Batiznak ebben az évben nincs adóssága
Utoljára módositva: 2013-12-29 12:42:37

Azon kevés települések közé tartozik Batiz község, amelyek adósság nélkül tudják lezárni az idei esztendőt — tájékoztatott Iosif Roca polgármester. 2013 folyamán korszerűsítették a községháza épületét, s más felújítási munkálatokat is elvégeztek.

 

Batiz község szerencsésnek mondhatja magát, hiszen annyi pluszjövedelemre tesz szert a településen működő cégeknek köszönhetően, hogy nem küzd anyagi gondokkal. Év elején pontosan tudják, mennyi pénzből gazdálkodhatnak, így mindig tudnak beruházásra fordítani. A működéshez és karbantartáshoz szükséges összegen kívül a községben évente 1,4—1,6 millió lejt fordítanak beruházásra — mutatott rá Iosif Roca polgármester.

2013-ban több felújítási munkálatot is el tudtak végezni. Mintegy 70 ezer lejből teljesen felújították a községháza épületét: mindent kicseréltek, ami régi volt (pl. villanyvezetékek). Az I—IV. osztálynak otthont adó iskolaépület is teljes belső felújításon ment át az idei évben, hiszen nem csak a villanyvezetékeket cserélték ki, de a parkettát is, és a falakat is átfestették. A munkálatok 52 ezer lejbe kerültek. A község könyvtárának helyet adó régi épületet — mely Biblionet-programmal működik — teljesen felújították. A 72 lapméteres helyiség felújítása 44 ezer lejbe került. A munkálatokat nemrég fejezték be, így ezentúl nem csak könyvekkel, de négy internetes hozzáférést biztosító számítógéppel is várja ezentúl a helyi fiatalokat a könyvtár. Az említett épületek modernizálásán kívül a Teilor utca egy részét 410 méteren keresztül újraaszfaltozták, valamint a „romatelepen” 600 méteren keresztül hosszabbították meg a villanyhálózatot, utcai világítást biztosítva. Ezenkívül a PUG keretén belül a református és katolikus templomok mellett 310 m térköves járdát készítettek el, felújították a településen található emlékműveket, és 680 méter járdát alakítottak ki a romatelep felé. Batizon a szociális gondozók ügye is rendezve van: a 24 támogatásban részesült személy, valamint a 19 gondozó is megkapta már a bérét.

 

Jövőre

 

Iosif Roca polgármester a jövő évi tervekről is nyilatkozott lapunknak. Eszerint 2014-ben is folytatódnak a beruházások és tatarozások a településen. Sor kerül a Teilor utca és a központ modernizálására, újraaszfaltozására. Szintén ezen a részen 3 buszmegállót építenek, 4 parkolót, és modernizálják a közvilágítást is. További három utcán — Mioriţei, Belşugului, Salcâmilor — térkövezett járdát alakítanak ki a lakosok számára. A 2014-es évben szeretnék a helyi óvodát — ahova 140 gyermek jár — is renoválni: tetőcserét, szigetelést és a termek újrafestését tűzték ki célul. A polgármester szavaiból kiderült, hogy jövőre folytatni fogják a megkezdett munkálatokat a szennyvízcsatorna-építés befejezése érdekében. A településen 13 km szennyvízcsatornát építenek ki, 3,5 km bekötőút, valamint 4 szivattyúház megépítése mellett. A jövő évi tervek között a szivattyúházak, a bekötőút és a főút megépítése szerepel, és előreláthatólag 2015-ben adják át az elkészült csatornahálózatot. Amint ez a projekt befejeződik, Batiz teljes egészében korszerű infrastruktúrával fog rendelkezni.

 

GAL-program

 

Batiz 2 projektet adott le a Szatmár Környéki Közösségek Kistérségfejlesztési Egyesületének (GAL-program) keretén belül. Az egyik projektben 75 ezer euróra pályáztak, mely összegből a helyi kultúrotthon hangtechnikai felszerelését szeretnék megvalósítani. A kultúrotthon egyébként jelenleg már teljesen fel van szerelve, és 300 személy befogadására alkalmas. A másik projekt keretében 15 ezer euróra pályáztak, mely összegből egy fitnesztermet szeretnének létrehozni a helyi fiatalok számára.

 

Szilveszter

A hagyományos szilveszteri — tűzijátékos — buli idén is megrendezésre kerül, melyre még mindig fel lehet iratkozni. Iosif Roca polgármester véleménye szerint azonban a legfontosabb, hogy az önkormányzat idén adósság nélkül zárhatja le az évet, hiszen mint fogalmazott, a „batiziak elég jó adófizetők”, másképp ezt nem tudták volna elérni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 20:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 21:55
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 17.
Bár Ön egyébként is szereti, ha elismerik érdemeit, most olyan pozitív visszajelzéseket kap, hogy nem akar hinni a fülének és szinte zavarba jön a bókoktól.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...