Bánk bán? Jelen! — interaktív előadás középiskolásoknak
Utoljára módositva: 2019-02-22 09:03:10

Rendhagyó irodalomórákon vehettek részt a Nagykárolyi Elméleti Líceum középiskolás diákjai a kolozsvári Váróterem Projekt szervezésében.

Mintegy másfél száz nagykárolyi középiskolás vett részt a Váróterem Projekt Bánk bán? Jelen! című interaktív előadásán. Tulajdonképpen rendhagyó irodalomóra volt ez, amelyen a 11. és 12. osztályos diákok mintegy esküdtszékként ítélkezhettek a gyilkosságot elkövető Bánk bán fölött.

A produkciót a hagyomány és a modernitás ötvözése jellemezte: a jórészt szöveghűen előadottakat elegyítették az interaktivitással — a nézőket, azaz a diákokat is bevonták a történésekbe. A kolozsvári társulat tagjai négy alkalommal mutatták be a hét elején az előadást a Nagykárolyi Elméleti Líceumban. Egy táblára, 7 darab székre, szivacsra és krétára volt szükség mindehhez.

A Váróterem Projekt tagjai kifejtették az előadás kapcsán, hogy az egyik kötelező iskolai olvasmányt, Katona József Bánk bánját feldolgozó tantermi előadásukkal nem arra szólítják fel a diákokat, hogy jöjjenek el hozzájuk, és úgy nézzék meg az előadást, hanem egy iskolai óra erejéig bekérezkednek az ő terükbe, az osztályterembe. Iskoláról iskolára járva igyekeznek minél több helyre eljuttatni az előadást, így Kolozsváron kívül más városokba is, odafigyelve azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott. Mi az, ami a jelen számára átmenthető nemzeti drámánkból? Mi közünk hozzá azon túl, hogy iskolai tananyag? Hogyan lehet hozzányúlni egy XIX. században írt XIII. századi történethez? — ezekre a kérdésekre keresték a választ a dráma feldolgozásánál. Nagykárolyban is nagy sikert arattak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...