Barnulni ésszel, fokozatosan
Utoljára módositva: 2014-08-11 10:20:28

 

A napozás igenis ajánlatos, még a világos bőrű személyeknek is

A fokozatos napozás jótékonyan hat a bőrre és a napsugárzásnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre — figyelmeztet dr. Láng László, a Szatmári Családorvosok Egyesületének alelnöke.
Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. A napsugarak káros, illetve jótékony hatásairól rengeteg téves információ is kering az interneten, ezekről kérdeztük dr. Láng László családorvost.

A napsugárzást nem szabad egyértelműen károsnak tekinteni, hanem éppen ellenkezőleg: a napsugárzásnak rengeteg pozitív hatása van a szervezetre. A bőrön keresztül a D-vitamint termeli és serkenti a csontrendszer fejlődését” — magyarázta az egészségügyi szakember. Egy új kutatás szerint pedig a napsugarak hatására termelődő D-vitaminnak a szervezetben nagyon komoly védő szerepe van, azért, mert erősíti az immunrendszert és ezáltal a daganatos sejtek elszaporodását is megakadályozza.
Nem a napsugárzás okozza a bőrrákot, hanem a napsugárzás okozta leégés! Kimutatták statisztikailag azt, hogy nem a napsugárzás fokozza a bőrrák előfordulási rizikóját, hanem a leégés. Sőt, amennyiben valaki rendszeresen napoztatja a bőrét, odafigyelve arra, hogy ne történjen a bőr szintjén leégés, akkor a bőr által biztosított barnaság védő szerepet tölthet be a bőrrák előfordulásával szemben” — tudtuk meg Láng doktortól.
Ez azt jelenti, hogy a napozás igenis ajánlatos, még világos bőrű személyeknek is, de ennek kötelezően fokozatosnak kell lennie, az pedig továbbra is érvényes, hogy reggel 8 és délelőtt 11 között, illetve délután 4–5 óra után menjünk ki a napra, amikor az UV-sugárzás nem annyira erős. Arra nagyon kell ügyelni, hogy a bőr ne égjen meg, mert a bőr nap általi megégése bizonyítottan fokozza és óriásira emeli a bőrrák előfordulási rizikóját.

Ha megtörtént a baj

A napégés kezelése nem gyógyítja meg a bőrt, illetve nem akadályozza meg a bőr károsodását, de csökkentheti a fájdalmat, a duzzadást és a kellemetlenséget. A napégés jellemző módon néhány napon belül önmagától is meggyógyul, de bizonyos házi praktikákat is jótékony hatásúak lehetnek: hasznosak a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a hideg vizes borogatás, illetve az aloe vera tartalmú készítmények is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...