Barnulni ésszel, fokozatosan
Utoljára módositva: 2014-08-11 10:20:28

 

A napozás igenis ajánlatos, még a világos bőrű személyeknek is

A fokozatos napozás jótékonyan hat a bőrre és a napsugárzásnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre — figyelmeztet dr. Láng László, a Szatmári Családorvosok Egyesületének alelnöke.
Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. A napsugarak káros, illetve jótékony hatásairól rengeteg téves információ is kering az interneten, ezekről kérdeztük dr. Láng László családorvost.

A napsugárzást nem szabad egyértelműen károsnak tekinteni, hanem éppen ellenkezőleg: a napsugárzásnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre. A bőrön keresztül a D-vitamint termeli és serkenti a csontrendszer fejlődését” — magyarázta az egészségügyi szakember. Egy új kutatás szerint pedig a napsugarak hatására termelődő D-vitaminnak a szervezetben nagyon komoly védő szerepe van, azért, mert erősíti az immunrendszert és ezáltal a daganatos sejtek elszaporodását is megakadályozza.
Nem a napsugárzás okozza a bőrrákot, hanem a napsugárzás okozta leégés! Kimutatták statisztikailag azt, hogy nem a napsugárzás fokozza a bőrrák előfordulási rizikóját, hanem a leégés. Sőt, amennyiben valaki rendszeresen napoztatja a bőrét, odafigyelve arra, hogy ne történjen a bőr szintjén leégés, akkor a bőr által biztosított barnaság védő szerepet tölthet be a bőrrák előfordulásával szemben” — tudtuk meg Láng doktortól.
Ez azt jelenti, hogy a napozás igenis ajánlatos, még világos bőrű személyeknek is, de ennek kötelezően fokozatosnak kell lennie, az pedig továbbra is érvényes, hogy reggel 8 és délelőtt 11 között, illetve délután 4–5 óra után menjünk ki a napra, amikor az UV-sugárzás nem annyira erős. Arra nagyon kell ügyelni, hogy a bőr ne égjen meg, mert a bőr nap általi megégése bizonyítottan fokozza és óriásira emeli a bőrrák előfordulási rizikóját.

Ha megtörtént a baj

A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodását, de csökkentheti a fájdalmat, a duzzadást és a kellemetlenséget. A napégés jellemző módon néhány napon belül önmagától is meggyógyul, de bizonyos házi praktikákat is jótékony hatásúak lehetnek: hasznosak a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a hideg vizes borogatás, illetve az aloe vera tartalmú készítmények is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 20.
Ha megtetszik Önnek valaki az utcán, nincs sok ideje mérlegelni, azonnal cselekednie kell. Nincs vesztenivalója, viszont tapasztalatot szerezhet!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...