Bankkölcsönre pályáznának
Utoljára módositva: 2018-12-14 12:47:17

Tízből négy romániai tervezi, hogy az elkövetkező fél évben bankkölcsönt vesz fel. Főként az otthonukra és autóvásárlásra költenének — derül ki egy friss felmérésből.

A romániaiak 44 százaléka tervezi, hogy a következő hat hónapban bankkölcsönt vesz fel, közülük a legtöbben lakásfelújításra vagy autóvásárlásra költenék az adott összeget — derül ki a GfK piackutató felméréséből. A romániaiaknál magasabb arányban Mexikóban kívánnak kölcsönt felvenni a lakosok, nem kevesebb mint 48 százalékuk tervezi ezt a következő fél évben, de sokan élnének a lehetőséggel Európában is, Lengyelországban (37%), Csehországban (24%) és Magyarországon (14%) is sokan tervezik azt, hogy bankkölcsönt vesznek fel.

A romániaiak főként az otthonuk komfortosabbá tételére (47%) költenék a felvett összeget, 44 százalékuk autóvásárlásra, 41 százalékuk elektronikus eszközökre és háztartási felszerelésekre, 41 százalékuk egészségügyi költségre, míg 37 százalékuk előre nem látható költségeket fedezne a bankkölcsönből. Tízből hat romániai a havi bevétele 10–30 százalékát szánja a részletfizetésre fordítani, tízből nyolcan pedig azt nyilatkozták, hogy korábban sem volt gondjuk a havi törlesztőrészlet befizetésével.

A felmérésből az is kiderült, hogy a bankkölcsön felvételét nem mindenki beszéli meg a családjával: a hazai válaszadók csupán 43 százaléka egyeztet a házastársával, 34 százaléka a szűkebb családi körrel, 11 százalék a barátait is bevonja a megbeszélésbe, viszont pont ugyanennyien vannak, akik meg sem említik otthon, hogy kölcsönt kívánnak felvenni.

 

Korlátozott eladósodás

 

2019. január elsejétől egyébként, a Román Nemzeti Bank (BNR) ezen az őszön hozott intézkedései nyomán új hiteligénylési feltételek lépnek életbe Romániában: a lejben felvett hitelek esetében a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a leendő adós nettó jövedelmének 40 százalékát, devizahitelek esetében pedig a nettó jövedelem 20 százalékát. A rendelkezés mind a fogyasztási, mind a jelzáloghitelekre érvényes, a törlesztés átütemezése esetén viszont nem alkalmazzák. Az első lakás vásárlására felvett hitelek esetében 5 százalékponttal nő a maximális eladósodottsági ráta (45%).

A jelzálogkölcsönök esetében jelenleg ez az arány átlagban 47 százalék, a BNR viszont ezt 40 százalékra csökkentette, az Első ház program esetében pedig 45 százalékban állapította meg. A fogyasztói hitelnél pedig jelenleg 45 százalék, a BNR lépésének köszönhetően viszont jövő évtől 40 százalék lesz. A 2019. január 1-je előtti hiteligényléseket a benyújtás dátumakor érvényes feltételek szerint bírálják el, még akkor is, ha a hitelt csak e dátum után folyósítják.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...