Bal- és jobboldal, külső és belső ellenségek
Utoljára módositva: 2014-07-14 09:46:51

A bal- és jobboldaliság kezdetben a parlament ülésrendjéről szólt. Hagyomány volt, hogy bal oldalon a munkásság, a parasztság, a szegényebb rétegek (korábban a proletárok), míg jobb oldalon a polgárság, a tőkések, a felsőbb rétegek (korábban arisztokrácia) képviselői ültek. A mai politikában a bal- és jobboldaliság ismérvei már szinte annyira keverednek, hogy ez alapján politikai identitást meghatározni lehetetlen. Azért lehetetlen, mert ma már nincs jobb- és baloldali érzésű politikus, csak politikusok vannak, akik érdekeket próbálnak érvényesíteni azon az oldalon, ahol arra lehetőségük adódik. Ezért van az, hogy jobboldali pártok kötnek szövetséget és kormányoznak baloldali pártokkal, jobboldali politikusok igazolnak át baloldali pártokba vagy fordítva. Egyesek szerint ez elfogadható, mert túl vagyunk már az ideológiák világán. Megdöbbentő viszont az, hogy a politikum mindenre igyekszik rátelepedni és benyomást gyakorolni: az egyházakra, a kultúrára, az oktatásra, az egészségügyre, a szociális szférára, ezáltal az egyénekre is. Ma már mindent a politika irányít, minden a politika befolyása alatt áll, nem véletlen, hogy egyre nagyobb a harc bizonyos politikai tisztségek megszerzéséért. Tisztességes küzdelemmel aligha lehet győzelmet elérni, ezért van az, hogy legtöbb választáson azok győznek, akik mernek csalni, meg tudják vásárolni a szavazatokat, fel mernek tenni mindent egy lapra. Félő, hogy a politikusok többsége egyre mélyebbről fog majd felemelkedni, tudás és tehetség nélkül, ezek az ők köreikből fogják majd kinevezni a tisztségviselőket, így előfordulhat, hogy azok, akik képesek lennének előrevinni a társadalmat, háttérbe szorulnak. Ennek egyik jele, hogy tanulás és szorgalom nélkül is lehet diplomát kapni, amivel vezető beosztásokat kaphatnak a „nem írok, nem olvasok” típusú emberek is. Sajátos helyzetben van a romániai magyarság, ugyanis a legutóbbi helyhatósági választások eredményeit figyelembe véve a magyarság kilencvenhat százaléka az RMDSZ-re szavazott, arra az érdekvédelmi szervezetre, amelyik szintén sajátos módon pártként működik és helyt kapnak benne jobb- és baloldaliak, liberálisok stb. Az RMDSZ, ha kell jobboldaliakkal, ha kell baloldaliakkal kormányoz és folyamatosan nyeli a magyarellenes kirohanásokat. Az Európai Néppártba sorakozó RMDSZ most épp a Szocialista Néppárthoz tartozó Szociáldemokrata Párttal kormányoz akkor, amikor az épp a kisebbségi kérdés megoldása ellen perel. Örökös harc, örökös küzdelem a mienk. Ennek a harcnak, ennek a küzdelemnek, csak akkor tudunk véget vetni, ha előbb befejezzük a magunk belső harcát, hogy reményekkel tudunk szembeszállni a külső ellenségekkel.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...