Bárány Boldizsár a bábszínpadon
Utoljára módositva: 2014-09-24 09:44:07

A Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának első bemutatója a Szabó Magda verses meséje alapján adaptált Bárány Boldizsár. A darabról és a bábszínház jelenéről Sramó Gábor rendezőt kérdeztük.

 

Sramó Gábor

— Hogyan esett a választás Bárány Boldizsárra?

— Szabó Magda verses meséjének bábszínpadi adaptációját Szász Ilona író-dramaturg ajánlotta mint kiváló bábanyagot. Volt egy sajátos kötődésem is ehhez a műhöz, ami az 1960–70–es években íródott: amikor kisgyerekként a kórházba kerültem, ezt a könyvet kaptam a szüleimtől, hogy olvasgassak valamit a kórházban. Erőteljes gyermekkori élmény ez számomra. Nagyon megörültem ennek az adaptációnak, és úgy gondolom, hogy bár megvannak benne az adott kor gondolkodásmódjának didaktikai alapelvei, gyereknevelési útmutatói, de olyan örök és általános problémák is szerepelnek ebben a műben, amitől egy gyerek gyerek, negyven évvel ezelőtt és ma is. Nem akar iskolába menni, úgy gondolja, hogy neki szabadságra van szüksége, és el kell követnie bizonyos csínytevéseket. Megvan a mondanivalója ma is, ez egy jó értelemben vett tanmese, ahol látjuk a kiindulási pontot, látjuk a csínytevéseket, és utána egy nagyon szépen, nagyon ügyesen végigvezetett felismerési szakaszon megy át a darab: Boldizsár rájön, hogy bizony a tetteknek következményük van, és akkor is változtatnia kell magatartásán, ha neki ebből kellemetlensége származik. A végén természetesen szerencsésen alakulnak a dolgok, és Boldizsár megjavul szülei, ismerősei nagy örömére. Egy nagyon kedves tanmesét láthatunk arról, hogy egy kicsit előre kell gondolkodnunk, mielőtt cselekszünk. A tér, a díszletek, a bábok teszik pergővé az előadást. Egyik pillanatról a másikra egy más helyszínen történik a cselekmény, nagyon sok szereplő van a darabban, ez a térkialakítás lehetővé teszi a váltásokat, rövid jelenetek vannak, ami szintén megfelel a mai kornak, mert más a ritmusa a mai gyerekeknek, mint amilyen a harminc-negyven évvel ezelőttieknek volt. Ehhez komoly segítséget nyújt az élő zene, amely szintén a mai vagy a közelmúlt zenei motívumaihoz igazodik, de ugyanúgy megtalálhatóak benne a gyermekdalok világának, a népzenének az elemei is. Ez egy nagyon kedves egyveleget ad és pörgővé, játékossá, humorossá teszi az előadást.

 

A bábjáték ereje

 

— Mivel magyarázható az, hogy a bábjátékok egyre népszerűbbek?

— Egyre több drámai színház használ bábszínházi eszközöket, vagy akár az alternatív színházak is, eltűnnek a merev falak, nagyobb az átjárhatóság a színházi műfajok között. Magyarországon is azt látom, hogy már nincs mindenkiben az az elkülönülés, hogy a bábszínház csak a gyerekeknek szól, hanem elismerik, hogy itt komoly művészi értékek vannak, összművészet, hiszen a vizualitás, a mozgás, az irodalom mind megtalálható, és ami örömteli, hogy alkotók is átjárnak, színházi szakemberek dolgoznak bábszínházban, illetve prózai előadásokba is meghívnak bábosokat. Ez azt mutatja, hogy felismerik ennek az ősi művészeti ágnak az erejét, látják, mennyire szerves része a fantázia és a kreativitás.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:30
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 26.
Valaki pozitívan reagál közeledésére, és ez helyreállítja mostanában megtépázott önbizalmát, ami újra vonzóvá teszi az ellenkező nem számára.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 26.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...