuk meg Butka Sándortól.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 12:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...