Bárány Boldizsár a bábszínpadon
Utoljára módositva: 2014-09-24 09:44:07

A Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának első bemutatója a Szabó Magda verses meséje alapján adaptált Bárány Boldizsár. A darabról és a bábszínház jelenéről Sramó Gábor rendezőt kérdeztük.

 

Sramó Gábor

— Hogyan esett a választás Bárány Boldizsárra?

— Szabó Magda verses meséjének bábszínpadi adaptációját Szász Ilona író-dramaturg ajánlotta mint kiváló bábanyagot. Volt egy sajátos kötődésem is ehhez a műhöz, ami az 1960–70–es években íródott: amikor kisgyerekként a kórházba kerültem, ezt a könyvet kaptam a szüleimtől, hogy olvasgassak valamit a kórházban. Erőteljes gyermekkori élmény ez számomra. Nagyon megörültem ennek az adaptációnak, és úgy gondolom, hogy bár megvannak benne az adott kor gondolkodásmódjának didaktikai alapelvei, gyereknevelési útmutatói, de olyan örök és általános problémák is szerepelnek ebben a műben, amitől egy gyerek gyerek, negyven évvel ezelőtt és ma is. Nem akar iskolába menni, úgy gondolja, hogy neki szabadságra van szüksége, és el kell követnie bizonyos csínytevéseket. Megvan a mondanivalója ma is, ez egy jó értelemben vett tanmese, ahol látjuk a kiindulási pontot, látjuk a csínytevéseket, és utána egy nagyon szépen, nagyon ügyesen végigvezetett felismerési szakaszon megy át a darab: Boldizsár rájön, hogy bizony a tetteknek következményük van, és akkor is változtatnia kell magatartásán, ha neki ebből kellemetlensége származik. A végén természetesen szerencsésen alakulnak a dolgok, és Boldizsár megjavul szülei, ismerősei nagy örömére. Egy nagyon kedves tanmesét láthatunk arról, hogy egy kicsit előre kell gondolkodnunk, mielőtt cselekszünk. A tér, a díszletek, a bábok teszik pergővé az előadást. Egyik pillanatról a másikra egy más helyszínen történik a cselekmény, nagyon sok szereplő van a darabban, ez a térkialakítás lehetővé teszi a váltásokat, rövid jelenetek vannak, ami szintén megfelel a mai kornak, mert más a ritmusa a mai gyerekeknek, mint amilyen a harminc-negyven évvel ezelőttieknek volt. Ehhez komoly segítséget nyújt az élő zene, amely szintén a mai vagy a közelmúlt zenei motívumaihoz igazodik, de ugyanúgy megtalálhatóak benne a gyermekdalok világának, a népzenének az elemei is. Ez egy nagyon kedves egyveleget ad és pörgővé, játékossá, humorossá teszi az előadást.

 

A bábjáték ereje

 

— Mivel magyarázható az, hogy a bábjátékok egyre népszerűbbek?

— Egyre több drámai színház használ bábszínházi eszközöket, vagy akár az alternatív színházak is, eltűnnek a merev falak, nagyobb az átjárhatóság a színházi műfajok között. Magyarországon is azt látom, hogy már nincs mindenkiben az az elkülönülés, hogy a bábszínház csak a gyerekeknek szól, hanem elismerik, hogy itt komoly művészi értékek vannak, összművészet, hiszen a vizualitás, a mozgás, az irodalom mind megtalálható, és ami örömteli, hogy alkotók is átjárnak, színházi szakemberek dolgoznak bábszínházban, illetve prózai előadásokba is meghívnak bábosokat. Ez azt mutatja, hogy felismerik ennek az ősi művészeti ágnak az erejét, látják, mennyire szerves része a fantázia és a kreativitás.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 20.
Fontos dolog ugyan a pénz, de annyira nem, hogy megérné veszekedni miatta. Mondja el őszintén a véleményét, de engedjen is akaratából.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...