BBC botrány – Őrizetbe vették Gary Glittert
Utoljára módositva: 2012-10-29 10:18:48

Őrizetbe vette a Scotland Yard vasárnap Londonban Gary Glittert a BBC-nél feltárt, egyre nagyobb botránnyá dagadó pedofil bűncselekmény-sorozat vizsgálatának keretében.

 

Gary Glitter

A hetvenes évek glam rock korszakában még világsztárként ünnepelt, 68 éves angol rockveteránt – akinek eredeti neve Paul Gadd – vasárnap délelőtt, londoni otthonából vitték el a rendőrök, a hivatalos bejelentés szerint “szexuális bűncselekmények gyanújával”.

Glitter őrizetbe vétele része annak a kiterjedt nyomozásnak, amelyet a Scotland Yard a BBC közszolgálati médiatársaságnál nemrégiben kirobbant súlyos pedofil botrány ügyében kezdett.

A vizsgálat előzményeként kiderült, hogy a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a tavaly októberben 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile – aki rendszeresen gyermekműsorokat is vezetett – évtizedeken keresztül szexuális bűncselekmények sorát követte el gyermekkorú lányok és fiúk sérelmére.

A Scotland Yard eddigi adatai szerint Savile visszaéléseinek legalább háromszáz, de akár négyszáz áldozata is lehetett.

Az ügyet súlyosbítja, hogy jóllehet Savile bűncselekményeiről az utóbbi években egyre több jelzés érkezett a BBC vezetéséhez, a társaság a mind egyértelműbb bizonyítékok szerint igyekezett eltussolni a botrányt.

Kiderült például, hogy a legnézettebb esti BBC-hírmagazin, a Newsnight már az év elején vizsgálatot indított és feltáró riportfilmet is készített Savile múltjáról, ám a program nem kerülhetett adásba.

Az ügyet végül az egyik rivális kereskedelmi tévéadó, az ITV kezdte szellőztetni az elmúlt hetekben, majd a sajtó is rácsapott a kibontakozó botrányra, sorra megszólaltatva a Savile által elkövetett szexuális bűncselekmények egykori áldozatait.

A botrány ügyében a rendőrségi nyomozással párhuzamosan parlamenti vizsgálat is folyik.

A Scotland Yard vasárnap csak Gary Glitter őrizetbe vételét közölte, de nem részletezte, hogy miként került a Savile-ügy vizsgálata során a hatóságok látókörébe az egykori rocker. A BBC azonban idézett egy tanút, aki elmondta: látta, amint Glitter egy iskoláskorú lánnyal létesít szexuális kapcsolatot Savile BBC-beli öltözőjében.

Gary Glitter már korábban is többször összeütközésbe került a törvénnyel pedofil bűncselekmények miatt. Vietnámban 2006-ban három év börtönre ítélték, azzal váddal, hogy ottani villájában, illetve egy szállodában két 11 éves kislánnyal hált.

A volt zenészt előzőleg, 1998-ban, egy brit számítógép-áruházban is őrizetbe vették, miután javításra bevitte személyi számítógépét, és az áruház technikusai több ezer, gyermekekről készült pornográf fotót találtak a gépre tárolva.

Glittert annak idején fél év börtönre ítélték, de ebből csak két hónapot ült le.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...