Bányászjárás: nincs tiszta kép
Utoljára módositva: 2019-05-14 14:16:08

A lehetetlennel határos igazságos döntést hozni az 1990-es bányászjárás miatt indított perben, véli Ressler Ştefan ügyvéd; csorbul az állam tekintélye, ha nem hirdetnek ítéletet rövid időn belül.

 

Szóba kell hozni a megint kudarcba fulladt, az 1990. júniusi, erőszakos cselekedetek elkövetésével járó bukaresti bányászjárás felelőseinek megtalálásáért indított per ügyét, hangsúlyozta megkeresésünkre Ressler Ştefan szatmárnémeti ügyvéd. Az ügy aktualitását az adja, hogy hat nappal ezelőtt a legfelsőbb bíróság visszaküldte a nyomozást követően készült vádiratot az ügyészségre, a dosszié összeállításában talált szabálytalanságokra és törvénytelenségekre hivatkozva.

 

Személyes felelősség

 

Egy jogi és társadalmi szempontból is szerteágazó, sok direkt és indirekt áldozattal és káreseménnyel járó jelenségről van szó, amelyben a büntetőjog alapján kell eljárni, és amelyikben személyes felelőst kell találni. Vétkes a bukaresti köztereken és egyetemeken történt erőszakos cselekedetek elkövetésében az, aki ilyet tett, az, aki erre kért vagy utasított embereket, illetve annak is büntetőjogi felelőssége van, aki ilyen tettek elkövetésére utasító valakinek ezzel kapcsolatos tanácsot adott vagy teendőt sugallt. Huszonkilenc évvel ezelőtt történt a bányászjárás, emlékeztetett Ressler; nemcsak azt kell tudniuk az ügyészeknek és a bíráknak, hogy ki mit követett el, hanem a tettek körülményeit is, hogy hogyan történtek a dolgok, előre eltervezett szándékkal vagy spontán történtek, milyen ráhatás mellett döntöttek és cselekedtek akkor az elkövetők. A bányászok és bukaresti ámokfutásuk szervezői a lehető legsúlyosabb kihágást követték el, amit egy demokratikus társadalomban el lehet követni: a közrend visszaállításának szükségével takarózva, a bizonytalan jogi berendezkedés adta lehetőséget kihasználva önrendelkezéshez folyamodtak.

 

Káros a késlekedés

 

A ma Romániában élő, a bányászjárástól tisztes földrajzi és időbeli távolságra élő emberekre is hatással van az ügyészség és a bíróság évtizedek óta tartó kudarca ebben az ügyben, mutatott rá az ügyvéd, mert az igazságszolgáltatás és a büntetés-végrehajtás elriasztó szerepe akkor nyilvánul meg a legnagyobb erővel, akkor érezhető leginkább az állam hatalma, ha egy bűntett elkövetése után rövid időn belül ítélet születik az elkövetők ellen.

 

Bizonyítékok hiányoznak

 

Harminc évvel azután, hogy valakik bányászjárást szerveztek, illetve abban részt vettek, olyat feltételezni, hogy valaki pontosan bizonyítani tudja, ki miben volt felelős, ki mit követett el, és ki milyen döntést befolyásolt vagy hozott meg milyen körülmények és mindenféle befolyásoló tényezők mellett, az igencsak felelőtlen dolog lenne, mutatott rá Ressler; ügyész legyen a talpán, aki ma szakszerű vádiratot tud ebben az ügyben készíteni. Nem kezdődött tárgyalás a bányászjárás ügyében a dosszié szabálytalanságai miatt, ám Ressler szerint nem az ügyész által — az eljárás elindításának meggátolása érdekében — szándékosan elkövetett hibákról van szó. Sokkal inkább az a baj ebben az ügyben, hogy ma már nincs tiszta kép az akkor történtekről, közvetlen bizonyítékok hiányoznak, egyre kevesebb a tanú, és kopnak az emlékek, ezért gondolja Ressler úgy, hogy a lehetetlennel határos igazságos döntést hozni az 1990-es bányászjárás miatt indított perben.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 5.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...