Balesetveszélyes utak
Utoljára módositva: 2018-09-25 08:22:39

Az országban 7 „halálutat” tartanak számon a közlekedésrendészek — megyénknek és Szatmárnémetinek is megvannak a legveszélyesebb útszakaszai.

Sokan túlzónak és hatásvadásznak tartják a „halálút” megnevezést — sajnos nincs igazuk, hiszen minden országban és az ország minden megyéjében vannak olyan különösen veszélyesnek minősülő útszakaszok, amelyeken az átlagosnál sokkal több közlekedési baleset és sokkal több elhalálozás történik. Az országos közlekedésrendészet összesítése szerint az elmúlt tíz évben Romániában több mint 100 000 közlekedési baleset történt (tízezer az éves átlag), amelyekben egy kisvárosnyi lakosság, 22 000 ember veszítette életét, a súlyos sérüléseket szenvedettek száma pedig közel 89 000 — de nem kell évtizednyi időtartamot s országnyi területet vizsgálni, elég csak Szatmár megyét górcső alá venni: útjainkon tavaly 140 súlyos közlekedési baleset történt, amelyek 44 halálos áldozatot követeltek és 137 súlyos/nagyon súlyos személyi sérülést okoztak, idén pedig az első fél évben már 76 súlyos baleset történt, amelyekben több mint húszan veszítették életüket és közel hatvanan szenvedtek súlyos/nagyon súlyos sérüléseket. A legveszélyesebb „útszakasznak” továbbra is a 19-es, valamint az 1C országút megyén átvezető szakasza minősül, s nem csak azért, mert ezek bonyolítják a legnagyobb forgalmat, hanem mert nagyon sok lakott települést is átszelnek. Persze a megyei rangú utak között is megvannak a leginkább balesetveszélyesek, elég csak a Szatmárnémeti–Mikola (Sárerdő), a Szatmárnémeti–Lázári vagy a Tasnád környéki útszakaszokat említeni, a teljesség igénye nélkül. Természetesen Szatmárnémetinek is megvannak a maga legveszélyesebb útjai, s bár egy részük a hatalmas forgalom miatt minősül fokozottan balesetveszélyesnek — mint a Lucian Blaga sugárút (Hegyi út), a Károlyi út és a Batizi út —, más részük a közlekedési táblák krónikus figyelmen kívül hagyása miatt, mint például a Grigore Ureche utca kereszteződése a Luceafărului utcával, ahol szinte heti rendszerességgel történik ütközés.

Az Országos Rendőr-főfelügyelőség Közlekedésrendészeti Igazgatósága és az Országutak és Autópályák Országos Társasága négy évvel ezelőtt indította el azt a programot, amelynek keretében speciális figyelmeztető táblával tervezték megjelölni azokat az útszakaszokat, ahol az elmúlt öt évben több halálos és/vagy súlyos közlekedési baleset történt. A piros háromszög közepén nagy méretű fekete ponttal akarták figyelmeztetni a gépjárművezetőket, hogy lassítsanak és kerüljenek mindenfajta veszélyes manővert 1 kilométeres távolságon keresztül. Végül Bukarestben és vonzáskörzetében kihelyeztek pár ilyen figyelmeztető táblát, az eredetileg országszerte kijelölt 300 helyet azonban már (még) nem jelölték meg. Pedig legalább hét útszakasz elejére/végére ki kellene állítani a táblát — az ország területén ugyanis ez a hét minősül a leghalálosabbnak: a dicstelen első helyen az 1-es országút áll, amely Bukarestből indulva, Ploieşti-en, Brassón, Nagyszebenen, Gyulafehérváron, Kolozsváron és Nagyváradon áthaladva vezet a borsi határátkelőig; a második legveszélyesebb a Bukarestből Piteşti-re vezető, majd az Olt völgyén végighaladó 7-es országút. Nem kevésbé veszélytelen a harmadik helyezettnek számító 6-os országút, amely Bukarestből kiindulva a magyar határ felé halad, Alexandriát, Craiovát és Temesvárt érintve; a Craiovát Piteşti-tel összekötő, 574-es európai útszakaszt (E574) szintén a halál útjának lehet nevezni, akárcsak az Urziceni-en, Slobozián és Hârşován átvezető, Konstanca felé haladó 2A országutat, valamint a Bukarestből Buzăun, Focşani-on át Bákóba vezető 2-es országutat.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...