Barnulni ésszel, fokozatosan
Utoljára módositva: 2014-08-11 10:20:28

 

A napozás igenis ajánlatos, még a világos bőrű személyeknek is

A fokozatos napozás jótékonyan hat a bőrre és a napsugárzásnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre — figyelmeztet dr. Láng László, a Szatmári Családorvosok Egyesületének alelnöke.
Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. A napsugarak káros, illetve jótékony hatásairól rengeteg téves információ is kering az interneten, ezekről kérdeztük dr. Láng László családorvost.

A napsugárzást nem szabad egyértelműen károsnak tekinteni, hanem éppen ellenkezőleg: a napsugárzásnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre. A bőrön keresztül a D-vitamint termeli és serkenti a csontrendszer fejlődését” — magyarázta az egészségügyi szakember. Egy új kutatás szerint pedig a napsugarak hatására termelődő D-vitaminnak a szervezetben nagyon komoly védő szerepe van, azért, mert erősíti az immunrendszert és ezáltal a daganatos sejtek elszaporodását is megakadályozza.
Nem a napsugárzás okozza a bőrrákot, hanem a napsugárzás okozta leégés! Kimutatták statisztikailag azt, hogy nem a napsugárzás fokozza a bőrrák előfordulási rizikóját, hanem a leégés. Sőt, amennyiben valaki rendszeresen napoztatja a bőrét, odafigyelve arra, hogy ne történjen a bőr szintjén leégés, akkor a bőr által biztosított barnaság védő szerepet tölthet be a bőrrák előfordulásával szemben” — tudtuk meg Láng doktortól.
Ez azt jelenti, hogy a napozás igenis ajánlatos, még világos bőrű személyeknek is, de ennek kötelezően fokozatosnak kell lennie, az pedig továbbra is érvényes, hogy reggel 8 és délelőtt 11 között, illetve délután 4–5 óra után menjünk ki a napra, amikor az UV-sugárzás nem annyira erős. Arra nagyon kell ügyelni, hogy a bőr ne égjen meg, mert a bőr nap általi megégése bizonyítottan fokozza és óriásira emeli a bőrrák előfordulási rizikóját.

Ha megtörtént a baj

A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodását, de csökkentheti a fájdalmat, a duzzadást és a kellemetlenséget. A napégés jellemző módon néhány napon belül önmagától is meggyógyul, de bizonyos házi praktikákat is jótékony hatásúak lehetnek: hasznosak a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a hideg vizes borogatás, illetve az aloe vera tartalmú készítmények is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 21:05
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 db fehér zselatinlap, 1 vaníliarúd, 5 dl habtejszín, 5 dkg + 1–2 tk. cukor, 25 dkg fekete ...