Batiznak ebben az évben nincs adóssága
Utoljára módositva: 2013-12-29 12:42:37

Azon kevés települések közé tartozik Batiz község, amelyek adósság nélkül tudják lezárni az idei esztendőt — tájékoztatott Iosif Roca polgármester. 2013 folyamán korszerűsítették a községháza épületét, s más felújítási munkálatokat is elvégeztek.

 

Batiz község szerencsésnek mondhatja magát, hiszen annyi pluszjövedelemre tesz szert a településen működő cégeknek köszönhetően, hogy nem küzd anyagi gondokkal. Év elején pontosan tudják, mennyi pénzből gazdálkodhatnak, így mindig tudnak beruházásra fordítani. A működéshez és karbantartáshoz szükséges összegen kívül a községben évente 1,4—1,6 millió lejt fordítanak beruházásra — mutatott rá Iosif Roca polgármester.

2013-ban több felújítási munkálatot is el tudtak végezni. Mintegy 70 ezer lejből teljesen felújították a községháza épületét: mindent kicseréltek, ami régi volt (pl. villanyvezetékek). Az I—IV. osztálynak otthont adó iskolaépület is teljes belső felújításon ment át az idei évben, hiszen nem csak a villanyvezetékeket cserélték ki, de a parkettát is, és a falakat is átfestették. A munkálatok 52 ezer lejbe kerültek. A község könyvtárának helyet adó régi épületet — mely Biblionet-programmal működik — teljesen felújították. A 72 lapméteres helyiség felújítása 44 ezer lejbe került. A munkálatokat nemrég fejezték be, így ezentúl nem csak könyvekkel, de négy internetes hozzáférést biztosító számítógéppel is várja ezentúl a helyi fiatalokat a könyvtár. Az említett épületek modernizálásán kívül a Teilor utca egy részét 410 méteren keresztül újraaszfaltozták, valamint a „romatelepen” 600 méteren keresztül hosszabbították meg a villanyhálózatot, utcai világítást biztosítva. Ezenkívül a PUG keretén belül a református és katolikus templomok mellett 310 m térköves járdát készítettek el, felújították a településen található emlékműveket, és 680 méter járdát alakítottak ki a romatelep felé. Batizon a szociális gondozók ügye is rendezve van: a 24 támogatásban részesült személy, valamint a 19 gondozó is megkapta már a bérét.

 

Jövőre

 

Iosif Roca polgármester a jövő évi tervekről is nyilatkozott lapunknak. Eszerint 2014-ben is folytatódnak a beruházások és tatarozások a településen. Sor kerül a Teilor utca és a központ modernizálására, újraaszfaltozására. Szintén ezen a részen 3 buszmegállót építenek, 4 parkolót, és modernizálják a közvilágítást is. További három utcán — Mioriţei, Belşugului, Salcâmilor — térkövezett járdát alakítanak ki a lakosok számára. A 2014-es évben szeretnék a helyi óvodát — ahova 140 gyermek jár — is renoválni: tetőcserét, szigetelést és a termek újrafestését tűzték ki célul. A polgármester szavaiból kiderült, hogy jövőre folytatni fogják a megkezdett munkálatokat a szennyvízcsatorna-építés befejezése érdekében. A településen 13 km szennyvízcsatornát építenek ki, 3,5 km bekötőút, valamint 4 szivattyúház megépítése mellett. A jövő évi tervek között a szivattyúházak, a bekötőút és a főút megépítése szerepel, és előreláthatólag 2015-ben adják át az elkészült csatornahálózatot. Amint ez a projekt befejeződik, Batiz teljes egészében korszerű infrastruktúrával fog rendelkezni.

 

GAL-program

 

Batiz 2 projektet adott le a Szatmár Környéki Közösségek Kistérségfejlesztési Egyesületének (GAL-program) keretén belül. Az egyik projektben 75 ezer euróra pályáztak, mely összegből a helyi kultúrotthon hangtechnikai felszerelését szeretnék megvalósítani. A kultúrotthon egyébként jelenleg már teljesen fel van szerelve, és 300 személy befogadására alkalmas. A másik projekt keretében 15 ezer euróra pályáztak, mely összegből egy fitnesztermet szeretnének létrehozni a helyi fiatalok számára.

 

Szilveszter

A hagyományos szilveszteri — tűzijátékos — buli idén is megrendezésre kerül, melyre még mindig fel lehet iratkozni. Iosif Roca polgármester véleménye szerint azonban a legfontosabb, hogy az önkormányzat idén adósság nélkül zárhatja le az évet, hiszen mint fogalmazott, a „batiziak elég jó adófizetők”, másképp ezt nem tudták volna elérni.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...